Advarer før skjebneuke

Ståle Solbakken og landslaget er så nær «fotballhimmelen» som vi kan komme. RBK-trener Åge Hareide roser Solbakken, men tror det siste VM-steget blir tøft.

LIKER UTVIKLINGEN: Åge Hareide «synes det er kjekt» å se landslaget spille fotball. Foto: Ole Martin Wold / NTB
LIKER UTVIKLINGEN: Åge Hareide «synes det er kjekt» å se landslaget spille fotball. Foto: Ole Martin Wold / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

OSLO/BERGEN (Dagbladet): - Landslaget ser bedre og bedre ut, sier Åge Hareide (68) til Dagbladet.

- Det er fint at de har kommet så langt at de kan kjempe om et sluttspill. Jeg regner med at de slår Latvia (lørdag). Så handler det om at de ikke taper mot Nederland (neste tirsdag). Spiller de uavgjort, er de sikret en plass i playoff. Det blir tøft i seg selv, forteller Rosenborg-sjefen, som har VM-erfaring med Danmark, og understreker at oppgaven er stor.

MØTTE MEDIENE: Landslagstrener Ståle Solbakken har samlet troppen i Oslo. Her fra gårsdagens pressekonferanse. Mediesjef Morten Morisbak Skjønsberg til høyre. Foto: Terje Pedersen / NTB
MØTTE MEDIENE: Landslagstrener Ståle Solbakken har samlet troppen i Oslo. Her fra gårsdagens pressekonferanse. Mediesjef Morten Morisbak Skjønsberg til høyre. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Ståle Solbakken (53) samlet troppen i Oslo i går. Landslaget går nå inn i en helt avgjørende uke.

Da Solbakken overtok etter Lars Lagerbäck i fjor høst, mente eksperter at han måtte få VM-kvaliken til å øve seg. Det er kvaliken til EM i 2024 som teller, lød omkvedet.

I stedet har Solbakken satt Norge i en gunstig posisjon. Med bare to kamper igjen, ligger laget to poeng bak Nederland.

PÅ PLASS I NORGE: Martin Ødegaard og noen få andre spillere trente på Åråsen stadion i går ettermiddag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PÅ PLASS I NORGE: Martin Ødegaard og noen få andre spillere trente på Åråsen stadion i går ettermiddag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Hvis Solbakken og co. vinner mot Latvia om fire dager, blir det ren gruppefinale i Rotterdam tirsdag i neste uke. I potten ligger VM-sluttspillet i Qatar fra 21. november til 18. desember neste år.

Å slå Nederland på et vilt og kokende De Kuip blir vanskelig. Samtidig er det noe brutalt ærlig over det: Skal Norge ha noe i VM-sluttspillet å gjøre, er laget avhengig av bragdkvelder som dette.

Men Hareide advarer:

- Det blir en tøff kamp mot Nederland. Og det blir tøffe kamper hvis vi havner i playoffen. Men det er kjekt å se landslaget spille fotball igjen. For framtida er det et kjempestort håp om at vi kan være med i et sluttspill.

TOUCH AV ELEGANSE: Martin Ødegaard utfører triks på gårsdagens trening. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TOUCH AV ELEGANSE: Martin Ødegaard utfører triks på gårsdagens trening. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Er du overrasket over det Solbakken har gjort med Norge?

- Nei, Ståle har gjort en god jobb i F.C. København og er en dyktig trener. Så jeg er ikke veldig overrasket.

Norge vil være svekket av at Erling Braut Haaland og Patrick Berg definitivt er ute. Heller ikke Kristoffer Ajer er aktuell.

Profiler som Martin Ødegaard, Jens Petter Hauge og Alexander Sørloth har variert i formen for klubblagene.

NORSK JUBEL: Mathias Normann (foran) var blant spillerne som markerte seg positivt i helga. Han scoret for Norwich i 2-1-seieren over Brentford. Foto: NTB
NORSK JUBEL: Mathias Normann (foran) var blant spillerne som markerte seg positivt i helga. Han scoret for Norwich i 2-1-seieren over Brentford. Foto: NTB Vis mer

Blant dem som leverte varene i helga var Mathias Normann (Norwich), Julian Ryerson (Union Berlin), Morten Thorsby (Sampdoria) og Veton Berisha (Viking). Alle scoret. Men de er tradisjonelt ingen matchvinnere for Norge.

Sånn sett er det mye usikkerhet rundt mannskapet Ståle Solbakken disponerer. Så er spørsmålet hva Eliteseriens store formspiller - Bodø/Glimts Ola Solbakken - kan utrette.

Trener Solbakken møtte mediene på Ullevaal stadion i går ettermiddag. I oktober-samlingen måtte han slite med ti forfall, men det ser bedre ut denne gang.

PLAYMAKER: Ståle Solbakken forstår ikke kritikken mot Martin Ødegaard. Video: NTB Vis mer

- Vi venter på Morten Thorsby og Birger Meling. Men alle rapportene tilsier at det ikke skjedde noe søndag som gjør at de ikke kan trene for fullt fra onsdag, sier han.

- Vi får to gode treninger onsdag og torsdag. Det blir nøkkeltreningene denne uka.

VM-KVALIK

Nederland861129-619
Norge852115-617
Tyrkia843119-1515
Montenegro832311-1111
Latvia81258-135
Gibraltar80083-340

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer