Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Advarer Beckham mot å gå i «gammel tulling-fella»

David Beckham og hans medeiere i Inter Miami CF jobber på spreng for å gjøre klubben klar til neste år. Utfordringene står imidlertid i kø.

KLUBBEIER: David Beckham. Fotballegenden som nå jobber med å stable Inter Miami CF på beina. Foto: AFP.
KLUBBEIER: David Beckham. Fotballegenden som nå jobber med å stable Inter Miami CF på beina. Foto: AFP. Vis mer

Når kalenderen viser 2020, kommer David Beckhams Inter Miami inn i det amerikanske seriesystemet, og blir en del av MLS. Det blir den første klubben fra Miami, og den andre fra staten Florida, med en fotballklubb på toppnivå. Fra før spiller Orlando City, hvor Kaka tidligere har spilt, i MLS.

Kalenderen viste 29. januar 2018 da «Becks» annonserte at hans klubb hadde fått plass i MLS som ligaens 25. klubb. Beckham eier klubben sammen med Marcelo Claure, Jorge Mas, Jose Mas og Masayoshi Son. De fem utgjør sammen «Beckham Group».

Det nærmer seg sakte, men sikkert, Inter Miamis første seriekamp noensinne.

Men utfordringene står i kø for Beckham & co.

Tre mann på plass

Foreløpig har Florida-laget like mange supporterklubber som de har spillere i stallen. The Siege, Southern Legion, og Vice City 1896 er alle offisielle supporterklubber.

Tre spillere fra Sør-Amerika har skrevet under for klubben. En av dem er Christian Makoun, en 19 år gammel spiller som kan bekle både rollen som midtstopper og defensiv midtbane. Han har tidligere vært på utlån i Juventus, hvor han spilte for storklubbens U23-lag.

De to andre, er Julián Carranza og Matias Pellegrini, begge fra Argentina. Førstnevnte er i likhet med Makoun 19 år gammel, og er for tiden på utlån til Banfield, mens han venter på at Inter Miamis første sesong. Pellegrini er også 19 år gammel, og er på utlån til Estudiantes mens han venter.

Han bekler posisjonen som venstrekant, og ble hentet for en sum som skal være et sted mellom 60 og 90 millioner kroner.

Beckham har også jobbet hardt på det utenomsportslige, og måtte kjempe hardt for klubbnavnet, etter at italienske Internazionale FC varslet søksmål mot Beckham for å bruke «Inter» i eget klubbnavn.

STOR DAG: David Beckham avbildet under den offisielle lanseringen av Inter Miami CF som MLS-klubb. Foto: Shutterstock Editorial.
STOR DAG: David Beckham avbildet under den offisielle lanseringen av Inter Miami CF som MLS-klubb. Foto: Shutterstock Editorial. Vis mer

Advarer Beckham

Beckham har tidligere snakket om ambisjonene for Inter Miami, og han har uttalt at han vil gjøre sitt ytterste for å hente superstjerner til Florida. Mange navn har blitt nevnt.

Lionel Messi, Mauro Icardi, Antonio Valencia. Til og med Antoine Griezmann, som har sagt «hvis Beckham vil ha meg, kommer jeg», men først senere i karrieren.

Den hittil siste som har blitt linket til den ferske klubben er Edinson Cavani. Det er italienske Gazzetta dello Sport som melder dette.

Strive-kommentator Per-Jarle Heggelund, som blant annet kommenterer MLS for streamingtjenesten, advarer Beckham mot å hente «gamle tullinger».

- Jeg håper virkelig ikke at de satser på så mange «marquee-signeringer» fra Europa. Det er bare tull å hente gamle tullinger. Hent stortalenter fra Sør-Amerika. Det er det som er veien å gå.

Fotball har fremdeles ikke samme status i USA som det har i Europa og andre steder i verden, og det har vært alt annet enn uvanlig at MLS-klubber betaler store lønninger for spillere som har vært i Europa. Eksemplene er mange.

Robbie Keane - LA Galaxy
Freddie Ljungberg - Seattle Sounders
Thierry Henry - New York Red Bulls
Kaká - Orlando City
Andrea Pirlo - New York City FC
David Villa - New York City FC
Didier Drogba - Montreal Impact
Steven Gerrard - LA Galaxy
Frank Lampard - New York City FC

Og listen fortsetter, mye takket være at nettopp Beckham - på mange måter - banet vei i 2007, da han gikk til LA Galaxy.

TRIKS: David Beckham ble rundlurt av programleder og kamerat James Corden. Video: LA Galaxy / Twitter https://www.dagbladet.no/sport/her-rundlures-david-beckham-med-falsk-statue---det-er-flaut/70862217 Vis mer

Ny trend

Den dag i dag spiller Zlatan Ibrahimovic for LA Galaxy. Bastian Schweinsteiger og Nicolas Gaitan er i Chicago Fire og Wayne Rooney er (enn så lenge) i D.C. United. Nani spiller for Orlando City.

Dermed har det oppstått en stigma om at «det bare er aldrende stjerner som går til MLS for å tjene noen ekstra slanter på tampen av karrieren».

Det stemte nok en stund, men det var en viktig del av MLS' merkevarebygging. Fotball, eller «soccer», som de kaller det der borte, har opplevd en kraftig vekst, og utfordrer flere av de andre, mer etablerte sportene. Det har vært med på å endre fokuset. Nå ser flere og flere MLS-klubber til Sør-Amerika for å hente yngre spillere som kan gi sportslig suksess på sikt, fremfor en umiddelbar kommersiell oppsving.

Nettopp det mener Heggelund at Beckham & co. burde gjøre.

- Se til Sør-Amerika og alle stortalentene som er der. Gå den veien LA Galaxy går nå. Det er virkelig veien å gå. Man ser det på tribunen også. Det er mange søramerikanere som lager liv, sier kommentatoren, som legger til at han har troen på Beckham-prosjektet.

Det er ikke bare spillerlogistikk som er en utfordring for Beckhams prosjekt. Den største utfordringen, er på stadion.

Giftstoffer

For det første, stadionet eksisterer ikke - ennå.

Inter Miami vil bygge stadionet Miami Freedom Park, som etter planen vil kunne huse 25 000 mennesker. Etter å ha kjempet en lang og hard kamp med Miami by om tomten, ettersom den eies av byen, har det dukket opp nye utfordringer.

Forurensning.

Området, som akkurat nå er golfbanen Melreese Country Club, er kraftig forurenset. Jordprøvene har blitt beskrevet som fysisk farlige for mennesker. Blant annet er det dobbelt så mye arsenikk i jorden som det som er tillatt, melder Miami Herald.

Det skal også være flere giftstoffer i jorden som har giftnivåer over tillatte grenser.

PLANEN: Slik vil Beckham Group at Miami Freedom Park skal se ut. Foto: Beckham Group, Inter Miami CF.
PLANEN: Slik vil Beckham Group at Miami Freedom Park skal se ut. Foto: Beckham Group, Inter Miami CF. Vis mer

Stadionområdet skal ikke være ferdig før om et par år, og kostnadene stiger. Kostnadene for å rydde opp på tomten har tidligere blitt anslått til 350 millioner kroner, og dette beløpet kan nå stige til over en halv milliard.

Det planlegges også utvikling av tomten for nesten ni milliarder norske kroner. I tillegg til stadion vil det komme kontorer, butikker, hotell, parkanlegg og flere fotballbaner.

Mye gjort, mye igjen

Inntil videre, og når neste utgave av MLS sparkes i gang, vil Inter Miami spille kampene sine på New Fort Lauderdale Stadium, som har en kapasitet på 18 000 tilskuere. Fort Lauderdale er cirka 45 kilometer nord for Miami.

Klubbens sportsdirektør, Paul McDonough, har sagt at han ønsker å ha «fire til åtte spillere på plass i løpet av september», og klubben får snart ta i bruk treningsanlegget. Også det er i Fort Lauderdale.

Inter Miami bedyrer at de ikke ligger bak skjema i den store prosessen med å stable både en kampklar tropp og alt det andre som hører med i en fotballklubb.

Men det nærme seg sakte, men sikkert 2020, og for Beckham & co., er det fremdeles mange brikker som må på plass.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling