Ådne på rekordjakt

CALGARY (Dagbladet): Mens Canadas ridende politi jager skurker, skal Ådne Søndrål jage verdensrekord på 1500-meter i kveld. - Noen slår rekorden, og jeg håper mitt navn står øverst på lystavla når løpene er slutt. Men jeg tør ikke love noe på forhånd, sier Ådne Søndrål til Dagbladet.

- Jeg vet ikke om det er mulig å gå på 1.45-tallet. Det er fryktelig fort, sier Ådne.

Sitt eneste møte med det kanadiske politiet, hadde Ådne da han onsdag ble rundstjålet av tyver.

- De foretok undersøkelser på rommet mitt. Men klærne deres var ikke så fine som dem jeg har på meg nå, sier Ådne - iført ekte politiuniform tilhørende den ordentlige politimannen Rob Cameron.

28-åringen lover å gjøre så godt han kan i kveld, og tror det er mulig å gå fortere enn 1.46,43 - hans egen verdensrekord fra mars 1998. Den sterkeste av alle rekordene, ifølge sportskoordinator Hans Trygve Kristiansen.

- Det er mange som kan gå fort. Men realistisk sett står det mellom meg sjøl og nederlenderne Ids Postma og Jan Bos.

Mye må klaffe

- Grunnen til at jeg ikke lover verdensrekord, er respekten for prestasjonen. For å sette rekord, er det mange ting som må klaffe: Isen, skøytene og løperen. De to første forutsetningene er til stede. Da er resten opp til meg sjøl. Formen er bedre enn under EM, og jeg håper på ei god tid, sier Ådne.

Trener Tom Erik Oxholm er optimist og tipper at Ådne vinner på 1.45,77.

Slike tanker liker ikke Ådne Søndrål, for som han sier:

- Det nytter ikke å bestille verdensrekorder. Det er mye lettere å prate enn å gjøre det. Jeg er klar over at hele Norge forventer ei fantomtid, men vi skal gå først.

Seier er logisk

- Jeg har sett om igjen rekordløpet fra to år tilbake og synes det var skikkelig bra. Både jeg og alle andre må gjøre vårt beste for å underskride den tida.

- Men jeg skal ikke være altfor defensiv heller. Sjølsagt tror jeg på seier, og på bakgrunn av det som har skjedd tidligere i sesongen, er det logisk å tenke at jeg vinner. Men for hver 1500-meter jeg går, kommer nederlaget nærmere.

Slik ser Ådne Søndrål for seg det perfekte vinnerløpet:

- Det er en klar fordel å starte i første indre. Dessuten begynner jeg da mellomrunden i innersving. Samtidig får jeg siste ytre og den svingen er lettere i stor fart når du er stiv. Dessuten må jeg få til en åpning som smeller og at andrerunden blir rytmisk og så billig som mulig. Det er om å gjøre å få opp farta fra start, for jeg sprekker ikke uansett.

Rekord betyr mye

- Hva skjer om en annen løper sletter rekorden din?

- Jeg liker ikke å tape på 1500-meter, særlig fordi jeg har vært best i lang tid. Jeg ønsker å prege distansen, og en verdensrekord betyr mye. Klart det blir bittert om noen tar den fra meg, sier Ådne Søndrål.

KLEDD FOR JAKT: Ådne Søndrål fikk låne uniformen til en av Canadas ridende politi. I kveld tar han på seg skøytetrikoten og håper på verdensrekord i Calgary.