SPILTE FOR TOMME TRIBUNER: Ingen tilskuere fikk se at Lionel Messi satte inn to scoringer mot Las Plamas i går. Her er det Gerard Piqué som gestikulerer. Foto: Bagu Blanco/REX/Shutterstock/NTB Scanpix
SPILTE FOR TOMME TRIBUNER: Ingen tilskuere fikk se at Lionel Messi satte inn to scoringer mot Las Plamas i går. Her er det Gerard Piqué som gestikulerer. Foto: Bagu Blanco/REX/Shutterstock/NTB ScanpixVis mer

Barcelona i Premier League

Absurd teori om hva som kan skje med Barcelona, om de blir kastet ut av ligaen

- Det er en komplisert debatt. Det jeg ikke kan se for meg, og jeg håper det ikke skjer, er en liga uten Barcelona, sier Real Madrid-trener Zinedine Zidane.

(FourFourTwo): Den omstridte folkeavstemningen om katalansk uavhengighet preger ikke bare innbyggerne i byen, men også fotballklubben FC Barcelona.

Flere hundre mennesker ble skadet da politiet prøvde å forhindre folkeavstemningen, som ble gjennomført tross advarsler fra regjeringen i Madrid.

Urolighetene i byen førte til at klubben spilte for tomme tribuner i 3-0-seieren over Las Palmas i går. Barcelona ønsket i utgangspunktet å avlyse kampen, men det ble ikke godkjent av spanske La Liga, som i stedet truet med å gi gigantene poengtrekk.

Klubbpresidenten forteller at Barcelona spilte for stengte dører, slik at alle kunne se at klubben protesterte og støttet folkets rett til å stemme.

- Vi fordømmer det som skjedde i Catalonia i dag for å hindre borgere å benytte sin rett til ytringsfrihet, skrev klubben i en uttalelse.

Får støtte

FC Barcelona gir også sin offentlige støtte til det katalanske folket.

- Med tanke på den nåværende politiske situasjonen i Catalonia, er FC Barcelona tro mot den historiske forpliktelsen til å forsvare nasjonen, demokratiet, ytringsfriheten og selvbestemmelsen, uttalte Barcelonas talsmann Josep Vives før gårsdagens kamp.

Flere store fotball-personligheter har kommentert avstemmingen i Catalonia. Manchester City-manager Pep Guardiola er en av dem.

- Dette handler ikke om uavhengighet. Det handler om retten til å bestemme om du vil stemme. Det handler ikke om uavhengighet, det handler om demokratiet. Behovene på 2000-tallet er annerledes enn behovene på 1900-tallet, mener Guardiola, som er født og oppvokst i Catalonia.

Barcelona-stopper Gerard Piqué tok til Twitter før helga for å vise sin støtte til det katalanske folket:

- La oss uttrykke oss vennlig fra i dag og fram til søndag. La oss ikke gi dem en unnskyldning. Det er det de ønsker. La oss synge høyt og kraftfullt. #Vivilstemme

Det skjedde ikke. Etter kampen var Piqué oppløst i tårer. Han ga beskjed om at han kan gi se på det spanske landslaget dersom støtten er et problem for trener Julen Lopetegui.

- Dette er min verste erfaring som spiller, sa Piqué på en pressekonferanse etter Las Palmas-kampen, og siktet til opptøyene og volden som ble brukt i forbindelse med gårsdagens avstemming.

Samtidig er det en betent situasjon for Barcelona. Spania har tidligere insistert på at klubben ikke får lov til å spille i La Liga dersom Catalonia blir uavhengig. Det er derfor knyttet stor usikkerhet til hva som vil skje med katalanske klubber som Barcelona og Espanyol dersom Catalonia blir en egen stat.

Absurd teori

Engelske The Mirror skrev nylig at Barcelona i teorien kan havne i Premier League. Det kommer etter at Gerard Figueras, Catalonias sportsminister, kom med følgende uttalelse:

- Når det gjelder uavhengighet, må de katalanske klubbene i La Liga - Barcelona, Espanyol og Girona - bestemme om de vil spille i den spanske ligaen eller i et naboland som Italia, Frankrike eller Premier League.

Han påpeker at walisiske Swansea spiller i engelsk Premier League og at Monaco spiller i Frankrike. Han viser også til at det er mange andre sportsklubber som ikke spiller i sine respektive land.

Fyrstedømmet Monaco er samtidig et eksempel på en uavhengig stat som spiller i ligaen til nabolandet, slik som et uavhengig Barcelona vil være dersom de får fortsette i La Liga.

Også i 2015 kom det også opplysninger om at Barcelona risikerte å bli kastet ut av La Liga, dersom den katalanske befolkningen kom til å stemme for å bryte med Spania.

- Sportsloven er klar: De eneste ikke-spanske klubbene som kan delta er klubber fra Andorra. La Liga vil være en liga uten katalanske klubber, var ordlyden fra La Liga-president Javier Tebas da.

Det er likevel vanskelig å se for seg at Barcelona ville tatt turen til England og Premier League.

Velge og vrake

Er det mulig å se for seg La Liga uten det berømte El Clásico? Real Madrid-manager Zinedine Zidane håper ikke det.

- Det er en komplisert debatt. Det jeg ikke kan se for meg, og jeg håper det ikke skjer, er en liga uten Barcelona. Jeg vil ikke ha det, uttalte Zidane på en pressekonferanse.

Barcelona virker trygge på at de alltid vil kunne velge hvilken liga de ønsker å spille i, til tross for at det spanske fotballforbundet sier at det ikke er mulig.

Klubben er en av de mektigste i fotball-Europa og et av de ledende merkevarene i verden. Det vil være utenkelig å ha en spansk liga uten El Clásico.

- Vi vil bli værende i samme liga som Espanyol, sa Barcelonas vise-president Carlos Villarubi tidligere denne måneden.

Egen liga i Catalonia?

I teorien kan Catalonia danne en egen fotballiga, med Barcelona som det store trekkplasteret. Det er likevel utenkelig at det vil skje, og vanskelig å se for seg at en spiller som Lionel Messi ville spilt mot semiprofesjonelle spillere.

Foreløpig vil ikke klubben komme med noen offisiell uttalelse, ettersom det bare er et «hypotetisk scenario».

I dag ble det kjent at 90 prosent stemte for et selvstendig Catalonia. Nå vil resultatet bli oversendt til den katalanske nasjonalforsamlingen, slik at den kan utarbeide en erklæring om selvstendighet.

Den spanske statsministeren Mariano Rajoy fastholder på sin side at folkeavstemningen er ulovlig.

Kilder: The Guardian, BBC, NTB.