Absolutt tilbake til start

Nå terper han Drillo-fotballens barnelærdom.

MIDTBANETRYKK: Christian Grindheim den sikreste i startoppstillingen på indreløperplass fordi han mer enn noen annen drar fram det trykket i midtbaneleddet som er avgjørende for å lykkes med Drillos sonespill. Foto: ARNT E. FOLVIK
MIDTBANETRYKK: Christian Grindheim den sikreste i startoppstillingen på indreløperplass fordi han mer enn noen annen drar fram det trykket i midtbaneleddet som er avgjørende for å lykkes med Drillos sonespill. Foto: ARNT E. FOLVIKVis mer

||| BISLETT (Dagbladet): Det er enkel undervisning på landslagstreningene om dagen. Egil Drillo Olsen er i gang med ABC-utgaven av sin egen fotballfilosofi, og satser ikke på å komme stort lenger ut i alfabetet innen kvalikkampen mot Makedonia lørdag.

For nå er det ikke alt det ekstra det er snakk om. Bare dypest mulig forståelse og størst mulig trygghet i det grunnleggende i hans måte å organisere fotballag på.

Sannsynligvis vil det avgjøre utfallet av den første og viktigste av disse to bortekampene.

DET skjønner spillerne også.

Det er derfor Morten Gamst Pedersen; den lekne Englandsproffen som av kritikerne er beskyldt for å ha en høyere gelefaktor mellom ørene enn ønsket om å utvikle eget talent, nå er konsentrert om nettopp det siste. I pausen i midtbaneskyvingenhan ber Drillo om tilbakemelding på hvor langt han skal dra seg inn fra venstrekanten når ballen er på motsatt side.

Svaret fra den gamle læreren blir borte i vindkastene over Bislett-gryta, men ABCen er klar:

•• En tredjedel av avstanden til ballen.

Da rekker du i teorien å komme tilbake som førsteforsvarer på din kant om ballen blir slått rett over.

Hvis du løper fort nok.

FOR der ligger selve forutsetning for i det hele tatt å snakke om bortepoeng:

•• Forflytningen i midtbaneleddet.

Egil Olsen er i gang med å trene inn det kollektive sonespillet på midten som han etter hvert begynner å bli ganske alene om i en fotballtid der lag som definitivt har mistet ballen helst detter tilbake til eget straffefelt eller utfører presset på midten mer individuelt.

Her skal Norge presse sammen i en ganske flat midtbanefemmer som først og fremst skal være så aggressiv som mulig. Da avgjør farten i beina fort resultatet.

DET er også grunnen til at spillertypene som konkurrerer om disse plassene, er ganske like. I bunn må de alle oppfylle kravet til rask forflytning. Hvem som så løser den oppgaven best, avhenger like gjerne av dagsform.

Akkurat det var grunnen til at Fredrik Winsnes etter seriekampen mot Brann bare brukte den første landslagsøkten sin til å jogge.
Sannsynligvis spiller han sentralt fra start lørdag, men Henning Hauger er så solid som erstatter, at det valget ikke blir avgjørende.

På samme vis er nivået tett mellom de fire indreløper-alternativene Christian Grindheim, Per Ciljan Skjelbred, Simen Brenne og Bjørn Helge Riise. De to førstnevnte løp fram suksessen i treningskampen mot Tyskland, men det er likevel viktigere for Drillo å vite at han uansett kommer til å få stor løpskapasitet i disse nøkkelrollene.

TYPISK nok er Christian Grindheim den sikreste i startoppstillingen nettopp fordi han mer enn noen annen drar fram det trykket i midtbaneleddet som er avgjørende for å lykkes med et slikt sonespill.

Eller for å si det med Drillo underveis i undervisningen:

- Kjappere ut når ballen går i støtte.

Da trykker du ikke bare på motstandernes ballfører, men på det grunnleggende i Drillo-filosofien:

•• Egen suksess er nært knyttet til motstandernes kollaps.

I en VM-kvalik der det meste bikket feil vei sist høst og i en sesong der norsk klubbfotball er mer opptatt av å sortere regninger enn å tenke sportslig utvikling, er alt tilbake til den gamle, kjente oppskriften.

Om man så liker den eller ikke; den ekstreme Drillo-stilen er den eneste nøkkelen til å åpne VM-døra.

Den har fått oss igjennom to ganger før. Ellers har de beste norske fotballspillerne bare sett på dette sluttspillet. Da er det ikke så rart at det er lite glamorøst over landslagstreningene for tida.

Nå er alle tilbake til ABC'en.

Esten O. Sæther er kommentator i Dagbladet og landslagstrener for futsal (innendørsfotball).

INDRELØPERALTERNATIV: Simen Brenne er tilbake i landslaget etter en god Odd-vår. Foto: ARNT E. FOLVIK
INDRELØPERALTERNATIV: Simen Brenne er tilbake i landslaget etter en god Odd-vår. Foto: ARNT E. FOLVIK Vis mer