Ådne på fjelltur

I denne ubåten av et trykkammer får Ådne Søndrål svar på hvordan han får optimal effekt av høydetrening. - Jeg vil nå vite eksakt hvilket fjell som er det ideelle å trene på, sier Søndrål til Dagbladet.

Sammen med forsker og lege Jim Stray Gundersen ved Norges Idrettshøyskole, har Ådne testet den 27 år gamle skøytekroppen i fem ulike høyder: ved havet, 1 300, 1 800, 2 300 og 2 700 meter. Trykkkammeret stilles inn på ønsket høyde, og Ådne gjentar de samme øvelsene med forskjellig trykk i kammeret.

- Analysen av testen er ikke helt ferdig. Men jeg gjetter på at Ådne Søndrål får best effekt av å trene i rundt 2 000 meters høyde, sier Gundersen.

Store utslag

- 200 meters høydeforskjell kan gi de merkeligste utslag. For Ådne vil det være bortkastet tid å trene i 1700 meters høyde, hvis analysene viser at han må opp i 1900 meter. Og går han høyere enn anbefalt, blir virkningen motsatt. Da kommer han garantert ikke i form, sier Gundersen.

Bedre skøyteløper

Dette er første gang trykkammeret brukes til test av en idrettsutøver. Ådne Søndrål ønsker ingen ny høydehusdebatt, og presiserer at han ikke blir noen gjenganger i høydehuset.

- For meg er det viktigst å trene ute i naturen, sier Ådne.

Det var i januar i fjor at OL-vinnerne Vebjørn Rodal og Bjørn Dæhlie kranglet om høydehus. I et nyttårsintervju med Adresseavisen sa Rodal at Dæhlies bruk av høydehus i treningen var juks. Han sammenliknet det med å benytte EPO - et hormon som skaffer kroppen flere røde blodlegemer. Dæhlie tok kraftig avstand fra uttalelsene, og påpekte blant annet at bruk av høydehus innen idretten er lovlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På jakt i høyden

Ådne Søndrål har allerede begynt å grue seg til vinterens milløp. Derfor blir forberedelsene annerledes enn før.

- De siste sesongene har jeg vært ferdig med konkurransen etter to minutter. Nå skal jeg gå nesten ett kvarter. Da må kondisjonen og oksygenopptaket forbedres.

- Vet dere forresten hvordan dette forsøket kom i gang? spør Ådne med et flir.

- Trener Tom Erik Oxholm nektet meg å reise på jakt fordi jeg måtte trene kondisjon. Jaktterrenget på Hallingskarvet ligger på mellom 1600 og 1900 meter. Hvis jeg gjennom denne testen får vitenskapelig bevist at jeg trenger å oppholde meg i tilsvarende høyde, skal reinsdyra få det utrygt til helga, lover Ådne Søndrål.