Ådne vil ha drittvær

INZELL (Dagbladet): - Jeg føler et vanvittig press, sier Ådne Søndrål foran sprint-VM i Inzell i helga. Her går han for norsk skøytesports ære. To førsteplasser på 1000-meter redder smulene. Men isen er i hardeste laget for Ådne. Derfor vil han ha regn og plussgrader.

I går trente Søndrål en time på Inzell-isen - en av verdens raskeste utendørsbaner - sammen med Pål Gravem og Grunde Njøs. Ingenting tydet på norsk skøytekrise. Sola skinte. I svingen sto trenerne Tom Erik Oxholm og Frode Rønning og pisket fram trioen. Det er Ådne det handler om nå. Det er han som skal rette opp totalfiaskoen fra forrige helgs allround-EM i Baselga.

Mellomdistanseløperen Søndrål håper på dårlig vær, og mjukere is.

- Jeg går for seier på 1000-meteren. Men jo tyngre det er, jo dårligere blir vinnertidene på 1000-meter. Og da får jeg en fordel, sier Søndrål.

Superglatt

Er det superglatt og fint vær - som nå - får nemlig ikke spesialsprinterne betale like mye for knekken på slutten av 1000-meterne. De glir greit inn til tross for melkesyresmertene.

Stålisen bør også bli noe mindre hard før det starter i morgen. Inzell har det beste anlegget i verden for å legge is på utendørsbaner. Det går fort selv i 20 plussgrader. Men akkurat nå har arrangørene litt å gå på. Mener Søndrål.

Mjukere is


- Jeg ønsker litt mjukere is enn det er nå. Vi går med 50 km/t inn i svingene med to brødkniver under tøflene, og da er det en fordel med litt bedre grep enn det er her nå.

Når isen er litt mjukere blir det litt bedre grep, og da sitter skøytene bedre. Når det er litt sprøtt, blir det litt sånn knekkebrødfølelse. Du føler at skøytene forsvinner littegrann. Da er det lettere å gjøre feil, sier Søndrål, og blir minnet på treningsdagen i Inzell 12. november 1996. Da gikk han over ende under treningen og dundret låret rett inn i hockeyguttas utvisningsboks. Skaden tok to måneder.

MÅ GÅ FOR PALLEN: Ådne Søndrål føler presset foran sprint-VM. Han må på pallen om han skal bidra til å redde stumpene av norsk skøytesport.