Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Adam i paradis

For fire år siden var Adam Malysz tilskuer til OL-finalene. I Salt Lake City hopper han for gull.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Malysz er en av mange hoppere som har fått erfare at det ikke nødvendigvis er langt mellom kulen og sletta i en hoppbakke.

Etter at han markerte seg i verdenscupsirkuset i 1996 og 1997 forsvant Malysz fra de første sidene av resultatlista. Når OL-medaljene i Nagano ble delt ut var Malysz tilskuer. Han kom ikke til finaleomgangen i noen av konkurransene.

Malysz reiste skuffet hjem fra Japan. Han vurderte å kutte ut hele idretten.

Noen mente prioriteringen av familien gikk utover idretten. Han giftet seg sommeren 1997 og ble pappa til Karolina noen måneder seinere.

Men lille Adam skulle bli godvenn med hoppskiene igjen. De dårlige OL-resultatene i Nagano skulle revansjeres. Samarbeidet med trener Apoloniusz Tajner, og eksperter ved Universitetet i Krakow, bar etter hvert frukter.

Suveren sesong

Adam Malysz

Født: 3. des. 1977
Fødeby: Wisla
Land: Polen
Høyde: 169 cm
Vekt: 53 kg

Malysz utviklet en rå satsteknikk. Forrige sesong var han suveren. Malysz ble den første til å bryte 1000-poengsgrensa i den tysk-østerrikske hoppuka og ble verdensmester i Lahti. Totalt vant han 11 verdenscuprenn i sesongen 2000-2001.

Men polakken med barten som varemerke tok ikke av uten hoppskiene på beina:

- Det er ikke noen forskjell mellom meg og de andre. Hoppene mine er bare litt lenger enn de andres.

Denne sesongen har ikke vært like Malysz-dominert. Alle forventet en duell mellom Malysz og Martin Schmitt. Slik har det ikke blitt. I store perioder har begge måttet ta plass i skyggen til tyske Sven Hannawald.

Selv roet Malysz ned alle polakker som fryktet at Malysz-epoken var over:

- Ikke noe dramatisk har skjedd. Jeg har hatt tøffere tider og har aldri forventet at jeg skulle vinne alle konkurranser. Jeg må innse realitene og kjempe igjen.

Og i den siste skikkelige OL-testen var Malysz tilbake på topp igjen. På hjemmebane i Zakopane var Malysz best - og skrudde dermed opp gullforventningene noen hakk igjen.

Hoppfamilie

Malysz var ikke mer enn 6 år gammel da han prøvde seg for første gang i hoppbakken. Det fortelles at han hoppet ut av sine alt for store sko og landet på sokkelesten. At det skulle bli skihopper av gutten som ble født i Wisla 3. desember 1977 var ikke helt tilfeldig.

Også bestefaren var i sin tid skihopper og onkelen var Adams første trener.

Det var da Malysz tok bronse i et juniormesterskap hjemme i Polen vinteren 1993 han skjønte at han kunne nå langt med ski på beina. Også den lille landsbyen han kom fra fikk for alvor tro på Malysz. De samlet derfor inn penger for at Malysz skulle få være med på hopprenn.

Malysz-mani

I dag vet hele Polen hvem han er. Seertall fra polsk tv forteller at en fjerdedel av befolkningen - omtrent ni millioner - sitter benket foran skjermen når den 169 centimeter lange og 53 kilo tunge polakken skal ut å fly. Og Malysz-manien har ikke kommet fordi han ser så bra ut, er så velutdannet eller har en vakker kone. Av yrke er Malysz takdekker, han snakker ingen fremmedspråk og han holder fortsatt sammen med sin gamle venninne fra hjembygda.

Malysz er megahelt i Polen enkelt og greit fordi han det siste året har vært verdens beste hopper. I han har polakkene fått sportsidolet de har lett etter.

- Polen har vært på desperat jakt etter et idol, noen med respekt og internasjonal suksess. Malysz fungerer som medisin for mange polakker, sier journalist Urszyla Krasowska.

Det er «Kong Adam» overalt og hele tiden i hjemlandet. Han reklamerer for mobiltelefoner, er på frimerker, dataspill, i magasiner, tv og aviser. Det er laget egne Malysz-kjeks og kaffekopper.

Noen har til og med forslått at Malysz hjemby Wisla skulle døpes om til Malyszowo.

Og han blir ikke akkurat mindre populær hvis han tar med seg et OL-gull hjem fra Salt Lake City. I så fall blir han den første polske hopper siden Wojciech Fortuna vant i Sapporo i 1972.

- Drømmen er å vinne en OL-medalje, sier Malysz.

Mange tar det nærmest for gitt at han får drømmen sin oppfylt.

Kvalifiseringen til søndagens K90-renn starter kl. 17.00 fredag norsk tid.

<B>HYLLET PÅ HJEMMEBANE:</B> Polakkene likte godt at Adam Malysz vant på hjemmebane i Zakopane før OL.
Hele Norges coronakart