Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ådne får data-slipte skøyter

En avansert datastyrt slipemaskin skal sørge for at Ådne Søndrål oppnår fantomtider på isen i vinter. Maskina gjør det mulig å skreddersy riktig bue på stålet etter den enkelte løpers egne ønsker.

- Heretter er alle problemer med bue historie. Jeg testet de nyslipte skøytene på Valle Hovin i går, og resultatet var fantastisk, sier Ådne Søndrål til Dagbladet.

Buen på stålet er skøyteløpernes styringsmekanisme. For liten eller for stor radius kan utgjøre enorme forskjeller. Å lage riktig bue har vært løpernes mareritt i alle år.

- Vi har reist til Japan og Nederland for å slipe skøytene. Og så har naboen hjemme på Hol løst problemet, sier Ådne Søndrål.

Hemmelig
Jan Leif Slettemoen er mannen bak den revolusjonerende slipeteknikken. Maskina han bruker er den eneste i verden. Hvordan slipingen foregår, er hemmelig. Men Ådne Søndrål forteller at man nå skjærer stålet i stedet for å slipe det ned.

Sliping på data
- Mine skøyter skal ha en bue med radius på 24 meter. Problemet har vært å få dette helt nøyaktig.

- Det nye apparatet kan ved laserstråler gjenskape buen med en feilmargin på to tusendels millimeter. Opplysninger om skøytene er lagt på data, og kan hentes opp neste gang jeg sliper. Dermed får jeg perfekte skøyter hele tida, sier Ådne.

Garantert perfekt
- Nå har jeg bedre skøyter enn da jeg vant OL- og VM-gull på 1500 meter i vinter. Og nå vet jeg at de vil være bra nok resten av sesongen.

Ådne Søndrål gikk tilnærmet perfekt under OL i Nagano. I høst har han slitt med å finne teknikken _ inntil i går.

Gal bue på skøyta kan ha vært årsaken.
- Gårsdagens treningsøkt var til å bli glad av. Teknikken stemte, og det har nok sammenheng med at utstyret nå er i orden. Faller jeg tilbake til gamle synder, har det ikke noe med buen på skøyta å gjøre, sier Ådne Søndrål.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling