Ådne og Eskil - to vinnertyper

En fantastisk laginnsats første dag bekreftet vår tro på at de norske skøytegutta har noe stort på gang. I går sto Ådne Søndrål og Eskil Ervik fram som de vinnertypene de er, og sjarmerte hele skøyte-nasjonen med sine fantastiske prestasjoner {ndash} og humør.

Det siste er viktig for skøytegutta. Og det er en historisk tradisjon som går helt tilbake til Hjallis . Det har nesten alltid vært en skøyer i troppen.

Vi husker alle hvordan Fred Anton Maier nesten aldri var i stand til å holde seg alvorlig da han ble stilt til veggs for sine prestasjoner, alltid for treg på 500 meteren, men nesten alltid sterkere og mer elegant enn alle andre på de to lange.

  • Med Ådne Søndrål er det motsatt. Han er rågod på de korte og fortsatt ganske håpløs på de to lengste. Ådne har satt seg som mål å bli en topp allrounder, men måtte også i går forklare hvorfor han mislyktes på 5000 meteren.
  • Og Eskil Ervik (25) likner på Ådne. Trønderen som flyttet til Hamar for å kunne trene i Vikingskipet og som det første året bodde i et telt sammen med trener-pappaen sin. Det vitner om jernvilje.

Nok en gang. Men jeg tror vi alle tilgir ham etter den fantastiske 500 meteren der han klinte til med ny pers på 35.72 og satte standarden for de andre.

Hvorfor tror Ådne fortsatt på julenissen?

Jo, fordi han har vunnet alt som er å vinne - på 1500 meter. Han må ha et nytt mål. Derfor har han Di Derres «Er det noen som husker Erik Vea?» som yndlingssang, der teksten handler om gutten som «prøvde på noe han umulig kunne greie». Det er nettopp det Ådne gjør også - han prøver på det umulige .

Og det er derfor vi er så glade i ham. Han er troppens veteran og gullgutt, men gudene vet at han har slitt i mange år for å komme dit.

Er skøyter en idrett for intelligente?

Jeg vet ikke, men det er et faktum at mange eks-løpere har gjort det skarpt også i det sivile: Johann Olav Koss som er blitt en global idrettspolitisk ekspert med IOC-status mens han samtidig har utdannet seg til lege.

Ådne har tatt mastergraden i bedriftsøkonomi, mens Eskil Ervik går på lærerhøyskolen og Petter Andersen studerer data.

Eskils seier på 5000 i går var så overbevisende at jeg fortsatt tror han klarer å dytte Ritsma ned fra tronen i dag, men mest gledelig etter første dag var laginnsatsen: 2., 4. og 6. plass viser at vi er tilbake som verdens beste skøytenasjon.