SATT UT: Ada Hegerberg ble historisk da hun mandag kveld vant Gullballen som første kvinne noensinne. Men én ting får flere til å se rødt på sosiale medier. Video: Twitter / NTB Scanpix. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Ada Hegerberg kunne ikke tro det: - Lover du å holde på en hemmelighet?

Da Ada Hegerberg fikk vite at hun vant Gullballen, tok det ti minutter før katta var ute av sekken.

Da Ada Hegerberg (23) møtte opp på den prestisjefulle Gullballen-utdelingen i Paris 3. desember, bedyret hun overfor undertegnede og VG at hun ikke visste om hun hadde vunnet prisen eller ikke, selv om den mannlige vinneren Luka Modric hadde fått vite at han vant prisen snaut to uker i forveien.

Hegerberg møtte for anledningen opp i gullkjole på den røde løperen noen timer før prisen ble delt ut, og hadde følgende å melde om kjolevalget:

- Dette blir ekstra press på meg for å si det slik. Fallhøyden blir stor.

Da røyken hadde lagt seg og hun på nytt sto på den røde løperen sammen med resten av familien, innrømmet hun det de fleste trodde, at hun visste om det på forhånd. Da temaet kom opp, fortalte mamma Gerd og søster Andrine at de også visste om det.

Alle i familien hadde holdt masken.

- Jeg krysser fingrene for at det er en Lyon-spiller som tar det hjem i år, for det vil si at hele laget får den hyllesten, for Ballon d'Or må komme til Lyon, sa Hegerberg, som var nominert sammen med hele seks øvrige Lyon-spillere.

Hemmelighet

Nå forteller Hegerberg til The Players Tribune om hvordan det var den dagen hun fikk vite at hun ble historisk, som den første kvinnelige vinneren av Ballon d'Or (Gullballen).

To uker før utdelingen ble Hegerberg kalt inn på kontoret til en av assistenttrenerne til Lyon, klubben hun bøtter inn mål på bestilling for. Og meldingen var denne:

«Ada, kan du holde på en hemmelighet?»

Hegerberg sa at hun ikke kom til å fortelle denne hemmeligheten til noen, før treneren plutselig sa de magiske ordene: «Du kommer til å vinne Ballon d'Or».

Hegerberg har tidligere fortalt at hun etterpå ringte sin forlovede, Lech Poznan-forsvareren Thomas Rogne. Følelsene var sterke.

- Vi startet å le, så begynte vi å gråte, før vi gråt enda en gang, forteller hun om det emosjonelle øyeblikket.

Begynte å gråte

Men ifølge Hegerberg selv var det noen andre som fikk vite om den store hemmeligheten hennes først.

«Vel, den lille hemmeligheten vår varte i rundt 10 minutter. Så fort jeg kom i bilen, snakket jeg med min mor og far på FaceTime, som faktisk besøkte min eldre søster, Andrine, i PSG. De gikk rundt i Paris på tidspunktet, så min mor pekte kameraet rundt på en av alleene, liksom for å vise meg, 'Se, kjære!'» skriver hun.

Hegerberg forteller at hun hadde noe viktig å fortelle mamma Gerd, som begynte å bli bekymret for at ikke alt var som det skulle være med den yngste dattera.

«Jeg sa, 'Mamma, jeg kommer til å vinne Ballon d'Or'. Og hun begynte å gråte», skriver Hegerberg.

Samtidig ristet faren hennes på hodet i vantro over den store nyheten.

«Da vi la på, satt jeg bare i bilen min i stillhet, tenkte: 'Dette kan ikke være sant. Det må være en drøm.'»

Men det var det ikke.

Respekt

De neste to ukene fikk Hegerberg knapt sove. Da den store dagen kom, kunne det ikke gått bedre. Hun var omringet av stjerner som Roberto Carlos, Kylian Mbappé og Luka Modric i Paris, for å nevnte noen. Og viktigst av alt; hun følte seg respektert og elsket.

Resten av artikkelen vier Hegerberg blant annet til oppveksten sin. Hvordan hun ble interessert i og etter hvert elsket fotball, til tross for at hun ikke likte sporten i begynnelsen og kommer med en melding til yngre jenter om at de må følge drømmene sine og jobber hardt for å lykkes.

Hun peker særlig på at det viktigste er å behandle og bli behandlet med respekt. At fotball for kvinner og menn skal være likeverdig.

Tittelen på innlegget er: «Jeg er ikke er for å danse», med henvisning til twerke-spørsmålet hun fikk på scenen, noe som kjent stjal mye fokus i ettertid. Det ønsker hun ikke å bruke noe særlig fokus på.

Hun har tross alt vunnet Gullballen.