Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Aanes og Grimseth har en god sak

- Fritz Aanes og Stian Grimseth har en god sak. Så lenge bruken av kosttilskudd er klarert med rette vedkommede, kan de vanskelig lastes for at preparatet inneholder noe som ikke står på varedeklarasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier førsteamanuensis i strafferett ved Universitetet i Oslo, Svein Slettan til Dagbladet. Han mener dopingdom og to års utestengelse fra all idrett ikke står i forhold til den forseelsen som er begått.

- Her snakker vi om to års yrkesforbud og permanent utelukkelse fra OL med store økonomiske konsekvenser for utøveren. Grimseth ble til og med sendt rett hjem før B-prøven ble analysert - altså på rein mistanke. Tenk om det hadde vært noe galt med A-prøven.

Slettan understreker at han bare kjenner saken fra avisene, og forutsetter at opplysningene stemmer.

- Reglementet er mot sin hensikt hvis utøveren dømmes bare fordi et stoff er forbudt og ikke prestasjonsfremmende. Så vidt jeg forstår, hadde både Aanes og Grimseth verdier som lå like i overkant av det tillatte. Da er det rimelig tvil om de bevisst har dopet seg.

- På den annen side er utøverne sjøl ansvarlige for hva de putter i seg, og det er tilstrekkelig at man er uaktsom. For å avsløre skjult forsett, gjøres også uaktsomhet straffbart. Spørsmålet er om Aanes og Grimseth burde skjønt at det var feil å spise kosttilskuddet.

- Kan ikke bebreides

- Så lenge Grimseths trener sier at stoffet er godkjent, må Grimseth kunne forholde seg til det. Og når en velrennomert lege som Thor-Øistein Endsjø tillater Aanes å bruke kosttilskudd, kan ikke Aanes gjøre mer. Utøverne er ikke å bebreide for at de stolte på dem som klarerte bruken. Derfor kan de vanskelig klandres, sier Svein Slettan.

- Jeg tror også at saken min er god, men det er hyggelig å høre det fra en ekspert, sier Stian Grimseth til Dagbladet.

- Jeg kunne ikke vite at kosttilskuddet inneholdt forbudte stoffer. Idretten setter umenneskelige krav til oss utøvere hvis vi må dobbeltsjekke alt vi spiser. I samfunnet for øvrig kommer tvilen tiltalte til gode. I min sak er det ikke engang tvil. Derfor føles det veldig godt at de fleste i Norge tror på meg, sier Stian Grimseth.

Svein Slettan mener sakene til Grimseth og Aanes kan sammenliknes med en promilledom for noen år siden:

- Kunne ikke vite

- En person fikk blandet vodka i lime-glasset sitt og kjørte seinere bil. I høyesterett ble mannen frikjent for promillekjøring fordi han umulig kunne vite at noen hadde tuklet med glasset hans.

- Har Fritz Aanes og Stian Grimseth stolt på troverdige personer, kunne de ikke vite at de inntok forbudte stoffer, sier Svein Slettan.