Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Advarer: - Barn må få spille

Norske fotballpersonligheter frykter katastrofale følger hvis barneidretten ikke får starte opp før i september.

FRYKTER FRAFALL: Flere kjente norske fotballpersonligheter, blant annet Solveig Gulbrandsen, frykter stort frafall hvis regjeringen følger Helsemyndighetens anbefaling om å ikke åpne barne- og ungdomsidretten før 1. September. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
FRYKTER FRAFALL: Flere kjente norske fotballpersonligheter, blant annet Solveig Gulbrandsen, frykter stort frafall hvis regjeringen følger Helsemyndighetens anbefaling om å ikke åpne barne- og ungdomsidretten før 1. September. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet anbefaler ikke å vurdere ytterligere gjenåpning av barne- og breddeidretten før 1. september.

Dersom myndighetene følger denne anbefalingen, vil hele sommeren gå uten seriekamper i barnefotballen.

Dette har ført til voldsomme reaksjoner i fotballmiljøet.

I en klubbundersøkelse Norges Fotballforbund (NFF) gjennomførte nylig, kom det fram at hele 54 prosent av klubbene frykter eller har opplevd frafall.

- De (helsemyndighetene) gjør det ut ifra hva de mener er forsvarlig, men dette er kritisk for alle barn som spiller fotball. Vi har vært gjennom en vanskelig periode for å holde aktiviteten oppe, sier tidligere landslagsspiller Dan Eggen til Dagbladet.

TV 2s fotballekspert, Solveig Gulbrandsen, deler Eggens syn og mener at myndighetene bør åpne opp også for barne- og breddeidretten.

- Når samfunnet har åpnet opp såpass mye, synes jeg ikke det er greit at den organiserte idretten ikke skal få lov. Treningssentre er åpne, russen er ute og ruller, restauranter og barer er åpne. Da bør barn få spille fotballkamper, sier Gulbrandsen til Dagbladet.

- Ekstremt krevende

I en pressemelding forrige uke understreket NFF at de er urolige for langtidseffekten med hensyn til frafall og antall spillere, både for ungdommen og de yngste barna.

Eggen er selv trener for to aldersbestemte lag (G2005 og J2011). Han forteller at det nå skorter med oppmøte og motivasjon, og at det er vanskelig å holde kontinuiteten oppe på klubbnivå.

BEKYMRET: Dan Eggen forteller om en krevende tid i barne- og ungdomsfotballen. Foto: Tom LITTLE / AFP
BEKYMRET: Dan Eggen forteller om en krevende tid i barne- og ungdomsfotballen. Foto: Tom LITTLE / AFP Vis mer

- I begge leire er det veldig mye spørsmål om det ikke kommer kamper snart. Vi er bra i gang med rimelig ordentlig treninger, men det er kampene de ser fram til, forklarer Eggen.

Han beskriver perioden som ekstremt krevende, og mener at barn og ungdom har en tendens til å slite med motivasjonen når det blir dårligere opplegg, lenger mellom hver gang og de ikke har noe å se fram til.

- Hva kan konsekvensen av dette være?

- Jeg vil ikke påta meg noen rolle som ekspert på smitterisiko. Vi får håpe og tro at ekspertene vurderer dette veldig bra, men det er viktig at alle ser hvor viktig det er å komme i gang med kamper for barn og unge, sier Eggen.

Han forklarer:

- Det har plutselig vært et halvt år hvor barn og unge ikke har fått et tilbud om konkurranse og kamp. Vi sliter allerede med at barn og unge velger det trygge og er timevis for lenge inne med data og tv. Vi kan nå et knekkpunkt en gang. Plutselig er det for seint, det kan være veldig vanskelig å få dem ut igjen. Ei gulrot med kamper kunne vært veldig viktig. Det handler ikke om dem som er supertopp-motivert, men de andre 95 prosentene.

- Må være tragisk

I NFFs klubbundersøkelse kommer det fram at 54 prosent av klubbene har meldt om frafall i enkelte aldersklasser på mellom 20 og 30 prosent.

Solveig Gulbrandsen har selv barn i idretten som nå savner å spille kamper og hun mener nå at barneidretten må komme i gang snart for å unngå massefrafall.

- Jeg synes vi må gi alle barn skikkelig ros for å stå i det. Det er viktig at vi voksne også hjelper til slik at de ikke gir seg nå. Frafallet er allerede stort og for å klare dette må det nok spilles kamper seinest i august, sier den tidligere landslagsprofilen.

Nylig ansatt fotballekspert i Eurosport, Eline Torneus, har en bakgrunn som spiller for Røa og Fløya i Toppserien. Hun har levd et langt liv i fotballen og forstår godt om det er mange barn som nå er frustrerte.

- For min del ville det vært helt katastrofe. Jeg levde med fotballen og hadde den med meg overalt og når jeg nå prøver å sette meg inn i barnas situasjon så ser jeg jo at det må være helt tragisk for dem. Og jeg kan ikke forstå hvorfor heller, så jeg synes det virker helt useriøst, sier Torneus engasjert til Dagbladet.

KATASTROFE: Europsorts fotballekspert, Eline Torneus, sier det ville vært katastrofe for hennes del om hun var ung i dag og ikke få lov til å spille kamper. Foto: TVNorge / NTB scanpix
KATASTROFE: Europsorts fotballekspert, Eline Torneus, sier det ville vært katastrofe for hennes del om hun var ung i dag og ikke få lov til å spille kamper. Foto: TVNorge / NTB scanpix Vis mer

- Katastrofale følger

Fotballeksperten, som også har vært trener for Skjervøys herrelag i fjerdedivisjon, frykter et stort frafall fra idretten. Hun legger også vekt på idrettens nytteverdi for samfunnet.

- Idretten er jo med på å oppdra og danne barna våre. Barn og unge får verdier og holdninger fra idretten. En fotballtrener har jo samme funksjon som en lærer og spiller en stor rolle i å oppdra barna, forteller Torneus.

Tromsø-kvinnen tror at et frafall fra idretten kan føre til at lagspill og verdien av å samarbeide kan forsvinne og nærmest dø ut blant barn og unge i dag.

- Jeg tror ikke det er sunt at vi mister det lagsperspektivet som vi får med lagspill som fotball. Nå tenker jo jeg katastrofale følger, men hvis det blir et stort frafall er det realiteten, avslutter 31-åringen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!