Alpint

Advarer: - En katastrofe

FIS-presidenten tar opp kampen med alpinsportens største stjerner.

TO SINTE OKSER: Denne hjelmen som Marco Odermatt brukte forrige sesong kan bli gjort ulovlig av FIS. Foto: NTB
TO SINTE OKSER: Denne hjelmen som Marco Odermatt brukte forrige sesong kan bli gjort ulovlig av FIS. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere av verdens beste alpinister er sponset av energidrikkselskapet Red Bull, og kjører renn med selskapets farger og logo på hjelmen.

Det er dette president i Det internasjonale skiforbundet (FIS), Johan Eliasch, ønsker å sette en stopper for. FIS ønsker å sette begrensninger for hvor stor del av hjelmen som kan være dekket av sponsorens logo og farger.

Dette vil ramme noen av sportens største stjerner. Marco Odermatt, verdens beste mannlige alpinist forrige sesong, kjører med en hjelm farget av Red Bull ned til hver minste centimeter.

Alexis Pinturault, Dominik Paris og Sofia Goggia er andre stjerner som kan bli tvunget til å gjøre endringer.

ADVARER: Den sveitsiske syklisten Stefan Küng falt stygt under årets sykkel-EM. Video: Discovery+/Eurosport, Birthe Skingen/Dagbladet TV-sporten Vis mer

- Ikke greit

Tidligere president i det østerrikske skiforbundet, Peter Schröcksnadel, ser med bekymring på utviklingen. Han frykter grepet kan føre til at sponsorer vil trekke seg ut av alpinsporten.

- Alpint er truet med en absolutt katastrofe, uttalte Schröcksnadel til sveitsiske Blick forrige uke.

Det påpekes at grepet også vil ramme andre sponsorer og utøvere i andre idretter. Som for eksempel den østerrikske konfektselskapet Manner som preger hjelmen til flere skihoppere.

Odermatt og Red Bull har varslet at de vil akseptere en endring og har et annet design klart til verdenscupåpningen i Sölden i slutten av oktober.

PROTEST: Søndag 24. september endte det ukrainske paret Violetta Serova og Ivan Khobta på andreplass i Junior Grand Prix i Budapest. Men de nektet å gratulere vinnerne. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV-sporten. Vis mer

Men den doble verdensmesteren er klar i sin tale:

- Jeg synes ikke at det er greit at det originale designet ikke tillates. Denne beslutningen mot Red Bull får meg til å lure på hvor grensa går for framtidige hjelmsponsorer, sier Odermatt til Blick.

Norsk strid

Også norske Henrik Kristoffersen er sponset av Red Bull, men får ikke lov av det norske skiforbundet til å kjøre med logoen på hjelmen.

Kristoffersen har vært i en årelang strid med Skiforbundet om å kunne få promotere Red Bull på hjelmen.

Aksel Lund Svindal kjørte i flere år med Red Bull på hjelmen, men ble i 2018 tvunget til å fjerne logoen fra sin hjelm.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer