Ådne søker hjelp hos «fienden»

HEERENVEEN/DEARSUM (Dagbladet): Nå skal Ids Postma dra Ådne Søndrål til drømmetider på 1500 meter. De to hovedkonkurrentene hjelper hverandre i kampen om tronen på mellomdistanse. - Vi er flinke på hver våre ting, og ved å slå oss sammen, kan vi vise verden tider som ingen har sett før, sier Postma og Søndrål til Dagbladet.

- Jeg tror jeg kan gå på 1,44, sier Ådne.

- Kanskje går det enda fortere i Salt Lake City under VM enkeltdistanser. Isen der skal visst være helt vanvittig, hevder Ids Postma.

Nå har Ådne og trener Tom Erik Oxholm vært i Nederland for å lære av årets verdensmester på 1500 meter sammen med suksess-trener Leen Pfrommer i det kommersielle laget DSB. Dessverre ble Ids Postma sjuk og måtte stå over istreningen i Heerevneen. I stedet inviterte han Ådne på besøk til gården sin i Dearsum og en rotur på kanalen rett utenfor stuedøra.

- Jeg er sjuk for tredje gang på fem uker. Dumt at det skjedde når vi skulle gå på skøyter sammen, sier Ids Postma.

Ådne og Ids har vært verdens beste mellomdistanseløpere i flere år. OL- og VM-gullene har de delt broderlig slik det sømmer seg gode kamerater.

Men Ådne representerer Norges landslag. Ids Postma går for et kommersielt lag. Egentlig er forbrødringen utenkelig.

- Vi har et veldig spesielt forhold. Ids er ærlig og grei, og for meg er det helt greit at han vinner hvis ikke jeg gjør det.

Matcher hverandre

- De beste må trene sammen. Det er neppe noen i verden som kan sette nok fart og holde den over tid som Ids og jeg. Vi matcher hverandre når det skal gås i overhastighet, sier Ådne.

- Hvorfor skal utlendinger hjelpe hverandre?

- Dette er bare begynnelsen på samarbeid over landegrensene. Vi har det på sykkel og i bilsport, så hvorfor ikke på skøyter? spør Ids Postma.

- Jeg er inspirert av å åpne grensene og ikke sitte på hver vår lille tue. Du må tørre å slippe konkurrentene inn på deg for å bli bedre, sier Ådne.

Ingen hemmeligheter

- Er dere villige til å røpe alle hemmeligheter for hverandre?

- Det finnes ingen hemmeligheter. Vi kjenner hverandre ut og inn, sier Postma.

- Trening på is er ganske like. Det er utførelsen det kommer an på, sier Ådne.

Etter sist sesong, var Ådne nær ved å havne på samme lag som Ids Postma. Kontrakten med DSB var signert og lå klar i telefaksen. Men da turbulensen i skøyteforbundet var som verst, vegret hallingdølen seg.

- Jeg orket ikke reise fra Norge da det holdt på å rakne. Men en av premissene for å bli, var at jeg kunne samarbeide tett med Ids Postma. Dette er ingen forkleinelse for noen av de mange gode løperne jeg har rundt meg på landslaget. Vi vil fortsatt være våre viktigste støttespillere. Men når tingene skal spisses ekstra, trenger jeg Ids. Og han trenger meg. Det ville være dumt å ikke hjelpe hverandre.

OK for forbundet

- Hva sier Norges skøyteforbund til dette opplegget?

- Treninga sammen med Ids skjer i full forståelse med dem. De vil også at jeg skal utvikle meg. Dessuten kolliderer vi ikke med samlingsplanen til forbundet. Hadde en annen løper ønsket å gjøre det slik, ville det også vært greit. Jeg har ingen særfordeler. Ids skal også komme til Norge for å gi noe av seg sjøl til vårt landslag.

- På hvilken måte kan dere dra størst nytte av hverandre?

- Vi kan gå fortere over lengre tid. Og ved å gå bak han på langsidene, kan jeg lære å utnytte skyvet mye bedre. Så får jeg vise Ids hvordan svingene skal gås.

- Hva hvis han lærer mer av deg enn omvendt?

- Det må jeg tåle. Samarbeidet er basert på gjensidig tillit. Og jeg håper jo at jeg skal gjøre leksene bedre enn ham. Ellers får jeg satse på å holde ham sjuk mens mesterskapene går, flirer Ådne, og klapper konkurrenten på hans rumlende og urolige mage.

ÅDNE DRO LASSET: Ådne Søndrål dro lasset sammen med løperne fra det kommersielle laget DSB.