Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Absurd kaos: - Skammer meg

Norges grupperival Bosnia står midt i et nærmest uforklarlig kaos, hvor spillerne er de det går ut over.

DUELL: Petter Øverby spilte en god kamp mot Bosnia. Alt er fryd og gammen etter VM-åpningen for Norge, men slik er ikke situasjonen i Bosnia. Foto: NTB scanpix
DUELL: Petter Øverby spilte en god kamp mot Bosnia. Alt er fryd og gammen etter VM-åpningen for Norge, men slik er ikke situasjonen i Bosnia. Foto: NTB scanpix Vis mer

TRONDHEIM (Dagbladet): Bosnia har klart å kvalifisere seg til EM for første gang i landets historie, men det er nærmest en bragd. Ikke fordi laget er dårlig, men på grunn av et komplett kaos som råder i landets forbund.

Det hersker et byråkratisk og politisk kaos i håndballforbundet, noe spillerne og trenerne får lide for. Lagets danske assistenttrener, Lasse Boesen, forteller at han ikke får lønn for jobben. Det samme gjelder hovedtrener Bilal Suman.

- Det er rent frivillig arbeid fram min side. Jeg har ikke lønn, jeg har ikke en kontrakt og noen av reisene har jeg ikke fått tilbakebetalt, sier Boesen til Dansk Radio.

- Bruker aggresjonen

Dagbladet møtte en av de bosniske stjernene, Marko Panic, etter tapet mot Norge i Trondheim Spektrum. Boesen kviet seg for å stille opp til intervju med Dansk Radio fordi han ikke trodde de kom til å forstå situasjonen og hva som egentlig skjer.

Den samme innstillingen har Panic.

- Det er veldig vanskelig å forklare til deg, og helt ærlig så har jeg ikke lyst. Det eneste jeg kan si er at spillerne ikke er interessert i det som foregår i forbundet. Vi fokuserer på å spille god håndball, sier han til Dagbladet.

IMPONERT: Håndballspiller Kristian Sæverås er mektig imponert over innsatsen til Sander Sagosen etter kveldens kamp mot Bosnia. - Det er helt sinnssykt, det han holder på med. Reporter: Melina Pambou Sundfør. Vis mer

Spillergruppa er den eneste grunnen til at Boesen har fortsatt i jobben. Han hyller deres profesjonalitet i denne vanskelige situasjonen.

- De har sagt at vi må fokusere på EM og kampene mot Norge, Portugal og Frankrike, sier Panic om beskjeden fra trenerne.

- Så situasjonen påvirker ikke prestasjonene deres?

- Jeg mener at det ikke gjør det. Vi bruker aggresjonen til å prestere, sier Panic, som scoret fire mål mot Norge.

- Nasjonalismen ødelegger sporten

Men hva er egentlig problemet med forbundet?

Bosnia er et komplisert land med tre forskjellige presidenter som representerer de tre etniske folkegruppene - muslimene, katolikkene og de ortodokse. Hver av presidentene har posisjonen i åtte måneder før skiftet er over. Forbundet følger den samme modellen.

Ifølge spillerne er det politiske krefter i Bosnia som aktivt jobber for at landslaget ikke skal lykkes. Det finnes korrupsjon i idretten i landet, og for noen lønner det seg ikke at landslaget gjør det bra.

- Jeg skammer meg over hvordan nasjonalismen ødelegger sporten. Politikerne ønsker å ødelegge for oss fordi vi er en multikulturell gruppe som fungerer fantastisk sammen, sier lagets største stjerne, Benjamin Buric.

- De vil heller at vi mislykkes, slik at deres politikk med å splitte folket lykkes. Men vi beviser at vi kan lykkes sammen, uansett om du er muslim, ortodoks eller katolikk, legger han til.

Ikke nok drakter til spillerne

Boesen trekker fram en rekke eksempler på hvordan de blir motarbeidet og hvor uorganisert forbundet faktisk er.

Det er verken leger eller fysioterapeuter tilknyttet laget, noe som gjør at trenerne og spillerne selv må ta deler av den jobben.

Under en trening i fjor kom en mann med draktene deres. Men det var fem for lite og det fantes ikke et ekstra sett. Ble drakta ødelagt mens du var på banen, måtte du simpelthen byttes ut.

- Det var første gang jeg reagerte skikkelig. Det var 20 timer til vi skulle spille. Vi fikk ingen forklaring av mannen, og Bilal (hovedtreneren) måtte bruke tid på å styre med det, sier Boesen.

Et annet eksempel på det organisatoriske kaoset var da laget skulle reise hjem fra en bortetur til Hviterussland. Da hadde håndballforbundet satt opp et fly kl. 02 torsdag natt. Fredagen etter kamp satt de i buss hele dagen før de skulle spille en viktig kamp på lørdag. Det endte med tap mot Tsjekkia.

Bosnia kom seg likevel til EM. Der gjenstår det kamper mot Frankrike og Portugal. Bosnia er etter alt å dømme sjanseløse til å gå videre, men skriver likevel historie ved å delta for første gang i et europamesterskap.