Advarer: - Risiko

Det norske langrennslandslaget er splittet i synet på høydetrening. Petter Northug (35), som selv har opplevd opp- og nedturer i tynn luft, er ikke i tvil om at det er en risikosport.

EKSTREM PLAN: Johannes Høsflot Klæbo planlegger å trilbringe rekordmange døgn i høyden før OL i Kina. Video: Haarstad/Løkås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

LAVAZÈ PASS/LILLEHAMMER/SOGNSVANN (Dagbladet): Akkurat nå er både sprint-herrene og det norske kvinnelandslager i Italia på høydesamling.

Johannes Høsflot Klæbo og de andre sprinterne har lite erfaring fra høyden tidligere, men før Beijing-OL på 1800 meter i februar skal de være i høyden i lang tid.

- Det blir ikke mange dager hjemme framover, nei, sa han og smilte til Dagbladet i Italia i september.

LAVAZÈ: De norske skiguttene er for tiden på høydesamling i Italia. Video: Haarstad/Særsland/Løkås Vis mer

Dropper høyden

Slik er det ikke for det norske allroundlaget. De har valgt å legge en treningsleir i Oslo og en annen på Sjusjøen - i samme periode som resten av eliteutøverne klatrer høydemeter i tynnluft.

Emil Iversen uttalte at effekten av høydetrening er oppskrytt, og mandag forklarte herretrener Eirik Myhr Nossum at han er helt sikker på at hans utøvere kan gå fort uten å være i høyden nå.

- Det er en god gruppe med mesterskapsløpere som har lagt planen. Det er lov å stille spørsmål, men vi var ikke i høyden i fjor eller før Seefeld heller, sier Emil Iversen til Dagbladet.

- Treningsmessig er det ingen ulempe, men det er en usikkerhetsfaktor at vi skal konkurrere i OL i høyden. Vi får akklimatisert oss i høyden før OL, men vi har lite erfaring med høyden, sier Hans Christer Holund til Dagbladet.

Og det siste har skapt diskusjon.

I OSLO: Martin Løwstrøm Nyenget, Emil Iversen, Harald Østberg Amundsen, Hans Christer Holund og Sjur Røthe på Olympiatoppen ved Sognsvann i Oslo. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
I OSLO: Martin Løwstrøm Nyenget, Emil Iversen, Harald Østberg Amundsen, Hans Christer Holund og Sjur Røthe på Olympiatoppen ved Sognsvann i Oslo. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer

- Risiko

Petter Northug, som la konkurranseskia på hylla i 2018, har selv vært et høydedyr av de sjeldne. Han har opplevd sine beste og verste idrettsstunder i sporet på grunn av treningen i tynn luft.

Som VM i Falun i 2015.

Og da kroppen sa bråstopp året etter.

Den erfaringen gjør at Northug vet alt om hvor brutal høyden kan være, men 35-åringen sier at det er umulig å sikre seg de gjeveste medaljene uten å ta sjanser.

- Toppidrett er alltid risiko. Du må ta risiko for å bli best. De beste er alltid flinkest til å ta den beste risikoen. Jeg tror Johannes (Høsflot Klæbo) har lagt en bra plan i forhold til det som skjer inn mot OL, sier Northug til Dagbladet.

- Klæbo har lite erfaring fra før. Hvordan påvirker det opplegget inn mot Beijing?

- Jeg tror han får mye erfaring nå i høst. Det er også en del konkurranser, som Davos og Tour de Ski, før OL. Der får han kjenne på høyden og kan justere og føle.

SNAKKER OM HØYDE: Johannes Høsflot Klæbo og Petter Northug, her sammen i 2018. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SNAKKER OM HØYDE: Johannes Høsflot Klæbo og Petter Northug, her sammen i 2018. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

I et intervju med TV 2 mandag ettermiddag stiller Northug seg undrende til Iversen og allroundlandslagets valg. TV 2-eksperten gjør det klinkende klart at han hadde dratt på samling i høyden nå.

- Jeg hadde ikke turt å ta sjansen på dette opplegget. Det tok flere år før jeg klarte å gå fort i konkurranser i høyden, og det var nok fordi jeg hadde for få døgn i høyden. Og en ting er å trene der, noen helt annet er det å konkurrere, sier Northug.

Også Petter Soleng Skinstad var kritisk i en kommentar.

Prøver å ufarliggjøre høyden

Sprint-trener på det norske landslaget, Arild Monsen, har hatt med seg en relativt fersk høydegjeng til tynnluft i høst.

- De har fått noen aha-opplevelser, men vi legger opp en treningsplan med mye sikkerhetsmargin sånn at folk ikke gjør noe dumt. Det er viktig å ikke kjøre seg for høyt eller at de ødelegger seg på et vis, forklarer treneren til Dagbladet.

SPRINTRENER: Arild Monsen. Foto: NTB
SPRINTRENER: Arild Monsen. Foto: NTB Vis mer

Men, Monsen gjør det også klinkende klart at det er forskjell på å ha respekt og å være redd for høyden:

- Vi prøver å ufarliggjøre det som har ligget fra gammelt av om at det er livsfarlig å trene litt hardt i høyden. Vi utfordret det litt.

- Hva slags aha-opplevelser har de fått?

- Veldig konkret og enkelt: Du setter inn en spurt midt i løpet. Gjør du det i lavlandet har du gjort det mange ganger, gjør du det her vil det føles helt annerledes. Du kan gå på en smell. Da kommer laktatet, pulsen går til himmels og du kan få en voldsom reaksjon fysisk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer