JUBEL: Samuel Adegbenro kom inn og scoret to mål Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
JUBEL: Samuel Adegbenro kom inn og scoret to mål Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpixVis mer

Europa League

Adegbenro sendte Rosenborg til Europa: - Jeg har ikke sett på maken

Kom inn og scoret to mål. Rosenborg vant 3-2 over Ajax.

Rosenborg - Ajax 3-2 (1-0)

TRONDHEIM (Dagbladet): «Enten så er vi med på moroa denne høsten. Eller så er vi ikke med på moroa denne høsten.»

Så enkelt, så vanskelig var utgangspunktet da Rosenborg og Ajax spilte om en plass i Europa League i kveld. Hjemmelaget hadde et fantastisk utgangspunkt med 1-0-ledelse fra første kamp.

Og enda lysere så det ut etter 25 minutter i kveldens kamp. Nicklas Bendtner stupte Rosenborg i ledelsen. Men så - rundt timen - skjedde det som skulle bli et mareritt for trønderne. Ajax scoret to i løpet av ett minutt. Dermed var de videre.

Men kampen var ikke over: Ni minutter før slutt dukket innbytter Samuel Adegbenro opp. Han fikk ballen i målgården og utliknet til 2-2. Så gjorde han det igjen rett før slutt: Dunket inn 3-2!

Ekstase

- Jeg har ikke sett på maken, skrek Max-kommentator Kenneth Fredheim. Rosenborg er dermed i gruppespillet i Europa League. Og for første gang siden 1965 får ikke Ajax spille i Europa.

Rosenborg-trener Kåre Ingebrigtsen var i ekstase etterpå:

- Det er helt utrolig. Det viser seg at Adegbenro var et brukbart kjøp. Han har vanvittig fart og spenst. Samtidig er kollektivet i dag fantastisk. Å slå tilbake på den måten er knallsterkt, sier han.

- Det er ikke bra for hjertet. Dette er galskap, fortsetter han.

- Jeg husker ikke halvparten av hva som skjedde. Men det startet litt som i Amsterdam: Det var en vanvittig åpning av Ajax. Vi klarte ikke helt å håndtere det. Det handlet om å gi det litt tid. Den siste halvtimen var det en klart jevnere batalje.

Utsolgt

Lerkendal stadion var utsolgt. 21 000 tilskuere. Det skjedde for andre gang i årets kvalifisering til Europa. Enkelte røster spør om det ikke er på tide å bygge ut hjørnene på stadion, men slike planer foreligger ikke ennå.

Ajax kom med overraskende få supportere til Trondheim. Det ble snakket om en antall på 200, og de hadde ikke mye å stille opp med mot Kjernen.

STILLE STUND: Samuel Adegbenro trengte en stund for seg selv etter scoringene. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
STILLE STUND: Samuel Adegbenro trengte en stund for seg selv etter scoringene. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Vis mer

Vegar Eggen Hedenstad og Tore Reginiussen var ute med skader for Rosenborg. Det innebar - på papiret - en svekkelse. Helten fra Amsterdam, Samuel Adegbenro, startet på benken.

Bildet i starten av oppgjøret var det samme som i Amsterdam: Ajax gikk ut i hundre, åpenbart i et forsøk på å sjokkere Rosenborg. De første ti minuttene var famlende av hjemmelaget. Balltapene florerte, og Ajax klarte å skape farligheter.

Fornuftig tilnærming

Muligens hadde Kåre Ingebrigtsen en fornuftig tilnærming til kampen. Her gjaldt det ikke å være hodeløs i starten. Noen personlige feil kunne ødelagt, men Rosenborg holdt unna i de viktige åpningsminuttene.

Laget kom gradvis utover i omgangen. Og etter 26 minutter toppet det seg: Rosenborg vant en ball på midtbanen. Mike Jensen så Fredrik Midtsjø storme opp på høyrekanten. På bakerste stolpe så han Nicklas Bendtner, som fikk stå helt alene og heade ballen i mål.

Jubelscenene i minuttene etterpå var ubeskrivelige. Bendtner har fått mye pepper for prestasjonene i Rosenborg-trøya. Men det var dette han ble kjøpt inn for, for å utgjøre en forskjell i store kamper som dette.

Bendtner kunne sendt Rosenborg opp i 2-0 etter 37 minutter. Han fikk ballen på bakerste stolpe fra Yann-Erik de Lanlay, men rakk ikke fram.

Trampeklapp

Rosenborg-spillerne fikk stående applaus da de gikk inn i garderoben til pause. Trolig var det også en og annen jubelscene i nøytrale fotballhjem i det ganske land. For 2017 har vært tung for Fotball-Norge.

  • A-landslaget for herrer har meldt seg ut av VM-sluttspillet og skal ikke til Russland neste sommer.
  • A-landslaget for damer endte sist i gruppa under EM-sluttspillet. Ikke bare det: Laget scoret ikke et eneste mål, og dro hjem fra Nederland i skam.
  • U21-landslaget kunne fått en fantastisk start på EM-kvalifiseringen mot Kosovo i juni. Men på grunn av en administrativ feil ble 5-0-seier gjort om til 0-3-tap.

Dette er en vond liste. Derfor var Bendtners mål en etterlengtet opptur.

Tøft press

Ajax presset hardt i begynnelsen av andre omgang. Klaas-Jan Huntelaar, som ble byttet innpå i pausen, burde utliknet etter fem-seks minutter. Men fantastisk stopperspill av Jørgen Skjelvik, og en dyktig André Hansen, hindret mål.

DEN FLYGENDE DANSKE: Nicklas Bendtner headet Rosenborg i ledelsen etter 25 minutter. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
DEN FLYGENDE DANSKE: Nicklas Bendtner headet Rosenborg i ledelsen etter 25 minutter. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Vis mer

Sjansen var starten på et stormløp fra Ajax. Og rundt timen skulle det skje. Amin Younes og Lasse Schøne sørget for to raske scoringer for Ajax. Scoringene kom i begge tilfeller etter svakt forsvarsspill. Younes fikk stå alene på åtte-ni meter og flikke ballen i mål.

På klokka sto det 59 minutter og 20 sekunder.

Kort tid etterpå fikk Schøne ballen på bakerste stolpe og dunket den inn. På tavla sto det da 60 minutter og 29 sekunder.

Svakt tegn

Et svakt tegn for Rosenborg var det også at gjestene fikk ha ballen i minuttene etter scoringene. Utrolig nok virket det som om laget gikk tom for krefter. En skikkelig sluttspurt kom aldri. I stedet var det keeper André Hansen som hindret flere baklengsmål.

Nå så det virkelig mørkt ut for Rosenborg. Men så var det altså duket for Samuel Adegbenro-show. Han fikk ballen inne i feltet og headet den i mål.

Rett etterpå gjorde han det samme igjen: 3-2. Lerkendal eksploderte.

Ut i gruppespillet

Sist Rosenborg var i gruppespillet i Europa League var i 2015. Den gang het motstanderne Saint-Etienne, Dnipro og Lazio. Det endte ikke så bra, laget røyk ut i gruppespillet.

Trekningen av gruppene finner sted i Monaco fredag. 48 lag blir fordelt på 12 grupper. Finalen spilles i Lyon 16. mai klokka 20.45. Manchester United er regjerende mester.

Vinneren kvalifiserer seg til direkte til Champions League.

GALSKAP: - Det er galskap, sier Rosenborg-trener Kåre Ingebrigtsen. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
GALSKAP: - Det er galskap, sier Rosenborg-trener Kåre Ingebrigtsen. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Vis mer