Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Advarer før seriestart: - Ekstremt viktig

Stabæk-stopper Yaw Ihle Amankwah og idrettspsykolog Tom Henning Øvrebø advarer om at årets sesong kan bli tøff mentalt for enkelte spillere.

ADVARER: Like før seriestart advarer Stabæk-stopper Yaw Ihle Amankwah, sammen med Tom Henning Øvrebø, om at det tøffe kampprogrammet kan gå utover enkelte spilleres mentale helse.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
ADVARER: Like før seriestart advarer Stabæk-stopper Yaw Ihle Amankwah, sammen med Tom Henning Øvrebø, om at det tøffe kampprogrammet kan gå utover enkelte spilleres mentale helse. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

NADDERUD STADION (DAGBLADET): Duoen er begge bekymret for at Eliteseriens tøffe kampprogram vil tære på enkelte spilleres mentale helse.

Tom Henning Øvrebø er tilknyttet Olympiatoppen og skriver nå en doktorgrad i idrettspsykologi ved Norges Idrettshøyskole. Der studerer også Stabæk-stopperen Yaw Ihle Amankwah idrettspsykologi.

Årets Eliteserie har en rekordsen oppstart og for å fullføre sesongen før juletrærne pryder de tusen hjem, blir det et langt tettere kampprogram enn normalt.

I løpet av seks måneder skal 30 seriekamper spilles. Foreløpig er det ikke kjent om cupen vil gå som normalt og for Molde, Bodø/Glimt og Rosenborg venter europacupspill i tillegg.

På spørsmål fra Dagbladet om årets tøffe kampprogram kan bli en utfordring for spillerne mentalt, svarer Amankwah:

- Helt klart. Du har kamp søndag og så på nytt onsdag. Hvis du da ikke er helt ferdig med søndagens kamp, at den ligger og kverner i hodet, vil du etter få uker oppleve å bli mentalt sliten.

- Det at man ikke får nullstilt og får dårligere restitusjon vil det til slutt gå ut over prestasjonen. Dette tror jeg kommer til å bli ekstremt viktig nå som det blir så tett med kamper, forteller Amankwah når Dagbladet møter ham på Nadderud.

- Vil påvirke prestasjonen

Tom Henning Øvrebø har lang fartstid som psykolog og gjennom engasjementet på Olympiatoppen har han tett kontakt med flere norske toppidrettsutøvere. Han sier seg enig i Amankwahs betraktelser.

- Det er en ekstra belastning at det blir et tettere kampprogram. God restitusjon er viktig for å prestere, og hvis man i tillegg ikke kan leve som normalt, sier det seg selv at det kan bli en tøff situasjon, forteller Øvrebø.

BEKYMRET: Idrettspsykolog Tom Henning Øvrebø mener at det tøffe kampprogrammet vil gi en ekstra mental belastning denne sesongen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
BEKYMRET: Idrettspsykolog Tom Henning Øvrebø mener at det tøffe kampprogrammet vil gi en ekstra mental belastning denne sesongen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Den tidligere toppdommeren tror at de fleste av spillerne gleder seg til å komme i gang igjen etter en rekordlang sesongoppkjøring, men poengterer at det ikke er likt for alle.

- Noen har familie i risikosonen, noen føler seg presset til dette og andre gleder seg. Jeg tror det er mange forhold som spiller inn og at det kan være utfordrende for noen, sier Øvrebø og legger til at dette ikke gjelder for alle.

For at Eliteserien skal kunne starte opp igjen har NFF innført en rekke strenge smitteverntiltak for klubbene og spillerne. Blant annet må samtlige spillere leve som om de er i karantene.

- Det er klart at dette er ting som kan ta litt negativ energi. Spillerne har som jobb å stille best mulig forberedt for å spille godt. Hvis man da har en ekstra mental belastning og kjenner på stress og liknende, vil jo det påvirke prestasjonen, forklarer psykologen.

HOCKEYTABBE: Mats Solheim gikk på en smell på svensk TV. Video/reporter: Andreas E. Særsland / Henrik Ljosland. Vis mer

- Bør være ABC

Amankwah har tidligere uttalt at mental trening er forsømt i norsk fotball. 31-åringen har lang fartstid i klubber som Brann, Sandefjord og danske Hobro og har sett med egne øyne hvor viktig den mentale biten kan være.

Den nåværende Stabæk-profilen er bekymret over at mental trening fortsatt er et såpass lite utnyttet felt i Norge.

- Det bør egentlig være ABC for alle fotballklubber, akkurat på samme måte som vi trener knebøy, intervaller og taktisk, men det er det ikke enda. Forhåpentligvis kan jeg være med på å presse det frem, sier Amankwah engasjert.

Midtstopperen ser for seg å gå i Øvrebøs fotspor etter karrieren og jobbe med det mentale i idretten.

Fra sitt hjemmekontor forteller Tom Henning Øvrebø at han har et inntrykk av at idretten har fokus på det mentale for tiden, men håper at flere nå innser at dette er viktig.

- Man kan ikke tenke seg god i fotball, man må spille seg god. Men det er en viktig del, og jeg håper klubbene har fokus på det og at det kanskje tvinger seg mer frem nå som det er en del ytre faktorer som kan påvirke, avslutter Øvrebø.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!