Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Abramovitsj vil stoppe Manchester Citys kjøpefest

Chelsea-eieren klagde til Uefa-presidenten.

BRUKER MILLIARDER PÅ STJERNER: Manchester City-manager Mark Hughes har foreløpig brukt 2,14 milliarder på spillere. Carlos Tevez (t.v) kostet en kvart milliard. Her feirer de spissens mål og ligacupseieren mot Crystal Palace i går kveld. Foto: REUTERS/Jed Leicester
BRUKER MILLIARDER PÅ STJERNER: Manchester City-manager Mark Hughes har foreløpig brukt 2,14 milliarder på spillere. Carlos Tevez (t.v) kostet en kvart milliard. Her feirer de spissens mål og ligacupseieren mot Crystal Palace i går kveld. Foto: REUTERS/Jed Leicester Vis mer

(Dagbladet.no): Chelsea var den første moderne kjøpeklubben i Premier League. Klubbeier Roman Abramovitsj tok med seg rubelmilliardene sine til Stamford Bridge og vant to ligagull på rappen.

Den russiske oligarsken har ifølge The Guardian brukt mer enn sju milliarder på londonklubben siden overtakelsen i 2003.

Nå ønsker han ikke at Manchester Citys eiere fra Abu Dhabi skal gjøre akkurat det samme. De lyseblå fra Manchester rundet to milliarder i spillerkjøp med Lescott-overgangen tirsdag.

Slikt må den oljerike klubben slutte med. Ellers får de ikke delta i Champions League i framtida, selv om de kvalifiserer seg.

Uefa-president Michael Platini la i går fram en plan for å bremse kunstig tilførsel av penger til engelske klubber, og røpet i samme slengen at det skjer med støtte fra Abramovitsj.

- Det er hovedsaklig eierne som har bedt oss om å gjøre noe: Roman Abramovitsj, Silvio Berlusconi (Milan), Massimo Moratti (Inter), de ønsker ikke å punge ut lenger, sier Platini til The Guardian.

Får tre år på seg
Uefas plan er at alle klubber ikke skal bruke mer enn de tjener. Fra 2012 nektes klubber adgang til de europeiske turneringene dersom kravet ikke innfris.

SLUTT PÅ PENGEBRUKEN: Roman Abramovitsj har spyttet inn mer enn sju milliarder kroner i Chelsea. Nå vil han bremse den økonomiske dopingen. Foto: AP/Kirsty Wigglesworth
SLUTT PÅ PENGEBRUKEN: Roman Abramovitsj har spyttet inn mer enn sju milliarder kroner i Chelsea. Nå vil han bremse den økonomiske dopingen. Foto: AP/Kirsty Wigglesworth Vis mer

- Manchester City kan bruke 300 millioner pund hvis de har lyst til det. Men hvis de ikke går med overskudd innen tre år får de ikke delta i e-cuper. Jeg har ikke snakket med Manchester City om dette, og jeg kan ikke å huske å ha møtt eieren ders. Men det gjør jeg sikkert, sier Platini.

Platini bekrefter at han har snakket godt og lenge med Abramovitsj, mannen som slo seg opp innen olje og aluminium etter det økonomiske frislippet i Russland.

Men bare siden 2008 har Abramovitsj formue minsket med 48 milliarder, han er bare på tredjeplass på rikinglista i engelsk fotball.

- Roman Abramovitsj er et fotballmenneske og veldig lidenskapelig i forhold til spillet. Han elsker fotball. Han har kommet til meg og sagt at vi må gjøre noe med dette, sier Platini.

Chelsea-eieren har selv en stor jobb å gjøre, dersom Vest-London-klubben skal klare Uefa-kravet. Chelsea har tapt penger hvert eneste år siden Abramovitsj kom. Ifjor ble det 768 millioner i minus.

- Det virkelige arbeidet dreier seg om detaljer, og de diskusjonene vil fortsette det neste året. Jeg tror ingen er uenig i prinsippene bak dette, sier Chelsea-direktør Peter Kenyon til avisa.

Panel gir straff
Problemet for slike regler er at klubber kan skaffe seg inntekter fra sine rike eiere indirekte. Ifølge BBC vil Uefa opprette et panel som vil vurdere om en klubb lever over evne, for så å straffe. Utestengelse fra e-cupspill er ytterste konsekvens.

Og det er ikke bare City som kan rammes. Det er usikkert hvordan Uefa vil behandlet Manchester United og Liverpool. Begge klubber har enorm gjeldsbyrde via eieroppkjøp, men går i pluss på selve driften.

Dessuten finnes Real Madrid, som skal ha lånefinansiert hele årets stjernesamling av blant andre Cristiano Ronaldo, Kaka. Det er snakk om at spanske banker har åtte milliarder til gode hos hovedstadslaget.

ALLE FÅR TRE ÅR: UEFA-president Michel Platini har som mål å få skikk på økonomien i alle europeiske klubber. Foto: AP/Claude Paris
ALLE FÅR TRE ÅR: UEFA-president Michel Platini har som mål å få skikk på økonomien i alle europeiske klubber. Foto: AP/Claude Paris Vis mer

Uefa-planen styres av visegeneralsekretæren Gianni Infantino, som fastslår at målet er å stoppe styrtrike eiere som pøser ut egne penger til å dekke klubbens løpende regninger.

- Det er ikke sunt å ha en rik onkel. Klubbene må stå på egne bein og generere egne inntekter, sier italieneren.

Får ta opp stadionlån
Platini sier til The Times at reglene vil gjelde alle klubber i Europa fra 2012, og at det blir lov til å ta opp lån for å bygge arenaer eller ungdomssatsning.

Forslaget innebærer at fotballbudsjettene må vise overskudd, og at klubbene i praksis bare kan punge ut for summene de får inn via billettsalg, tv-rettigheter, sponsorer og sportslig suksess.

- Vi gir klubbene tre år på å følge en enkel setning: Du kan ikke bruke mer enn du eier eller tjener, sier Platini.

25 MILLIONER PUND: Emmanuel Adebayor ble handlet inn for en kvart milliard norske kroner i sommer. Foto: REUTERS/Darren Staples
25 MILLIONER PUND: Emmanuel Adebayor ble handlet inn for en kvart milliard norske kroner i sommer. Foto: REUTERS/Darren Staples Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media