ABN Amro One lurer alle

Lar seg ikke engang stoppe av været i Ocean Race.

(Dagbladet.no:) Vindstille med litt motvind innimellom, haugevis med krabbeteiner og fiskegarn og sandbanker. Alt lå til rette for å gi skipper Mike Sanderson og de ni andre på «ABN Amro One» skikkelig juling på vei til Baltimore.

Men neida! Sanderson & co lurer alle og har bare 15 nautiske mil igjen til mål. «Movistar» som hadde meldt seg på i kampen om gullet kom aldri frem til en felles startstrek ved Chesapeake Bay i går. Dermed blir det nok en etappeseier til «ABN Amro One» _ nummer fire av de fem som har vært delt ut til nå i Volvo Ocean Race.

«Movistar» og Bouwe Bekking innser at slaget er tapt og befant seg klokka 15.30 norsk tid hele 39 nautiske mil bak «ABN Amro One».

Snart i mål

Allerede om en drøy time vil ABN Amro Onegjengen høre målskuddet i Baltimore. Og champagnen kan sprettes igjen.

Bak de to båtene i tet ligger fortsatt «Pirates of Caribbean» på tredjeplass. Disneybåten ligger nå knappe 200 nm bak Amro One. Bakfra kommer «Ericsson Racing Team», som har hentet inn 20 nautiske mil bare siden i formiddag. Men akkurat nå holder båtene samme fart mot Chesapeak Bay.

The Chesapeake Bay er den største elvemunningen i USA. Mer enn 150 elver ender opp her og Chesapeake Bay var åsted for «slaget ved Chesapeake i 1781, da den franske flåten beseiret the Royal Navy i et avgjørende maritimt slag i den amerikanske revolusjonen.

Nå er det litt mindre dramatiske slag som utkjemper seg i området. Ved ettermiddagens måling lå Ericsson 52 nautiske mil bak Piratene. I går var avstanden 100 nautiske mil! Ericssons gode 2. påskedagsseiling har gitt dem pusterom i forhold til Brasil 1, som ligger 18 nm bak svenskene.

JUBLER IGJEN: Skipper Mike Sanderson tar en ny etappeseier i Volvo Ocean Race om kort tid og kan igjen rekke hendene over hodet i triumf. Foto: ODD ROAR LANGE
JUBLER IGJEN: Skipper Mike Sanderson tar en ny etappeseier i Volvo Ocean Race om kort tid og kan igjen rekke hendene over hodet i triumf. Foto: ODD ROAR LANGE Vis mer

Nære rigghavari

ABN Amro Two hadde ingen planer om å gi seg før slaget var tapt _ til tross for at de har vært ensom bakerst i feltet hele seilasen fra Rio de Janeiro. De ligger 22 nm bak brasilianerne. Men har hatt det tøft det siste døgnet.

- Akkurat nå er vi veldig glade for at vi har riggen i behold. Vi seilte i 25 knops vind og hadde alt under kontroll da vi hørte en kraftig smell etterfulgt av rop oppe på dekk, skriver skipper Sèbastien Josse i en dramatisk epost.

- Det viste seg at en del var brukket tvers av i den ene lensetaklen på lo side, og dermed fløy den til værs. Med denne ødelagt var det ikke annet å gjøre enn å snu båten opp mot vinden. Heldigvis klarte vi å få ned seilene og å reparere skaden.

En halvtime senere var vi igang igjen, men hadde tapt mye til båten foran oss. Men alt i alt er det mye viktigere at ingen ble skadet da lensetaklen forlot dekket med seks tonns press og forsvant til værs.

Nå har vi lagt episoden bak oss og har pedalen i bånn for å nå igjen karene foran oss, avslutter Sèbastien Josse.