Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Adebayor trente med ball i taket

Emmanuel Adebayor har definitivt tatt steget ut av Thierry Henrys skygge.

(Dagbladet.no) Arsenal-manager Arsene Wenger liker ikke å kjøpe spillere i januarvinduet. Han mener det er noe desperate småklubber holder på med.

Noe av det smarteste franskmannen har gjort på overgangsmarkedet, skjedde imidlertid i januar for to år siden. Da hentet han Emmanuel Adebayor (23) fra Monaco.

Denne sesongen har togoleseren scoret 16 mål på 22 seriekamper. Han i kjempeform for tida - og 23-åringen har scoret ni ganger på de sju siste serie- og cupkampene.

Hengte ballen i taket

Adebayor har gått en lang vei for å komme dit han er nå - på toppen av Premier Leagues stjernehimmel. Helt siden han var en liten gutt i Lomé har han gjort bevisste valg for å bli en best mulig fotballspiller.

Moren hans lurte på hvorfor det var så viktig for ham å ha en ball hengende i tau fra taket hjemme, men hun lot ham holde på.

Daglig hoppet Emmanuel opp etter ballen og headet. Igjen og igjen.

- Etter hvert kuttet jeg tauet kortere og kortere. Jeg bestemte meg for at jeg skulle vinne alle hodedueller, siden jeg var så høy. Jeg vet ikke hvor god spenst jeg har, men jeg har alltid kommet best ut i testene, sier Adebayor.

image: Adebayor trente med ball i taket

Da han var yngre så han opp til nigerianske Nwankwo Kanu - som også har spilt for Arsenal. Derfor spiller Adebayor med nummer 25 på ryggen og nummer 4 på landslaget - akkurat som Kanu.

I starten ble han også kalt «Baby Kanu», men han har i ettertid vist at han kan stå på egne bein. Wenger har tidligere kalt ham for «Kanu med fart».

«Klumsete»

Emmanuel Adebayor ble oppdaget av franske Metz som 15-åring og i 2002/03-sesongen scoret han 17 ganger på 35 kamper. Det førte til at klubber som Arsenal og Juventus fattet interesse for den 193 centimeter høye spissen - men det var Monaco som kjøpte ham.

Han spilte to og en halv sesong i bakgården til prins Albert og fikk med seg en Champions League-finale før Wenger gjorde et sjeldent januarkjøp for to år siden.

«Ujevn» og «klumsete» var merkelappene han tidlig fikk klistret på seg.

Og 12 mål på de første 42 seriekampene skremte ingen.

Derfor var det mange Arsenal-fans som var bekymret da Thierry Henry forsvant til Barcelona i fjor sommer. De så ingen umiddelbare erstattere i klubben - og Wenger handlet ikke en etterfølger fra øverste fotballhylle heller.

SCORINGSMASKIN: Tidligere var Thierry Henry en målgarantist for Arsenal. Nå har Emmanuell Adebayor klart å fylle hullet etter franskmannen. Foto: REUTERS
SCORINGSMASKIN: Tidligere var Thierry Henry en målgarantist for Arsenal. Nå har Emmanuell Adebayor klart å fylle hullet etter franskmannen. Foto: REUTERS Vis mer

- Tøffere enn Thierry

Adebayor fikk med seg kritikken, og bestemte seg for å gjøre kritikerne til skamme.

- Inntil nylig har jeg fått mye kritikk, men jeg har jobbet hardt og det at jeg nå får mer respekt for det jeg gjør på banen gjør meg stolt, sier togoleseren.

Arsene Wenger forteller at han har jobbet en del med Adebayor på treningsfeltet, noe han gleder seg over å se resultatene av nå.

- Han er nok sterkere og tøffere enn Thierry, men han har måttet jobbe en del med avslutningene sine, sier Wenger.

Som også forteller at de to spissene har snakket mye sammen og at Adebayor har plukket opp mange tips fra eks-lagkameraten.

- Thierry rådet ham til å være roligere foran mål. Da han scoret sitt tredje mot Derby i september sa jeg til meg selv: «Det var en Thierry Henry-scoring», husker Wenger.

Selvsikker

23-åringen innrømmer at han følte seg litt oversett før sesongen, da alle snakket om hullet etter Henry.

- Folk må selvfølgelig få lov til å ha sine egne meninger. Da sesongen startet snakket alle om Robin (van Persie) eller Eduardo - og ikke meg. Men når sesongen er over og folk ser på statistikken, da vil de se hvem som har tatt Thierry Henrys plass, sier Adebayor selvsikkert.

Like selvsikkert som han har scoret mål denne sesongen.

Scoringer som har ført Gunners tilbake i gullkampen etter et par år et stykke bak Chelsea og Manchester United.

Scoringer som gjør at fansen hver kamp synger «Adebayor, give him a ball and he\'ll score», til Beach Boys\' herlige sommertoner.

Kanskje kan Adebayor også smykke seg med en tittel til sommeren. For uten pokal, da er ikke scoringene verdt en dritt, mener han.

- For at denne sesongen skal bli perfekt må vi vinne noe. Jeg har så lyst til å få henda på en pokal. Hvis jeg scorer 30 mål og vi ender opp med et tomt premieskap, da betyr ikke målene noen ting.

Fra smell til scoringer

Denne sesongen er det bare Cristiano Ronaldo som har scoret mer enn Emmanuel Adebayor i Premier League. Da er det ikke rart at folk står i kø med rosen.

- Emmanuel er uten tvil en av verdens beste spisser for tida. Han jobber hardt, jager midtstopperne, stikker i bakrom, møter, har god førstetouch og god teknikk. Han har forbedret seg kraftig og jeg tror ikke vi kunne levd uten ham nå, sier Cesc Fabregas.

Arsene Wenger sparer heller ikke på skryten.

- Han er mobil, høy og kjapp i beina. Han kan score med beina og med hodet på innlegg. Han er en spiss du drømmer om å ha på laget, sier franskmannen.

Etter at Arsenal ble knust 5-1 av Tottenham i semifinalen i ligacupen har det imidlertid blåst friskt rundt de sorte lokkene til afrikaneren. Han ga Nicklas Bendtner en smell på nesa, og Wenger måtte drive mye brannslokking etterpå.

Adebayor svarte slik bare klassespillere gjør.

Han puttet to i den neste kampen.

Kilder: The Guardian, Wikipedia, Arsenal, Arsenal Mania, Sky Sports og FIFA.

DRØMMESPILLEREN: Arsene Wenger mener at Emmanuel Adebayor er en drømmespiller.
NUMMERET TIL FORBILDET: Adebayor spiller med samme draktnummer som forbildet Nwankwo Kanu. Han er også blitt kalt «Baby Kanu» og «Kanu med fart».
STILLE NÅ: Kritikerne snakker ikke så høyt lenger.
HENTET FRA EKS-KLUBBEN: Arsene Wenger hentet Adebayor fra klubben hvor han tidligere var trener, Monaco.
VM-DANS: Emmanuel Adebayor og lagkameratene på Togo danset i Tyskland-VM for halvannet år siden.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media