Ådne på fjelltur

I denne ubåten av et trykkammer får Ådne Søndrål svar på hvordan han får optimal effekt av høydetrening. - Jeg vil nå vite eksakt hvilket fjell som er det ideelle å trene på, sier Søndrål til Dagbladet.

Sammen med forsker og lege Jim Stray Gundersen ved Norges Idrettshøyskole, har Ådne testet den 27 år gamle skøytekroppen i fem ulike høyder: ved havet, 1 300, 1 800, 2 300 og 2 700 meter. Trykkkammeret stilles inn på ønsket høyde, og Ådne gjentar de samme øvelsene med forskjellig trykk i kammeret.

- Analysen av testen er ikke helt ferdig. Men jeg gjetter på at Ådne Søndrål får best effekt av å trene i rundt 2 000 meters høyde, sier Gundersen.

Store utslag

- 200 meters høydeforskjell kan gi de merkeligste utslag. For Ådne vil det være bortkastet tid å trene i 1700 meters høyde, hvis analysene viser at han må opp i 1900 meter. Og går han høyere enn anbefalt, blir virkningen motsatt. Da kommer han garantert ikke i form, sier Gundersen.

Bedre skøyteløper

Dette er første gang trykkammeret brukes til test av en idrettsutøver. Ådne Søndrål ønsker ingen ny høydehusdebatt, og presiserer at han ikke blir noen gjenganger i høydehuset.

- For meg er det viktigst å trene ute i naturen, sier Ådne.

Det var i januar i fjor at OL-vinnerne Vebjørn Rodal og Bjørn Dæhlie kranglet om høydehus. I et nyttårsintervju med Adresseavisen sa Rodal at Dæhlies bruk av høydehus i treningen var juks. Han sammenliknet det med å benytte EPO - et hormon som skaffer kroppen flere røde blodlegemer. Dæhlie tok kraftig avstand fra uttalelsene, og påpekte blant annet at bruk av høydehus innen idretten er lovlig.

På jakt i høyden

Ådne Søndrål har allerede begynt å grue seg til vinterens milløp. Derfor blir forberedelsene annerledes enn før.

- De siste sesongene har jeg vært ferdig med konkurransen etter to minutter. Nå skal jeg gå nesten ett kvarter. Da må kondisjonen og oksygenopptaket forbedres.

- Vet dere forresten hvordan dette forsøket kom i gang? spør Ådne med et flir.

- Trener Tom Erik Oxholm nektet meg å reise på jakt fordi jeg måtte trene kondisjon. Jaktterrenget på Hallingskarvet ligger på mellom 1600 og 1900 meter. Hvis jeg gjennom denne testen får vitenskapelig bevist at jeg trenger å oppholde meg i tilsvarende høyde, skal reinsdyra få det utrygt til helga, lover Ådne Søndrål.