OVERRASKET: Landslagssjef Martin Sjögren synes ikke fotballprofil Ada Hegerberg valgte et godt tidspunkt å vrake landslaget - to uker før VM-kvalifiseringen starter. Video: NTB. Vis mer

Ada Hegerberg tar pause fra landslaget

Norges største fotballstjerne på kvinnesiden, Ada Hegerberg, sier nei til landslaget. Hegerberg kommer i en pressemelding med en hel liste av kritiske punkter.

(Dagbladet): Ifølge NTB fikk Norges Fotballforbund denne beskjeden for noen dager siden. Hegerberg (22) bekrefter det selv i en pressemelding tirsdag:

– Beslutningen om å ta en pause fra landslaget har vært vanskelig, men den er veloverveid. Beslutningen er ikke bare en konsekvens av årets EM, men er basert på mine erfaringer med landslagene over lang tid. Jeg vil framover bruke all energi i Lyon. Det er der jeg nå kan videreutvikle meg som spiller, sier Ada Hegerberg.

Det kom overraskende på landslagssjef Martin Sjögren og NFF.

– Det kom som lyn fra klar himmel, sier Sjögren da han møtte pressen tirsdag ettermiddag. Vi er de første til å innrømme at vi hadde et tøft EM. Det viser ting som har vært bra og ting som må bli bedre. Det finnes sikkert deler av det Ada tenker og mener som hun har poeng i.

Han sier at han har hatt en god dialog med landslagets største stjerne siden han ble landslagssjef.

- Jeg har hatt en god relasjon med Ada gjennom denne perioden. Hun oppfatter ting på en måte, som alle andre, og det er ikke sikkert vi er enig i alt. Likevel har vi alltid hørt på hverandre, og min dør er alltid åpen for at hun skal kunne stille spørsmål eller komme med kritikk. Det tror jeg og håper at de øvrige spillerne også kjenner.

Forbedring

Hegerberg sier i pressemeldingen at landslagssjef Martin Sjögren i stor grad ikke rammes av kritikken hennes.

– Jeg har orientert min nærmeste leder Martin Sjögren og ledelsen i NFF om beslutningen og begrunnelsen for denne. Det er samtidig viktig å understreke at begrunnelsen i stor grad ligger utenfor Sjögrens treneransvar. Skal landslaget oppnå de målsettinger og resultater landslagsledelsen har satt seg, kreves det etter min oppfatning forbedringer på flere områder, både i planleggingsarbeidet, i gjennomføringsfasen og i oppfølgingen. I tillegg er det mye å gå på når det gjelder kommunikasjon og dialog, fortsetter hun.

– Jeg mener jeg på en konstruktiv måte har forsøkt å påvirke på de områdene der jeg kan ha en stemme. Landslagsledelsen kjenner mine synspunkter, og jeg kommer ikke til å utdype dette nærmere i mediene. Jeg har følt stolthet ved å spille på landslaget, men slik situasjonen er har jeg ikke motivasjon til å fortsette nå. Jeg ønsker mine landslagskollegaer alt godt og gode resultater i kvalifiseringskampene framover.

Kvalifiseringen som er rett rundt hjørnet handler om deltakelse i VM i Frankrike i 2019, der åpningskampen og finalen skal spilles i Lyon. Europamester Nederland er ett av landene som står i veien.

Hegerberg ble for øvrig kåret til Europas beste kvinnelige fotballspiller av UEFA i våres.

Rett ut

Hegerberg var med i sommerens EM der Norge tapte alle sine tre kamper og ikke scoret et eneste mål. Ifølge NFF har oppsummeringen av mesterskapet fra spillerne likevel stort sett vært «meget positiv».

Rett etter EM-forliset ville Hegerberg i et TV 2-intervju ikke svare på om hun hadde tillit til Sjögrens prosjekt.

– I det legger jeg at vi står i det her sammen. Det handler både om spillerne på banen og de utenfor. Vi er nødt til å se oss selv i speilet og tenke "hva skal til nå for at vi skal løfte oss", utdypet hun senere.

Hegerberg ble for vel et år siden kåret til årets spiller i Europa. Hun er under kontrakt med franske Lyon, som i hver av de to siste sesongene har vunnet både serie, cup og mesterliga.

(Dagbladet/NTB)