Ådne klar for EM og VM på 10 000

Bli ikke overrasket om du får se Ådne Søndrål på 10000 meter i vinter. Nå åpner hallingdølen døra for flere milløp - både i EM og VM all round. - Det er tungt, men jeg har da overlevd distansen tidligere, sier Ådne til Dagbladet.

Akkurat nå er Ådne og resten av skøytelandslaget på treningssamling i Calgary. Krangel om istid i Vikingskipet har tvunget skøyteløperne utenlands for å finne optimale treningsforhold.

29-åringen understreker at all round har lav prioritet denne sesongen, men at han stiller opp for Norge der han måtte bli tatt ut.

- Målet er å bli raskere på de tre korteste distansene. Jeg må få høyere toppfart - det vil si en førsterunde på 25,7 på 1500 meter, sier Ådne.

Landslagssjef Geir Karlstad mener at forusetningene er til stede:

All round er bonus

- Ådne er helt på topp fysisk og han er lenger framme på de korte distansene enn på samme tidspunkt i fjor, sier Karlstad.

Sjøl om Ådne Søndrål i år bare satser på de tre korteste distansene, utelukker han ikke milløp. I tillegg skal han gå noen 5000 metere som ledd i treninga for kortere løp.

- All round-mesterskapene får komme som en bonus hvis jeg er god nok. Jeg endrer ikke sesongopplegget for sprint- og mellomdistanse sjøl om jeg går EM og VM. Men blir jeg tatt ut, ligger det i kortene at jeg går 10000 meter. Et milløp eller to ødelegger ikke formen på satsningsdistansene, mener Ådne.

Verdensrekord

Til vinteren er det verdenscupavslutningen i Calgary og VM enkeltdistanser i Salt Lake City som gjelder. Disse konkurransene går i slutten av februar og først i mars.

- Det overrasker meg hvis ikke banen i Salt Lake City er raskere enn Calgary. Det blir viktig å finne den gode følelsen i OL-anlegget. Og målet er sjølsagt å ta tilbake verdensrekorden på 1500 meter. Det er greit å ha rekorden før vi går inn i OL-sesongen.

- Et annet mål er medalje i sprint-VM og å unngå tap i de fem verdenscupløpene på 1500 meter, sier Ådne Søndrål.