KREATIV: Nummer 9 var opptatt, dermed valgte Inters Zamorano en kreativ løsning. Foto: FourFourTwo/Haymarket
KREATIV: Nummer 9 var opptatt, dermed valgte Inters Zamorano en kreativ løsning. Foto: FourFourTwo/HaymarketVis mer

Absurde draktnummer: - Jeg skal starte denne trenden

Noen draktnummer er ikoniske. Andre er tilfeldige tall valgt ut fra ego, overtro eller andre regelrette sprø grunner.

(FourFourTwo) Den siste som har kommet med et merkelig ønske er Jonathan de Guzman. Midtbanespilleren insisterte på å ha draktnummer 1 i Chievo. Nederlenderen er likevel ikke den første som har et utradisjonelt nummer. Her er ti av de mest absurde nummervalgene i fotballens historie.

1+8: Ivan Zamorano i Inter

Snakk om tullete nummer. Da den chilenske-spissen Zamorano gikk fra Real Madrid til Inter i 1996 bruke han nummer 9 frem til Roberto Baggio ankom i 1998. Baggio krevde draktnummer 10, problemet var at Ronaldo hadde det nummeret.

Så startet dramaet. Brasilianeren fikk nummer 9 og Zamorano måtte komme på en kreativ løsning på nummersystemet.

Han valgte nummer 18 og la på en pluss i midten.

0: Hicham Zerouali i Aberdeen

Marokkanske Zerouali hadde et lite bemerkelsesverdige opphold i Aberdeen fra 1999 til 2002. Han scoret elleve mål på 37 kamper. Likevel skilte drakten hans seg ut i supporterbutikken takket være nummeret.

Med kallenavnene «den marokkanske magikeren» og «Zero» bestemte han seg for å ha det sistnevnte trykket på ryggen. Han var den første i Skottland som gjorde det. Byttet var kontroversielt og året etter ble det forbudt å ha det tallet på drakta.

Et par år senere, i 2004, døde Zerouali tragisk i en bilulykke.

ULOVLIG: Sifferet 0 ble ulovlig å bruke året etter Zerouali hadde valgt det.Foto: FourFourTwo/Haymarket
ULOVLIG: Sifferet 0 ble ulovlig å bruke året etter Zerouali hadde valgt det.Foto: FourFourTwo/Haymarket Vis mer

1: Edgar Davids i Barnet

Den tidligere Champions League-vinneren gikk til Barnet og var spillende-trener det første året. Han startet managerkarrieren på samme måte som han hadde vært som spiller: En blanding av bravur og brutalitet. I de fem første kampene fikk han et kort i hver kamp, både røde og gule. Det var heller ingen som ble overrasket da han annonserte at han tok draktnummer 1 fra keeper Graham Stack og ga det til seg selv.

- Dette er mitt nummer denne sesongen. Jeg skal starte denne trenden, sa han.

Davids var riktignok ikke banebrytende: Stuart Balmer (Charlton), Ruud Geels (Nederland 1974) og Ossie Ardiles (Argentina 1978) hadde alle hatt nummeret før ham.

EGOIST: Davids skulle vise alle at han var lagets nummer 1. Foto: FourFourTwo/Haymarket
EGOIST: Davids skulle vise alle at han var lagets nummer 1. Foto: FourFourTwo/Haymarket Vis mer

2: Ossie Ardiles på Argentinas landslag

Og snakk om Ardiles og Argentina. Den bittelille playmakeren til Tottenham brukte også draktnummer 2 under VM i 1978.

- Grunnen er at det var mange krangler over hvilke drakter folk ville ha, fortalte Ardiles.

- Så (Argentina-manager) Cesar Menotti bestemte å gjøre det i alfabetisk orden, derfor fikk Norberto Alonso nummer 1 i 1978.

Det var enkelte unntak, i 1982 gikk Diego Maradona fra å ha ulykkesnummer 13 til nummer 10.

- Menotti må ha tatt den avgjørelsen. Tilfeldigvis fikk Mario Kempes nummer 10 i 1978, så kanskje Menotti gjorde noe der også, fortsatte Ardiles.

ALFABETISK: Ardiles fikk nummer 2 fordi manageren ikke orket krangel blant spillerne og ga ut numrene alfabetisk. Foto: FourFourTwo/Haymarket
ALFABETISK: Ardiles fikk nummer 2 fordi manageren ikke orket krangel blant spillerne og ga ut numrene alfabetisk. Foto: FourFourTwo/Haymarket Vis mer

10: William Gallas i Arsenal

Nummer 10 er ikke akkurat et nummer man forbinder med en forsvarspiller. Da Gallas flyttet fra Chelsea til Arsenal i 2006 fikk han tallet som tidligere hadde vært eid av playmakeren Dennis Bergkamp.

- Nummer 3 var han ukomfortabel med og jeg hadde gitt ut resten av numrene, sa Arsenals manager Arsene Wenger.

- Jeg tenkte det var en god ide å gi draktnummer 10 til en forsvarspiller, fordi en spiss ville slitt med mye sammenligning med Dennis. Til å begynne med var jeg motvillig til å gi ut nummeret til Dennis, og spesielt til en forsvarspiller, men alt i alt tror jeg det er bedre sånn.

UVANLIG: Forsvarspilleren fikk nummeret som oftest går til playmakere. Foto: NTB Scanpix
UVANLIG: Forsvarspilleren fikk nummeret som oftest går til playmakere. Foto: NTB Scanpix Vis mer

16: Paulo Futre i West Ham

Da den portugisiske stjernen Futre fikk vite at han måtte ha draktnummer 16 i stedet for hans foretrukne nummer 10 gikk han til advokat for å løse problemet.

I sin biografi Always Managing skrev Harry Redknapp:

- Treneren vår Eddiue Gillam hadde gitt ham draktnummer 16 og fått den kastet tilbake i fjeset (før den første seriekampen mot Arsenal). Etter det var han i ansiktet på meg også. «Futre 10, ikke 16» sa han. «Eusebio 10, Maradona 10, Pele 10: Futre 10, ikke jævla 16».

- Jeg prøvde å være streng. «Paulo ta på deg drakta, skift, vær så snill, vi har en viktig kamp. Hvis du ikke vil ha på den, Paulo, kan du gå», sa jeg. Og det gjorde han.

- Mandagen etter kom Paulo tilbake med sine advokater for å forhandle om draktnummer 10.

Han betalte 100 000 pund for å sikre seg nummeret.

BETALTE: Futre var fast bestemt på å være West Hams nummer 10. Foto: FourFourTwo/Haymarket
BETALTE: Futre var fast bestemt på å være West Hams nummer 10. Foto: FourFourTwo/Haymarket Vis mer

52: Nicklas Bendtner i Arsenal

Den tidligere Arsenal-spissen har alltid vært en vanskelig ansatt. En gang ble han utestengt og bøtelagt for å vise frem sin sponsede boksershorts i en kamp for Danmark under EM 2012. Han skapte også mye irritasjon på Emirates da han bestemte seg for å bytte fra nummer 26 til 52 i 2009/10.

- Jeg valgte å bytte til 52 fordi det er et spesielt nummer for meg personlig, og jeg håper det gir meg hell den kommende sesongen. Jeg vet det er flere supportere som allerede har kjøpt drakter for 2009/10 med navn og nummer trykket på, så jeg vil personlig betale for å erstatte draktene til de som har mitt tidligere nummer.

Ettersom laget på det tidspunktet inkluderte Cesc Fabregas, Robin van Persie og Theo Walcott er det tvilsomt at Bendtner måtte ut med mye penger.

PERSONLIG VALG: Bendtner endret draktnummer i siste sekund før sesongstart, og supporterne var ikke fornøyd. Foto: AFP PHOTO/GLYN KIRK
PERSONLIG VALG: Bendtner endret draktnummer i siste sekund før sesongstart, og supporterne var ikke fornøyd. Foto: AFP PHOTO/GLYN KIRK Vis mer

69: Bixente Lizarazu i Bayern München

I sitt andre opphold i München valgte midtstopperen Lizarazu nummer 69.

Etter mye prat blant supporterne påstod Lizarazu at det var et lykketall for ham. Fordi: Han veide 69 kilo, ble født i 1969 og var 169 centimeter høy. Så avgjørelsen ble ikke gjort for å skape latter i garderoben.

IKKE SEKSUELT: Det var ikke noen seksuell grunn for at Lizarazu valgte draktnummer 69. Skal vi tro franskmannen selv. Foto: AP Photo/Diether Endlicher
IKKE SEKSUELT: Det var ikke noen seksuell grunn for at Lizarazu valgte draktnummer 69. Skal vi tro franskmannen selv. Foto: AP Photo/Diether Endlicher Vis mer

80: Ronaldinho i Milan

Da den brasilianske mesteren signerte for Milan i 2008 ble det bestemt at han skulle ha nummer 80 i stedet for 10. Til å begynne med hadde bakgrunnen vært politisk. Ifølge Milans visepresident Adriano Galliani hadde allerede nederlandske Clarence Seedorf fått nummer 10.

- Vi har aldri spurt en spiller om å gi fra seg nummeret sitt og vi vil ikke gjøre det denne gangen, sa Galliani.

Ronaldinho valgte tallet 80 ettersom det er årstallet han er født. Valget hans startet en mini-trend på San Siro. Mathieu Flamini (84) og Andriy Shevchenko (76) fulgte brasilianerens forbilde.

PLAYMAKER: Ronaldinho valgte nummer 80 utifra årstallet han ble født. Foto: AFP PHOTO / VINCENZO PINTO
PLAYMAKER: Ronaldinho valgte nummer 80 utifra årstallet han ble født. Foto: AFP PHOTO / VINCENZO PINTO Vis mer

88: Gianluigi Buffon i Parma

Den italienske sisteskansen skapte oppstyr da han valgte nummer 88 i 2000. Til å begynne med virket valget ufarlig, så plutselig var det jødiske miljøet i Italia rasende.

De forklarte at nummeret var et nynasistisk symbol: «H» er den åttende bokstaven i alfabetet, så når man putter numrene sammen blir det «HH», eller mer skremmende «Heil Hitler».

Buffon var raskt ute for å forsvare seg.

- Jeg valgte 88 fordi det minner meg om fire baller. Og i Italia vet vi alle hva det betyr å ha baller: Styke og besluttsomhet. Og denne sesongen skal jeg ha baller til å få tilbake plassen min på det italienske landslaget, sa han.

- Til å begynne med valgte jeg ikke 88. Jeg ville ha 00, men ligaen fortalte meg det var umulig. Jeg vurderte også 01, men det ble ikke ansett som et ordentlig nummer. Jeg likte 01 fordi det var nummeret på General Lees bil i TV-serien The Dukes og Hazzard.

Året etter valgte han nummer 77.

ENDRET: Oppstyret rundt Buffons nummer 88 ble endret til 77 sesongen etter. Foto: FourFoutTwo/Haymarket
ENDRET: Oppstyret rundt Buffons nummer 88 ble endret til 77 sesongen etter. Foto: FourFoutTwo/Haymarket Vis mer