Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Adiyiah scoret da Ghana vant U20-VM

FFK fant toppscoreren ved å spionere i buskene.

VERDENS BESTE: Ghanas U20-landslag jubler etter å ha slått Brasil i finalen. De er dermed det første afrikanske laget som har vunnet et U20-VM. Foto: Khaled el Fiqi/Scanpix
VERDENS BESTE: Ghanas U20-landslag jubler etter å ha slått Brasil i finalen. De er dermed det første afrikanske laget som har vunnet et U20-VM. Foto: Khaled el Fiqi/Scanpix Vis mer

|||(Dagbladet.no): Fredrikstads Dominic Adiyiah (20) har hatt et fantastisk U20-VM. Men ni mål er han mesterskapets suverene toppscorer og fredag kveld ble han verdensmester med Ghanas U20-landslag.

Allerede 37 minutter ut i første omgang ble Daniel Addo utvist, men ghaneserne omorganiserte og spilte glimrende defensivt, slik at de brasilianske angriperne ikke fikk spillerom foran det ghanesiske målet.
Brasil kunne avgjort
Etter 90 minutter sto det 0-0. Begge lagene var nær ved å score i ekstraomgangene men Brasils Rafael og Ghanas Agyei hadde flere fantastiske redninger.

Straffesparkkonkurransen ble dramatisk, og den brasilianske innbytteren Maicon, matchvinneren fra kvartfinalekampen mot Tyskland, hadde alle tiders sjanse til å avgjøre, men skjøt over.
Dermed ble det Ghanas Emmanuel Agyemang-Badu, som scoret vinnerstraffen og satt resultatet til 4-3.

Ghana er dermed det første afrikanske laget som vinner U-20 VM.
Dominic Adiyiah satte selvsagt sin straffe i mål og endte med ni scoringer totalt.


Økt verdi
Hjemme i Fredrikstad gleder de seg enormt på vegne av spissen, som har sitt daglige virke i plankebyen.

— Vi hadde ikke forventet at han skulle bli toppscorer — såpass edruelige må vi være, sier FFKs spillerutvikler/ talentspeider Joacim Jonsson til Dagbladet.

Talentspeider og Afrika-ekspert Stig Torbjørnsen forteller at U-20-VM og U-21-EM er de «grommeste» utstillingsvinduene.

— En fantastisk prestasjon. Det blir spennende å se om de får inn bud. Verdien er i alle fall steget betraktelig, sier Torbjørnsen til
Dagbladet.

— Jeg vil bli svært overrasket hvis det ikke kommer inn bud, sier Jonsson som sammen med den svenske agenten Patrick Mörk oppdaget Adiyiah i Ghana.

Første gang Jonsson så Adiyiah var i fjor vinter da han fulgte laget Hearts of Lion i kamp i Ghana.

HAR FUNNET NETTMASKENE: Brasils Wellington Junior i duell med Dominic Adiyiah, som ble U20-VMs toppscorer med ni mål. Foto: Scanpix
HAR FUNNET NETTMASKENE: Brasils Wellington Junior i duell med Dominic Adiyiah, som ble U20-VMs toppscorer med ni mål. Foto: Scanpix Vis mer

- Men jeg er alltid interessert i å se dem i trening. I kamp kan alle gjøre det bra. Og noe jeg likte med Dominic var at han jobbet beinhardt på trening, forteller Jonsson.

- Laget viktigst
Også danske Randers var interessert. Nok til at de hentet ham til Danmark på prøve. Da dro Jonsson på spiontokt.

— Jeg lusket rundt i buskene, og fulgte ham i ei uke med trening som finpuss, forteller Jonsson.

Noen uker før Fredrikstad i fjor sommer kjøpte ham for 1,2 millioner kroner på en tre og et halvt års avtale, spurte Jonsson hva Adiyiah mente var det viktigste som fotballspiller:

— Det viktigste er å jobbe hardt for laget, sa Adiyiah.

— Da visste jeg at han hadde karakter. Andre sier at de vil bli proffer og vinne VM og slikt. Men det er bare vås, mener Jonsson.

Vanskelig liga
Svensken er klar over kritikken som har kommet mot Adiyiah fordi han ennå ikke har lyktes i økonomisk og sportslig kriserammede Fredrikstad. Jonsson peker på at 20-åringen har vært på landslagsoppdrag i nesten hele januar og februar — og mer eller mindre vært borte siden august.

— Men se på Thioune og Diouf i Molde. Se på Alanzinho. Jeg er så drittlei at folk ikke kan se realitetene. Den norske ligaen er en av de vanskeligste i Europa. Fysisk sterk, den går nesten ensidig i lengderetning og tempoet er for høyt i forhold til ferdigheter, sier Jonsson.

— Dominic kan forbedre seg. Men han har bare vært her ett år, sier Joacim Jonsson.

Det spørs om han blir så mye lengre. De to siste toppscorerne i U20-VM har vært Sergio Agüero og Lionel Messi ...

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling