Bojan Djordjic om Manchester United

Advarer: - Ikke drep en legende

Tidligere United-spiller Bojan Djordjic ber om mer positivitet blant Manchester United-fansen.

LIKER MAGUIRE, MEN: Bojan Djordjic skulle helst ha sett at United fikk kloa i Matthijs De Light, som gikk til Juventus langt billigere enn prisen det rapporteres for Harry Maguire. Reporter: Fredrik N. Filtvedt. Vis mer

YOUNGSTORGET (Dagbladet): Mens hundrevis av fans tok turen til Nydalen dagen før Kristiansund-kampen i håp om å få et glimt av United-stjernene, dro også flere til Youngstorget for å se en såkalt Q & A med Bojan Djordjic (37) og Jesper Blomqvist (45) i hovedrollene.

De to tidligere United-spillerne hadde blitt hentet inn av Uniteds skandinaviske supporterklubb. Etter en times forsinkelse dukket de to svenskene endelig opp i solsteika i Oslo sentrum.

Djordjic fortalte at mange fans har gitt ham tyn fordi han bare fikk to kamper for United, og brukte det som eksempel på mangelen på respekt og mengden negativitet blant fans på sosiale medier. Videre ba han om mer positivitet rundt Solskjærs prosjekt.

SLO ALDRI TIL: Bojan Djordjic ble kåret til Uniteds beste unge spiller som 18-åring. Han fikk to kamper for på seniorlaget. Foto: Philip Oldham / BPI / REX / NTB Scanpix.
SLO ALDRI TIL: Bojan Djordjic ble kåret til Uniteds beste unge spiller som 18-åring. Han fikk to kamper for på seniorlaget. Foto: Philip Oldham / BPI / REX / NTB Scanpix. Vis mer

- Han trenger vår støtte så ikke klubben dreper en legende i hans trenerrolle som sjef for United. Jeg vil så inderlig at det skal gå bra for Ole Gunnar - at vi kan juble for et nytt gull - men ikke i år. I år må vi konsentrere oss om fjerdeplassen og Champions League, sa Djordjic, og fortsatte:

- Vi må gi han muligheten til å printe inn det DNA-et som mange her savner. Kompetansen bak kulissene må bli bedre, og vi må tenke mer på fotball og mindre på business, sa Djordjic til stor jubel blant de oppmøtte.

Saken fortsetter under bildet.

HOLDT Q & A: Bojan Djordjic (til venstre) og Jesper Blomqvist (i midten) på Youngstorget i Oslo. Foto: Håkon Østmoe Brandsnes / Dagbladet.
HOLDT Q & A: Bojan Djordjic (til venstre) og Jesper Blomqvist (i midten) på Youngstorget i Oslo. Foto: Håkon Østmoe Brandsnes / Dagbladet. Vis mer

- Gamle feil innhentet oss

De to svenskene hadde dårlig tid etter å ha signert mange autografer og vært med på utallige selfies, men Djordjic tok seg tid til å slå av en prat med Dagbladet.

På spørsmål om hvorfor det er så mye negativitet rundt Manchester United, legger svensken skylda på gamle feil.

- Alle har sin egen stemme på Facebook og Twitter. Desto flere som skriver, desto flere hopper på. Dette begynte ikke i fjor. Glazers kom til klubben for femten år siden og vi har alltid visst hva deres første prioritet har vært, men ettersom man har vunnet titler, har man satt det til siden, sier Djordjic til Dagbladet.

Djordjic mener at gamle feil nå har innhentet klubben. Seinest denne uka publiserte en supportergruppe av United et brev der de stiller flere spørsmål til eierne, Glazer-familien, blant annet om penger som har gått inn og ut av klubben.

- Man planla aldri hva som skjer når Ferguson forsvinner. Hva som skjer når Giggs, Ferdinand, Scholes og Vidic forsvinner. Vi erstattet aldri disse spillerne til rett tid, og det lider vi av nå. De som har kommet inn hittil har ikke vært gode nok til å ta på seg trøya og ta oss videre de neste stegene, forklarer svensken.

- Ingen er større enn klubben

Manchester United har hatt tre forskjellige managere i perioden mellom Ferguson og Solskjær: David Moyes, Louis van Gaal og José Mourinho.

- Har de fått nok støtte av klubben?

- De har fått nok støtte, men de har ikke planlagt godt nok. Skal du hente spillere til Manchester United, må de være av høyeste klasse. Det skal koste og har kostet, men det har vært brikker med i spillet som klubben ikke har behøvd, sier svensken.

Saken fortsetter under videoen.

SE TV: Ole Gunnar Solskjærs sønn, Noah, er med i troppen til Kristiansund når de skal møte Manchester United til kamp i Oslo på tirsdag. Reporter: Fredrik Filtvedt. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

Han viser til signeringer som Rio Ferdinand og Wayne Rooney, spillere som man var sikre på at kom til å være i klubben i lang tid og ta dem til et nytt nivå.

- Du trenger ikke spillere som du betaler 70-80 millioner pund for, men så stikker de etter én eller to sesonger. Manchester United er en av verdens største klubber, og da skal man som spiller vise at man vil være der, ikke holde klubben som fange og sette egne krav. Ingen er større en klubben. Ingen, konkluderer Djordjic.

Vil ha en sportssjef

Både Djordjic og Blomqvist ble spurt om hva som skal til for at ligatittelen skal komme tilbake til Old Trafford.

- Det må skje en stor forandring. Spillerrekrutteringen må bli bedre, man må finne en sportssjefrolle til noen som er veldig interessert i fotball, ikke bare å tjene penger. Du må finne noen som for eksempel Ajax har gjort - med Edwin van der Sar og den gamle skolen - og gi dem tid og ressurser, sa Djurdjic.

Svensken la til at denne personen må være i stand til å ta spillere til siden om de ikke viser et ønske om å spille for klubben.

- Jeg holder med Bojan. Man kan ikke forvente at vi skal vinne ligaen i år, men man må bygge fra grunnen. Vi må trene hardt, orke å spille matcher, bygge et eget spill, slik at man har en grobunn til å stå på, sa Blomqvist, som var med på å ta The Treble med United 98/99-sesongen.

Saken fortsetter under bildet.

MANGE FANS: Cirka hundre United-supportere fikk autografer og selfies med Jesper Blomqvist og Bojan Djordjic. Foto: Håkon Østmoe Brandsnes / Dagbladet
MANGE FANS: Cirka hundre United-supportere fikk autografer og selfies med Jesper Blomqvist og Bojan Djordjic. Foto: Håkon Østmoe Brandsnes / Dagbladet Vis mer

Skryter av Pogba

Djordjic utdyper overfor Dagbladet at Solskjær trenger frie tøyler, og at han helst behøver to spillere til i løpet av overgangsvinduet.

- Én midtstopper og én midtbanespiller. Det har blitt pratet om Harry Maguire og Bruno Fernandes. Fikk jeg velge én, ville jeg valgt Fernandes. Jeg mener vi må forsterke den delen. Vi behøver friskt blod og kreative spillere som bare blir bedre og bedre jo lenger de blir i klubben, sier Djordjic.

Spillere kan også være på vei ut. Både Paul Pogba og Romelu Lukaku ryktes vekk.

Djordjic mener de begge har vært profesjonelle, spesielt Pogba, noe som vil være oppmuntrende for Solskjær.

- Uansett hva som skrives i avisene, er det et uhørt stort tomrom han kommer til å etterlate hvis han går. Det er en av våre få verdensklassespillere. Det er bare Pogba og David de Gea som er i verdensklasse, og derfor er det veldig viktig at overgangsvinduet stenger med en Pogba som fortsatt er i stallen, sier Djordjic.

- Lukaku er ikke i Norge. Man prøver å finne en løsning der. Han har også oppført seg respektfullt og har en bra relasjon med Ole Gunnar, og da må klubbene seg imellom - om det er Inter eller Juventus - komme på bølgelengde så han kan dra. Vi vil ikke ha en spiller som ikke vil være her, avslutter svensken.