Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norske OL-håp trener videre på den virus-stengte Olympiatoppen

Abid Raja flopper i virus-OL

Forstår ikke kulturministeren hvilken norsk idrettskultur han skal forsvare i disse krisetider?

OL-ILD PÅ VENT: Japanerne gleder seg over at OL-ilden er på plass i Tokyo. Men for oss er det viktigere å stoppe et virus-OL i IOC-regi. Såpass bør en idrettsminister skjønne. FOTO: AP/Kyodo News
OL-ILD PÅ VENT: Japanerne gleder seg over at OL-ilden er på plass i Tokyo. Men for oss er det viktigere å stoppe et virus-OL i IOC-regi. Såpass bør en idrettsminister skjønne. FOTO: AP/Kyodo News Vis mer

DET nyttige kartet med de mest mest troverdige internasjonale tallene over spredningen av coronaviruset kommer fra det amerikanske Johns Hopkins University i Baltimore. De publiserte dette globale smittekartet 22. januar lenge før president Donald Trump fablet om at de amerikanske myndighetene hadde viruset under kontroll, og at det snart var tilnærmet null tilfeller i USA.

Det prestisjetunge forskningsuniversitetet har opprettet et eget coronasenter som nylig også utviklet en virustest som nå blir distribuert rundt i byen i tusentall. Fordi denne felles krisen betinger at vi ikke bare ser, men handler.

Derfor begynte den omfattende universitetsidretten for de over 23 000 studentene på Johns Hopkins smittetiltakene sine før det var påvist et eneste virustilfelle i hjemstaten Maryland, og stoppet de ulike sportstilbudene 12.mars; samme dag som idrettspresident Berit Kjøll fortalte at det var slutt på all organisert sportsaktivitet i Norge.

Men det var det jo ikke.

FOR etterpå har vi lært at den idrettsbevegelsen vi trodde stod samlet her hjemme, i stedet opererer med to klasser:

  • En stor for nesten alle, og en bitteliten, eksklusiv for de beste av oss.

Den siste holder stort sett til på Olympiatoppen. Der organiseres det fortsatt trening for 25 norske medaljehåp i OL fordi IOC har bedt utøvere på olympisk nivå holde seg klare for å konkurrere i Tokyo til avtalt tid sist i juli. Og fordi de fleste norske topplederne fortsatt ikke tør utfordre IOCs autoritet.

I tillegg har noen vel kreative elitelag i fotball organisert fysisk trening på baner som burde vært stengt i solidaritet med holdningen på grasrota i norsk idrett.

DET siste speiler spenningen i norsk fotball som lenge har vært mellom Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball. Den sistnevnte organiserer guttas Eliteserie og 1.divisjon, og vil gjennomgående ha et mer forretningsmessig preg enn selve Fotballforbundet. Da er det lett å tenke butikk framfor samfunnsansvar, også når vi alle sammen mest skulle ha tenkt på å stoppe smitten. Det å presse fram økonomiske hensyn i denne krisetida er uansett dårlig butikk for hele fotballfolket.

Akkurat det skjønner ledelsen i Fotballforbundet. Der har man forsøkt å være tydelige på at all organisert fotballtrening uansett nivå nå er forbudt, men underveis har det forbudet sklidd ut i et par av eliteserieklubbene.

Det var derfor Rosenborg noen dager drev med samlet fysisk trening for spillerne sine inne på det faste treningsfeltet før lokalsamfunnet reagerte. Et RBK som opptrådte som om resten av Norge ikke var i krise, var heller ikke den fotballklubben Trøndelag kunne samle seg om. Det signalet tok RBK-ledelsen og stoppet treningene.

trenger idretten mer enn noen gang ledere som nettopp evner å ta signaler. Derfor må Fotballforbundet fortest mulig fortelle at forbudet mot organisert trening virkelig gjelder alle spillerne. Samtlige baner må stenges fordi dette først og fremst er en felles dugnad.

- Alle idrettsarrangemtent og organisert idrettsaktivitet både innendørs og utendørs er fra klokka 18.00 i dag forbudt, sa helseminister Bent Høie 12.mars.

Siden har norske eliteutøvere ved hjelp av lokale helsemyndigheter og kommuner med åpne anlegg, skaffet seg unntak.

Det er kanskje ikke så smittefarlig der og da, men det er fullstendig ødeleggende for en enhetlig norsk idrettbevegelse.

DEN faren skjønner de klokeste idrettslederne. Der er derfor styret i Norges Idrettsforbund nå er i ferd med å sprekke. Styremedlem Ole Jørstad har gått ut i Trønder-Avisa for å få utsatt Tokyo-OL til 2021, og samtidig frikoble norsk idrett fra IOCs vurdering av situasjonen.

En etter en kommer voksne idrettsledere forhåpentligvis til å kreve at norsk idrett gjør valg som er i samsvar med alvoret i denne krisa. Derfor er det ekstra skuffende at idrettsminister Abid Raja ennå ikke forstår hva en slik helhetlig krisehåndtering betyr for norsk idrett.

At idretten må sette samme krav om solidaritet til alle uansett sportslig nivå.

SINT: Frank Johnsen fra Trondheim tok et oppgjør med alle i Trondheim som ikke tar coronasituasjonen på alvor. Video: Frank Johnsen Vis mer

I GÅR postet Abid Raja en reaksjon på den harde kritikken av norsk OL-deltakelse på sin egen Facebookside uten å reagere verken på smugtreninga på Olympiatoppen eller eliteklubber i fotball som ikke har skjønt signaleffekten ved å trene videre på anleggene sine.

Idrettsministeren var mest opptatt av å fortelle hvor glad han er i Japan; at det var trist å utsette moroa der. Den omtanken er i seg selv fin, men nå trenger norsk idrett ledere som beskytter noen av de fineste samfunnsverdiene våre.

Hvordan vi skal ta vare på den helhetlige, nasjonale frivillighetskulturen som i løpet av de siste 150 åra har gjort Norge til verdens sterkeste og tettest sammenvevde idrettsnasjon.

Hele Norges coronakart