Absolutt Semb

Nils Johan Semb takket nei da Dagbladet tilbød ham restene av Bitter-flaska som var kimen til en av mange støyende konflikter i hans regjeringstid.

FORNEBU (Dagbladet): - He, he, nei takk, den flaska får vi ta senere, lo Semb på vei vekk i bilen fra sin siste pressekonferanse som landslagssjef.

Brennevinet som Steffen Iversen og Eirik Bakke så vidt hadde i munnen og spyttet ut i en uhøytidelig test før Danmarks-kampen, har Dagbladet spart på. Smakstesten kostet gutta 45000 hver i bøter fra et fotballforbund i harnisk. Og kostet både Semb og Dagbladet dager med støy og trøbbel før Danmarks-kampen i Parken på forsommeren. Episoden står som et grelt symbol på den siste perioden i Sembs karriere; der kritikk, utenomsportslig støy, slagsmål, karantener, og diskusjoner om lederstil og spillestil har overskygget det meste av det som skjedde på banen.

- Det har vært noen episoder jeg gjerne skulle vært foruten, men det vil alltid være noe småtteri når en så stor gruppe samles. Vi avspeiler vel resten av samfunnet vi også.

I opposisjon

- Så du var ikke med på festen i bobilen til Håvard Rem under EM i 2000?

- He, he, nei. Det var jeg definitivt ikke, humrer Semb.

Pressen som møtte opp til Sembs siste pressekonferanse, prøvde å utfordre ham til å si noe om alle som har vært ute etter å ta ham, og om han brant inne med noe.

Og selv om det så ut som han ville si noe, så holdt han kjeft. Sånn som han alltid har gjort.

Sembs ukuelige lojalitet overfor sin egen spillergruppe, og sin egen arbeidsgiver, er kanskje det som har fått kritikerne til å definere ham som mannen som har røvet det norske landslaget for sjarm, humør og optimisme.

Stilskifte

- Føles det ikke illojalt at NFF har vært i dialog med dine to fremste kritikere, Åge Hareide og Trond Sollied, med tanke på at de vil representere et stilskifte på landslaget?

- Stilskifte og stilskifte..., sier Semb, før han tenker seg om og sier det mest kontroversielle han har sagt på lang tid.

- Det er som i politikken: En ting er å være i posisjon, noe annet å være i opposisjon. Det kan jeg love dere.

Carl Ivar

Men om Semb utroper Hareide og Sollied til å være fotballens svar på Carl I. Hagen, så har han fortsatt tro på at den kommende landslagssjefen kan føre Norge til nye sluttspill.

- Jeg er optimist på norsk fotballs vegne. Det er god ettervekst. Vi er avhengige av å få fram de største talentene, ikke miste mange underveis som vi faktisk har gjort i en periode.

- Vi vil hevde oss omtrent på dette nivået og jevnt og trutt kvalifisere oss til mesterskap. Men jeg tror ikke det blir hver gang.

Semb takket også de spillerne som har gitt ham flest gode, men også noen tunge dager på jobben.

- Det beste minnet er nok fra EM-kvalifiseringskampen mot Slovenia, da vi kvalifiserte oss til EM med en veldig god kamp og vant 4- 0 på et fullsatt Ullevaal.

Samme Slovenia var involvert i hans største nedtur.

- Det verste var da vi røk ut av EM-sluttspillet med en 0- 0-kamp mot Slovenia. Da vi gikk av banen, trodde vi at vi var i kvartfinale. Så scoret Spania to ganger på overtid mot Jugoslavia.

I mellom de to ytterpunktene spilt vi en og annen god fotballkamp, men aller flest middelmådige. Myggen har gått på fylla, Semb har satt jobben sin til disposisjon, truet med å gå fra pressekonferanser, hentet inn psykologer og motivatorer for å skape harmoni i laget.

Spille tuba

Henning Berg har kastet fisk på journalister i gummibåt, fotballpresident Per Ravn Omdal har bedt landslagsspillerne om heller å spille tuba, John Carew har tømt ei bøtte XL1 i hodet på en Dagblad-reporter og slått ned John Arne Riise i spillerbussen, og nektet å svare på telefonen siden.

Det har rett og slett kokt.

- Tom følelse

- Jeg sitter her med en slags tom følelse inni meg. Men alt i alt tror jeg at jeg vil se tilbake på denne tida med flest gode minner, sier Semb.

Det spørs om det ballelskende norske folk gjør det samme.

STØRSTE NEDTUR: På kne i Arnhem etter 0- 0 mot samme Slovenia, og utslått av EM på overtid i 2000.
STØRSTE OPPTUR: Da Nils Johan Semb fikk bløtkaka i trynet etter å ha gått til EM etter å ha banka Slovenia 4- 0 i 1999.