- Aamodt har skylda

Eks-hoppsjef Ludvik Zajc raser mot Finn Aamodt etter hoppernes fiaskosesong. Han mener Olympiatoppens hopp-prosjektleder har ansvaret.

Zajc ga seg som landslagstrener etter nyttårshopprennet i Garmisch-Partenkirchen 1. januar. Seks dager seinere fulgte sportssjef Hroar Stjernen etter. I siste utgave av bladet Skisport skriver Zajc om hvorfor han takket for seg midt i sesongen.

- Jeg tar neppe feil når jeg sier at Hroar og jeg var for feige til å si takk for oss allerede i august. Følelsen av å bli med på et opplegg som vi ikke kunne ta ansvar for, var til stede, og ville vært grunn god nok til å slutte allerede da, skriver Zajc.

Bakgrunnen var at Olympiatoppens prosjektleder Finn Aamodt hadde presentert en radikal endring i hoppernes treningsopplegg i juni.

- Ikke peiling

Ifølge Zajc avvek det kraftig fra det programmet han sjøl hadde planlagt.

- Vi fikk klar beskjed om at vi var elendig trent, at vi hadde elendige holdninger og at alt vi hadde gjort og planlagt stort sett bare var tull. Dette gjaldt også opplegget rundt den mentale treningen. Han (Finn Aamodt, red.anm.) ga uttrykk for at ingen av oss hadde mye peiling, skriver Zajc.

Gjennom hardere fysiske treninger skulle hopperne etablere tøffere holdninger til det å trene, og bli sterkere psykisk.

- Dette kunne også ha skjedd så lenge det ikke hadde gått på bekostning av hoppingen. I starten var både gutta og vi begeistret. Det var annerledes, interessant og noen økter var ganske tøffe. Etter hvert ble det lite variasjon. Mangelen på overskudd begynte å melde seg, og virket naturligvis negativt inn på hoppingen, skriver Zajc.

Han mener løpet var kjørt allerede 20. august.

Ultimatum

- Min følelse var at vi rett og slett aldri kom ut av den onde sirkelen vi havnet i. Derfor var også hoppingen totalt sett hele tida (med enkelte lyse dager) under ønskelig nivå og veldig ustabil, skriver Zajc.

I desember begynte spekulasjonene om Norge skulle delta med hoppere i OL, noe som påvirket tryggheten og sjøltilliten til hopperne negativt.

6. desember ble det stilt et ultimatum til hoppkomiteen fra Olympiatoppen: «Stjernen og Zajc må gå av, Trond Jøran Pedersen må komme inn. Hvis hoppkomiteen ikke aksepterer dette, er avtalen mellom oss avsluttet.»

- Ansvarsfraskrivelse

- Da var det glemt at «resultatene ikke var det viktigste» og «at vi måtte ofre noe for å bli bedre». Det var enkelt: Leveres det ikke resultater, må nye krefter komme inn, skriver Zajc.

Finn Aamodt reagerer krast på påstandene fra eks-hoppsjefen i Skisport-artikkelen, som han også har lest sjøl. Han mener Zajc driver ansvarsfraskrivelse.

- Vi bare presenterte det vi mente var riktig. Zajc kunne sagt nei, han kunne gått av, han kunne gjort hva som helst. Å skylde på andre viser hvem Zajc er. Mannen har jo ikke guts, sier Aamodt til Dagbladet, som mener Zajc uansett hadde ansvaret for hva hopperne bedrev.

De sterke karakteristikkene som Aamodt sjøl skal ha kommet med, avfeier han.

- Det som han skriver er enten rein jug, altså vrøvl, eller hans opplevelse av det som ble sagt, sier Aamodt.

Olympiatoppens prosjektleder mener det er ganske grovt å skylde på andre på den måten Zajc gjør i artikkelen. Men:

- Jeg synes egentlig synd på Ludvik Zajc, sier Aamodt.

FÅR KJEFT: Olympiatoppens Finn Aamodt brakte inn mer fysisk trening i hopplandslaget. - Mangelen på overskudd begynte å melde seg, og virket naturligvis negativt inn på hoppingen, skriver Ludvik Zajc i et innlegg i bladet Skisport.