DRØMMESTART: Muhammed Keita sendte Stabæk i ledelsen borte mot Vålerenga. Like før slutt utliknet Rasmus Lindkvist. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
DRØMMESTART: Muhammed Keita sendte Stabæk i ledelsen borte mot Vålerenga. Like før slutt utliknet Rasmus Lindkvist. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Nedrykksdrama i Tippeligaen

Absurd scoring i nedrykksdramaet. Rekdal og Deilas garanti kan likevel slå tilbake på dem selv

Det så bekmørkt ut, men Rasmus Lindkvists spesielle utlikning reddet Kjetil Rekdal og Vålerenga. Nedrykksspøkelset har likevel ikke forlatt hovedstaden ennå.

Vålerenga - Stabæk 1-1 (0-1)

(Dagbladet): Da Dagbladet snakket med nåværende Vålerenga-trener Kjetil Rekdal og neste års VIF-trener Ronny Deila i juli, var optimismen stor.

Både Deila og Rekdal garanterte at Vålerenga kommer til å holde plassen og spille eliteseriefotball også i 2017. Derfor har Deila ingen klausul om at han kan avbryte kontrakten ved et eventuelt nedrykk.

- Nedrykk er ikke et tema. Jeg er sikker på at Vålerenga kommer til å holde seg. Det er så mye kvalitet i disse spillerne, sa Deila til Dagbladet i juli og fikk støtte av Rekdal.

- Vi kommer til å holde oss. Nå har vi omsider erkjent at vi er et bunnlag og innsett at vi må kjempe for å klare oss, uttalte Rekdal.

I TRØBBEL: Vålerenga-trener Kjetil Rekdal har fortsatt en jobb å gjøre med å sikre plassen i Tippeligaen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
I TRØBBEL: Vålerenga-trener Kjetil Rekdal har fortsatt en jobb å gjøre med å sikre plassen i Tippeligaen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Skråsikkerheten impliserte en enorm fallhøyde, men resultatene sto i stil med selvtilliten. Vålerenga tok 17 av 21 mulige poeng på de sju neste kampene og gikk totalt ni kamper uten tap etter den uttalte garantien mot nedrykk.

Men etter at hovedstadsklubben tapte 0-1 hjemme mot Rekdal gamleklubb AaFK, har det gått nedover. Plutselig kom nedrykksspøkelset tilbake til hovedstadsklubben. Det er der fortsatt.

Nedrykksdrama
Da Muhamed Keita sendte Stabæk i ledelsen i bunnkampen på Ullevaal i kveld, så det bekmørkt ut. Men i det 84. minutt skrudde plutselig Rasmus Lindkvist inn et hjørnespark og sørget for poengdeling med sin absurde scoring.

- Uavgjort var vel rettferdig. Stabæk er gode på kontringer, så det var farlig hele tiden og vi måtte passe på, sier Rekdal til TV 2.

- Jeg tror jeg har scoret et slikt mål én gang før, men det målet var ikke så viktig som dette, sier Lindkvist om den merkelige, men livsviktige utlikningen.

Dermed er Vålerenga oppe i 31 poeng. Det er ett poeng mer enn Tromsø og Bodø/Glimt, mens Lillestrøm og Stabæk følger like bak med henholdsvis 29 og 28 poeng.

Vålerenga møter to andre bunnrivaler, Tromsø borte og erkerival Lillestrøm hjemme, i de to neste kampene, før Viking venter i Stavanger i siste serierunde. Stabæk møter på sin side Sarpsborg 08 hjemme, Molde borte og Start hjemme i serieavslutningen.

- Nå må vi reise opp til Tromsø og vinne, konkluderer Rekdal, som hadde med seg Deila på benken i kveld.

Stabæks drømmestart

I bunnkampen hjemme mot Stabæk på Ullevaal i kveld, tok gjestene en tidlig ledelse. Scoringen kom allerede etter tre minutter. Moussa Njie gikk i bakken, mens Muhamed Keita var - som vanlig - iskald fra straffemerket.

Stabæk startet kampen med 1999-modellen Sebastian Pedersen (17) på topp. Spisstalentet er lillebroren til Strømsgodsets Marcus Pedersen (26). Storebror Marcus senket selv Rosenborg som 18-åring, men lillebror Sebastian fant ikke veien til nettmaskene i løpet av de 70 minuttene han fikk på Ullevaal.

Keitas scoring var likevel nok til Stabæk-ledelse etter halvspilt kamp. Det var tendenser til piping fra hjemmefansen inn til pause. Da uttalte Rekdal følgende til TV 2:

- Vi tenker veldig mye. Vi må opp med aggressiviteten, men også være tålmodige, sa Rekdal.

REDDET ETT POENG: Jonatan Nation løftet opp målscorer Rasmus Lindkvist etter 1-1-utlikningen mot Stabæk. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
REDDET ETT POENG: Jonatan Nation løftet opp målscorer Rasmus Lindkvist etter 1-1-utlikningen mot Stabæk. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Vålerengas merkelige utlikning

Luc Kassi holdt på å doble Stabæks ledelse etter 74 minutter etter forarbeid av Keita, men dobbeltsjansen gikk aldri i mål. VIF slapp med skrekken.

Ni minutter før full tid skapte hjemmelaget omsider en stor målsjanse. Tidligere Stabæk-spiller Herman Stengel banket til fra distanse, men Sayouba Mandé dro fram den redningen som hele Bærum trengte.

Men så, i det 84. minutt, kom utlikningen. Rasmus Lindkvists hjørnespark gikk direkte i mål på merkelig vis. Svenskens corner skrudde rett i mål. Det skapte forvirring.

- Er det scoring? Nei! Joda? Den går rett i mål, ropte TV 2-kommentator Jørgen Klem fra kommentatorplass.

Det ble scoring. Vålerenga utliknet til 1-1 og sikret ett viktig bortepoeng i nedrykksstriden.

Samtidig misbrukte Rekdals menn muligheten til å skyte seg vekk av den verste nedrykksgjørma. Nå venter bunnrivalene Tromsø og Lillestrøm i de neste kampene.