Petter Northug vraket til verdenscupen

Absolutt alt er mitt

Bare artig eller et tegn på misforstått toppidrett?

TRØNDERHUMOR: Med eller uten hjelp Petter Northug artig bak dataskjermen på gutterommet, men det morsomte for norsk langrenn er om han klarer å heie også på lagkameratene. FOTO: Skjermdump: Petter Northugs Instagram-konto
TRØNDERHUMOR: Med eller uten hjelp Petter Northug artig bak dataskjermen på gutterommet, men det morsomte for norsk langrenn er om han klarer å heie også på lagkameratene. FOTO: Skjermdump: Petter Northugs Instagram-konto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I LØPET av mange fine år som langrennsløper, er Petter Northug blitt en kløpper på personlig markedsføring. Det har gjort denne sporten så bred og morsom at vi i all hyggen lett glemmer at det å prate fram seg selv iblant er det samme som å prate ned andre. Og det er ikke nødvendigvis like morsomt.

Driver du med sånt gjelder det i hvert fall å treffe på timingen. Det gjorde ikke Petter da han i går kveld avsluttet sin første arbeidsdag som sesongarbeider på landslaget med å minne oss om hvor kjedelige og talentløse halvparten av de nye arbeidskollegaene hans visstnok er.

Den påminnelsen er et glansnummer for hjemmepublikummet i teltet til Sirkus Northug, men treffer neppe like godt blant gutta på gølvet på landslaget. Det er bakgrunnen for at Skiforbundet nå starter en intern oppvask med landslagsløper Northug på hans andre dag på jobben.

Det er unødvendig uklokt av Petter å skape denne splittelsen blant lagkameratene. For i toppidrett som i sirkus er det et dristig nummer å balansere underholdningen uten sikkerhetsnett. Spesielt når den lett aldrende mesteren fortsetter å fortelle oss at hele langrennssporten er og blir bare hans.

PETTER NORTHUG kommer fra en jobb i dagligvaregiganten Coop. Der har slagordet lenge vært «litt ditt». Det bygger på den gamle samvirkeideen, og det ser ut til å fungere. Coop har de siste årene tatt markedsandeler med Petter som privat ansatt.

Nå behøver det ikke være noen som helst sammenheng mellom Samvirkelagets suksess på det ellers familiestyrte matmarkedet, det nye slagordet og bruken av Northug som frontfigur, men det hadde vært fint. Det å ta vare på fellesskap har vært en sterk verdi i samfunnet vårt, og mange nordmenn føler at de har sin del av nasjonalsporten langrenn.

Det skal Petter ta med seg i de siste sesongene av hans eventyrlige karriere.

VANLIGVIS blir de største idrettsheltene stadig rausere når de ser at de nødvendigvis ikke kommer til å vinne alt lenger. Det er naturlig. Forholdet mellom det å være spesielt god i en idrett og kjærligheten til selve sporten, er som regel tett.

Petter har valgt å gjøre det annerledes. Når han nå protesterer mot å bli vraket til verdenscupen med å ha det moro på Instagram på bekostning av yngre lagkamerater, er det et allerede brukt sirkusnummer.

Etter å ha blitt vraket på 10-manns troppen til verdenscupavslutningen i Canada sist vår, inviterte Petter til quiz på Facebook-siden sin og lokket med en Team Northug-lue i premie:

Det eneste du trenger å gjøre er å svare på dette spørsmålet: Hvor mange individuelle OL- eller VM-gull i seniorsammenheng har herretroppen som Vidar Løfshus tok ut til Tour de Canada?

Der og da var det et morsomt nummer, men også en personlig markedsføring på andres bekostning. For etter de uttakskriteriene landslaget var blitt enige om før sesongen, var samtlige i 10 manns troppen resultatmessig bedre kvalifisert enn Northug.

Skulle han fått plass, måtte reglene brytes. Og hvorfor skal en gammel løper med dårligere resultater prioriteres foran nye norske langrennshåp?

ETT av disse håpene heter Simen Hegstad Krüger. Mens det norske laget uten Northug imponerte i Canada med seieren til yndlingen Johannes Høsflot Klæbo og sju løpere blant de 15 beste i sammendraget, stemte lite for en sliten Krüger. Han ble nummer 38, og var for anledningen bare bedre enn stemningsløperen Finn Hågen Krogh som parkerte som nummer 70.

Petter Northug kunne sikkert slått Krüger på denne minitouren om han hadde fått sjansen i mars, men det er høyst usikkert om det hadde vært et bra skifte i Canada-troppen for norsk langrenn. For allerede i sesongåpningen der Petter aldri kom, viste unge Simen Hegstad Krüger med utklassingsseieren på 15 km fri hvordan ledelsens tillit og treningsfellesskapet på landslaget har utviklet ham som løper. Nå reiser han til første renn i verdenscupen for å sjekke om framgangen kan holde til å slåss om medaljer i OL.

TIL vinter-OL som medaljekandidat kommer forhåpentligvis også Petter Northug. Men sjansene for et virkelig morsomt OL for oss alle er større om han ser denne sporten i et litt bredere perspektiv. At den aldrende storheten altså unner et par av de yngre arbeidskameratene på landslaget de sjansene de har jobbet seg til

For «litt ditt» klinger fortsatt bedre på det norske markedet enn «absolutt alt mitt».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer