Ådne felte bukken

Reinsdyrbukken var sjanseløs da Ådne Søndrål trykte på avtrekkeren. Olympiamesteren har sikret seg en ny triumf - nå under reinjakta i Hallingdal. - Jeg skjøt dyret på 70 meters hold, og det var rått parti. Nå skal geviret på veggen hjemme hos foreldrene mine i Hol, sier Ådne.

Ådne og faren Sander har vært trofaste jaktkamerater siden yngstemann var åtte- ni år gammel. Og den tradisjonen vil de beholde så lenge som mulig. I år gikk jakta i Vassbygd i Aurland og på Nyhelleren i hjembygda Hol. # - Reinsdyrjakt er helse for både kropp og sjel. På denne tida av året er jeg vanligvis veldig sliten etter mye trening. To dager på fjellet gjør underverker. Vel hjemme igjen er jeg mentalt uthvilt og klar for nye treningsdoser, sier Ådne Søndrål.

Fri for pengefolk

- Dessuten er reinsdyrjakt sjarmerende og nesten kjemisk fritt for pengefolk. Dette er lokalbefolkningens greie, for tillatelse gis bare til dem som bor i bygda. Antall dyr du kan skyte avhenger av hvor stor garden din er.

Sjøl hadde Ådne fellingstillatelse på ett dyr, men til gjengjeld var han ikke pålagt noen begrensninger. Derfor bestemte han seg for å skyte en bukk.

Etter ti timer til fots og ingen reinsdyr i sikte mandag, fikk Ådne øye på 400 dyr grytidlig tirsdag morgen.

110 kilo reinsdyr

- Reinsdyra ser og hører dårlig, og stoler derfor på sin velutviklede luktesans. Den går alltid mot vinden og vi hadde kommet på gal side. Men heldigvis greide ikke dyra å lukte oss.

- Da de kom, plukket jeg ut den fineste bukken. I nærmere en time lå jeg og ventet til de var på skuddhold, sier Ådne.

Resultatet ser du på bildet. Bukken veide 110 kilo og gir 70 kilo kjøtt.

Stødig skytter

- Hvor flink er du til å skyte?

- På rein er jeg treffsikker på opptil 150 meters hold. Og jeg skyter aldri hvis jeg ikke vet at ett skudd holder.

- Å skadeskyte et dyr er det verste som kan skje en jeger.

- Har det noen gang skjedd deg?

- Nei, jeg har så stor respekt for dyret at jeg aldri skyter hvis jeg ikke er sikker på å treffe.

Adrenalinkick

- En jeger er alltid pålagt å avlive skadde dyr og deretter si ifra til jaktpolitiet. Jeg så to som kjempet for livet for å holde følge med flokken. Jeg var sikker på at de var skadeskutt og greide å skyte den ene. Men da jeg kom bort til dyret, fant jeg bare merke etter mitt eget skudd. Jeg trodde jeg hadde avlivet feil dyr og ble engstelig. Men etter nærmere undersøkelse så jeg at beinet var brukket - trolig fordi den hadde satt seg fast mellom noen steiner.

- Hvordan er det å ligge der med geværet og følge et reinsdyr i kikkertsiktet?

- Det er omtrent som å stå på startstreken i et skøyteløp. Først får du et voldsomt adrenalinkick. Deretter senker roen seg inn over kroppen, fordi du vet at dette er noe du behersker. Pusten går roligere og fingeren ligger stødig på avtrekkeren: Klar, ferdig, gå...