NORGES STØRSTE SUKSESS:  For tida er skijentene det beste i norsk toppidrett. FOTO:: Terje Bendiksby / NTB scanpix.
NORGES STØRSTE SUKSESS: For tida er skijentene det beste i norsk toppidrett. FOTO:: Terje Bendiksby / NTB scanpix.Vis mer

Absolutt alt er mulig

Therese Johaug er skisportens drømmepike.

KANSKJE har Therese Johaug gått enda råere opp slalåmbakken i Val di Fiemme før, men aldri har resultatet betydd mer:

•• Med denne seieren sprenger hun rammene for oppfatningen av kvinnelangrenn.

Det er dessverre nødvendig selv tredve år etter at Norge ble vant til å ha verdens beste skijenter. For fortsatt er det noen som er blinde for de ekstreme sportslige prestasjonene i denne idretten.

THERESE skulle det ellers ikke være mulig å være blind for. På samme vis som hun profilerer de mest eksklusive moteproduktene, er hun den som de siste sesongene tydeligst har vist kvalitetene både i norsk bredde -og toppidrett.

Det første er det nødvendig å minne om hver gang de mest ambisiøse forsøker å overbevise oss om lykken ved tidlig spesialisering. Hadde dette vært oppdrettsmodellen for langrennsløpere hjemme i Dalsbygda, ville vi ikke fått tidenes første norske sammenlagtvinner i Tour de Ski:

•• I en slik modell ville Therese blitt silt vekk fra sporten som tiåring fordi hun gikk for sakte.

I stedet hadde hun skikkelige trenere rundt seg i Nansen IL, tålmodige foreldre og nok stahet til å ta fatt på den lange veien. Etter hvert var det denne tålmodigheten som også formet henne til å bli en av de beste i toppidretten.

Og den aller beste opp slalåmbakken i dag der hun stabbet i vei opp stigninger på 28 prosent.

SLIK STABBING har kanskje ikke så mye med vanlig langrenn å gjøre, men samtidig har moderniseringen av denne sporten krevd stadig mer fleksibilitet. Det er disse vekslende kravene som Therese har tatt fatt i på treninga.

For om hun har vært kjent som en ekstrem klatrer i flere sesonger, har resten av utviklingen tatt sin tid selv etter at hun kom på landslaget. Lenge var det vrient å få effekt ut av strikkmotoren; få kraft nok i skyvet i skøytingen.

Det er nettopp i dette daglige arbeidet at både hun og hjelperne har nådd det høyeste nivået. Terpingen på teknikk har ikke gitt Therese en raskere fibertype til å vinne hver eneste spurt, men litt om litt har hun kommet nærmere de naturlig kvikke. På det viset ble det til slutt et par gode sprintresultater i årets Tour de Ski og en differanse til Astrid Uhrenholdt Jacobsen som det var lett å hente inn i det terrenget der Therese selv er medfødt god.

Altså opp de aller bratteste bakkene.

som hun er alene på toppen, er det bare å glemme de som ikke fikk gi henne konkurranse underveis. Selvvalgt eller sykdom; forfall er en del av toppidretten.

I dag lå uansett Therese utslitt i snøen på toppen av slalåmbakken og skrek av glede før hun og Astrid kunne ta imot Heidi Weng til trippel norsk. Stort bedre kan ikke det beste av norsk toppidrett forklares; skijentene har skapt et treningsmiljø som vinter etter vinter løfter nye løpere.

DET er dette miljøet som har løftet fram Therese som sportens drømmejente.

Betegnelsen har lite å gjøre med de eksklusive moteoppdragene. Denne drømmen er hverken retusjert eller pyntet på. Den er trivelig hverdag i små og store klubber Norge rundt og en arbeidsplass på et skilandslag med alle arbeidsplassers vante gleder og frustrasjoner.

I lengden er det sånt som lønner seg om du vil bli best i idrett.

Som Therese Johaug er blitt det i dag.