Advarer hjemmefansen mot Norges «fattigdomsrevolusjon»

Israelsk avis sammenlikner unge Norge med Tyskland.

NORSKE HÅP: Abdisalam Ibrahim (f.v.) Harmeet Singh, Omar Elabdellaoui, Flamur Kastrati og Yann-Erik de Lanlay etter treningen til det norske U21-landslaget i fotball i Tel Aviv i går kveld. Norge møter vertsnasjonen Israel i U21-EM i morgen, og hjemmefansen advares mot nordmennene.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
NORSKE HÅP: Abdisalam Ibrahim (f.v.) Harmeet Singh, Omar Elabdellaoui, Flamur Kastrati og Yann-Erik de Lanlay etter treningen til det norske U21-landslaget i fotball i Tel Aviv i går kveld. Norge møter vertsnasjonen Israel i U21-EM i morgen, og hjemmefansen advares mot nordmennene. Foto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer

TEL AVIV (Dagbladet): Sammen med vertsnasjonen er Norge regnet som en outsider i U21-EM i Israel, og rangeres lavest blant bookmakerne før mesterskapets første ball ruller i morgen kveld.

Det gjør at også Israel øyner en mulighet til å åpne festen med et smell mot Tor Ole Skulleruds menn i åpningskampen, men i dag advares hjemmepublikummet mot den nye norske generasjonen.

Et av Israels mest populære nyhetsnettsteder, Walla, har publisert en grundig analyse av Norges U21-suksess, og pekestokken rettes blant annet mot de økonomiske nedgangstidene i fotballen.

I artikkelen, også publisert på ESPN, gjentas det for oss kjente argumentet om at importtørke i Tippeligaen førte til økte muligheter for talentene på høyeste nivå.

- Finanskrisen i 2009 endret alt dramatisk. Med påtvunget kutt i utgiftene oppdaget Norge plutselig potensialet i talentutvikling. Fokus ble flyttet til akademiene, og et imponerende antall unggutter fikk masse muligheter til å prøve seg på toppnivå, fastslår Walla.

Debut som 17-åringer
Norges bronsehelter fra 1998 pekte på det samme da Dagbladet nylig snakket med et par om deres forventninger til den nye generasjonen, og Frode Kippe var helt klar på at vinduet har åpnet seg de siste årene.

- Det er litt annerledes nå, det er flere unggutter som får sjansen i Tippeligaen enn det var da vi slo gjennom. Det er veldig spennende, og bra for norsk fotball på sikt. Jeg tror det kommer fram spillere nå som ikke ville fått muligheten på vår tid, mener LSK-kjempen.

Walla trekker fram spillere som Vegar Eggen Hedenstad, Valon Berisha, Markus Henriksen og Håvard Nielsen som eksempler på gutter som fikk debutere i Tippeligaen som 17-åringer, og allerede nå har tatt steget til utlandet.

Sammenliknes med Bundesliga
Utviklingen i Norge sammenliknes med den i Tyskland, der landslagstrener Joachim Löw etter hvert har fått en skokk med knallspillere i starten av 20-årene å velge blant.

- Vi har jobbet veldig bra med ungguttene de siste fem årene. Vi tok steg når det gjaldt å satse på spillere i vår egen liga. Da klubbene plutselig ikke hadde de samme ressursene som tidligere, sluttet de å kjøpe utlendinger med høye lønnskrav, sier Tor Ole Skullerud.

Samtidig nevnes også poenget med innvandringen til Norge, og det ses på som en suksessfaktor at unge spillere med innvandrerbakgrunn har styrket U21-troppen.

- Det har gitt oss kvaliteter og tekniske ferdigheter som vi har manglet. Det er flere innvandrermiljøer i byene, og det kommer stadig flere spillere derfra. De har en litt annen mentalitet, og har gitt mye positivt til laget, sier Skullerud.

«Skandinavene er kanskje undervurderte, men de har en ekstremt erfaren og balansert tropp», advarer den israelske avisen:

- Noen ganger er mindre penger bra for fotball, og norsk suksess i Israel vil sende en klar beskjed til verden. Bundesliga og Tippeligaen understreker dette poenget.