Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ada (20) scorer som Ronaldo, men sammenlignes med Drogba

- Hun bør få Gullballen.

TOPPSCORER: Ingen kvinner scorer mer i Champions League enn Ada Hegerberg. Foto: EPA/CHRIS ROUSSAKIS
TOPPSCORER: Ingen kvinner scorer mer i Champions League enn Ada Hegerberg. Foto: EPA/CHRIS ROUSSAKIS Vis mer

(Dagbladet): Hvis vi likestiller herrefotball og kvinnefotball har Cristiano Ronaldo og Ada Hegerberg vært de store navnene i europeisk klubbfotball denne høsten.

Begge er suverene toppscorere i Champions League. Med elleve mål har Ronaldo scoret fire mål mer enn toer Robert Lewandowski i den gjeveste klubbturneringen. Med åtte mål har Ada Hegerberg scoret tre mål mer enn toer Marta, som har blitt kåret til verdens beste spiller hele fem ganger.

- Jeg vil ikke sammenligne meg selv med Ronaldo, men jeg har hatt en eventyrlig god høstsesong. Neste år må jeg bli enda bedre. Da skal vi vinne Champions League og få Norge til OL, sier Hegerberg til Dagbladet.

20-åringen fra Sunndalsøra er neppe langt unna å være verdens beste kvinnelige fotballspiller.

- Ada er i hvert fall på vei til å bli det. Hun har alle forutsetninger for å bli verdens beste spiss. Hun er en uredd kraftspiss som er ekstremt dedikert, sier Dagbladets fotballekspert Morten Pedersen.

Nominert til Gullballen

Hegerberg er i tillegg suveren toppscorer i den franske toppligaen.

- Jeg vil ikke spekulere i om jeg er verdens beste eller ikke. Hvis man er fornøyd med det man har gjort, stopper utviklingen. Jeg ser alltid fremover og er ekstremt sulten. Jeg er ung og tenker at dette bare er starten på noe stort, sier Hegerberg.

TOPPSCORER: Ingen herrer scorer mer i Champions League enn Cristiano Ronaldo, mens ingen kvinner scorer mer i Champions League enn Ada Hegerberg. Foto: AP Photo/Francisco Seco
TOPPSCORER: Ingen herrer scorer mer i Champions League enn Cristiano Ronaldo, mens ingen kvinner scorer mer i Champions League enn Ada Hegerberg. Foto: AP Photo/Francisco Seco Vis mer

- Det har vært en eventylig god høstsesong. Det er et resultat at knallhard og dedikert jobbing. Det må jeg bare fortsette med. Neste år kommer storkampene i Champions League-sluttspillet og i OL-kvalifiseringen. Jeg må jobbe knallhardt for å være enda bedre etter jul, sier 20-åringen.

Hegerberg er nominert til Gullballen i Norge - altså årets norske fotballspiller uansett kjønn - sammen med Omar Elabdellaoui og Alexander Tettey.

- Det var en artig nyhet. Det er veldig kult og inspirerende å være nominert. Det viser at kvinnefotball blir tatt på alvor. Jeg håper den utviklingen fortsetter.

Dagbladets Morten Pedersen gir Hegerberg en god vinnersjanse i kåringen.

- Omar har vært god i Champions League. Tettey har vært god for Norwich og toppscorer for Norge. Ada er toppscorer både i fransk fotball og i Champions League. Det er vanskelig å velge, sier Pedersen.

- Men hvis du må velge?

- Da sier jeg Ada, svarer Dagbladets fotballekspert.

Stor interesse for kvinnefotball

Hegerberg håper hun kan bidra til å løfte kvinnefotballen.

- Jeg har ofte stilt spørsmålet: Hvorfor skal Champions League for herrer være så mye større enn Champions League for kvinner? Hvorfor skal ikke åtte år gamle jenter drømme like mye om Champions League som åtte år gamle gutter? spør Hegerberg.

I Frankrike er det ofte 10 000 på toppkampene som Hegerberg spiller.

- Det er veldig stort her. Det er høy status å være kvinnelige fotballspiller. Lyon satser veldig og gir veldig gode kår for å bli best mulig som fotballspiller. Det er perfekt for meg som bare vil utvikle meg, forteller målmaskinen fra Sunndalsøra.

- Jeg tenker en del på viktigheten av å være et forbilde, både på og utenfor banen. Det handler om å vise glød og innsats, samtidig som man viser respekt og ydmykhet. Det er viktig for meg.

To norske vidunderbarn

Også Wolfsburg Caroline Graham Hansen, som også er bare 20 år, har storspilt i Champions League i høst.

- Jeg håper at vi etter hvert får to norske spillere som kjemper om Gullballen. Både Ada og Caroline kan gjøre det. Caroline er mer teknisk og komplett - en Michael Laudrup-type. Ada har mer kraft og minner mer om Didier Drogba - uten sammenliging for øvrig, sier Pedersen.

NOMINERT: Ada Hegerberg er nominert til Gullballen som årets spiller i Norge sammen med Alexander Tettey og Omar Elabdellaoui.
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
NOMINERT: Ada Hegerberg er nominert til Gullballen som årets spiller i Norge sammen med Alexander Tettey og Omar Elabdellaoui. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Vis mer

- Jeg tenker ikke så mye på slike sammenligninger. Jeg har fokus på meg selv og min utvikling, svarer Hegerberg.

Begge de to norske 20-åringene har vært i praktslag i Champions League i høst.

- Det lover meget godt. De kan få Norge til OL, som er det største som finnes i kvinnefotball. De har fremtiden foran seg og kan skyte Norge til EM- og VM-finaler i kommende sluttspill, sier Pedersen.

- Vi har spilt med hverandre på aldesbestemte landslag gjennom mange år og kjenner hverandre godt. Jeg håper at vi kan skyte Norge til OL. I tillegg har vi mange andre gode spillere i Norge, forteller Hegerberg.

Har lært seg fransk

Hun stortrives i Lyon, selv om hun ikke kjente noen da hun flyttet til Frankrike. Nylig signerte hun en ny treårskontrakt med den franske storklubben.

- Jeg stortrives her, ellers hadde jeg ikke signert for tre nye år. Alt klaffer, både på og utenfor banen. Jeg har lært meg fransk og fått gode venninner, uavhengig av nasjonalitet. Jeg er en person som liker å bli kjent med nye folk og utforske nye ting, så jeg trives veldig godt her, sier hun og smiler.

- Vil du ha en norsk lagvenninne i Lyon?

NOMINERT: Omar Elabdellaoui er nominert til Gullballen som årets spiller i Norge sammen med Alexander Tettey og Ada Hegerberg. Foto: EPA/PANAGIOTIS MOSCHANDREOU
NOMINERT: Omar Elabdellaoui er nominert til Gullballen som årets spiller i Norge sammen med Alexander Tettey og Ada Hegerberg. Foto: EPA/PANAGIOTIS MOSCHANDREOU Vis mer

- Det hadde jeg ikke takket nei til, selv om jeg trives veldig godt fra før av. Men jeg har ikke blitt spurt om det. Vi får se, foreteller Hegerberg.

NOMINERT: Alexander Tetety er nominert til Gullballen som årets spiller i Norge sammen med Omar Elabdellaoui og Ada Hegerberg
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
NOMINERT: Alexander Tetety er nominert til Gullballen som årets spiller i Norge sammen med Omar Elabdellaoui og Ada Hegerberg Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media