Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tidligere NRK-ekspert Espen Bredesen

Advarer hopperne: - Ikke stå og smil hele tida

Første renn i Hoppuka i dag. Norge har ikke vunnet på 11 år. Espen Bredesen mener nordmennene må opptre mer kynisk.

NORSKE HÅP: Her er hopperne som representerer Norge i Hoppuka. Fra venstre: Anders Fannemel, Johann André Forfang, Andreas Stjernen, Daniel-André Tande, Robert Johansson og Halvor Egner Granerud.
Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
NORSKE HÅP: Her er hopperne som representerer Norge i Hoppuka. Fra venstre: Anders Fannemel, Johann André Forfang, Andreas Stjernen, Daniel-André Tande, Robert Johansson og Halvor Egner Granerud. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Hoppuka, første renn, på NRK2 klokka 16.30

OBERSTDORF (Dagbladet): Hele 11 år har gått siden Norge vant Hoppuka. Tidligere vinner, Espen Bredesen, har følgende råd til nordmennene:

- Vær mer avvisende og kynisk overfor omgivelsene!

Den tysk-østerrikske hoppuka starter med første renn i Oberstdorf klokka 16.30 i dag. Som vanlig går hopperne inn i sin egen boble: De er superstjerner i Tyskland og Østerrike. Folk skriker etter dem. Og store boulevardaviser - med Bild i spissen - fyller spaltene med skihopping.

- Jeg husker det var stort å vinne Hoppuka i 1994, forteller Bredesen.

- Medieinteressen er voldsom, og du blir smigret. Du tror du er verdens sentrum. Det er morsomt å oppleve.

For dårlig

Samtidig har det sin bakside: Skal du stå løpet ut - og være best etter fire renn - må du passe deg for energilekkasjer. Norge har ikke klart å vinne Hoppuka siden 2007. Den gang gikk Anders Jacobsen til topps.

PROFIL I HOPPBAKKEN: Espen Bredesen var i mange år ekspertkommentator for NRK. Her sammen med hovedkommentator Arne Scheie under Nyttårshopprennet i Garmisch-Partenkirchen for fire år siden. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
PROFIL I HOPPBAKKEN: Espen Bredesen var i mange år ekspertkommentator for NRK. Her sammen med hovedkommentator Arne Scheie under Nyttårshopprennet i Garmisch-Partenkirchen for fire år siden. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix Vis mer

Sigurd Pettersen vant i 2004 og Bredesen ti år tidligere. Sett med norske øyne er dette for dårlig i moderne tid. Toppåra var 1967, 1968 og 1969 da Bjørn Wirkola vant tre ganger på rad.

Bredesen har opplevd Hoppuka både som utøver og ekspertkommentator for NRK. Han har snakket med konkurrenter. Og han har pratet med journalister i kulissene. Han ser et klart bilde.

- Som hopper har du nervene i høyspenn. Journalister vil ha en bit av deg. Det forventes at du står og smiler - og er tilgjengelig. Selv på fridagen og nyttårsaften blir pressen bedt inn. Du får faen ikke fri et sekund, påpeker Bredesen.

- Naturligvis blir du smigret av interessen. Men samtidig kan det tappe deg for energi. Skal du vinne må du være kynisk og si: «Sorry, i dag har jeg fri.» Du må se på hvor du lekker energi og være smart.

I enda mer klartekst sier Bredesen:

- Du må trekke deg tilbake, og ikke stå og smile hele tida og svare på engelsk. Du må ikke være tilgjengelig hele tida.

Han er i dag daglig leder for Retura Sør-Trøndelag AS.

- Å vinne Hoppuka var stort. Men du kan ha et fantastisk liv utenfor også, påpeker han.

Uvirkelig

Overfor Dagbladet beskriver Jacobsen det som «helt uvirkelig, men utrolig gøy» å vinne Hoppuka i 2007.

- Som barn drømmer du om å stå foran et hav av mennesker. Mange tenkte jeg hadde muligheten til å vinne, men det trodde jeg ikke selv. Det var et eventyr, forteller han.

Ekshopperen - som nå er daglig leder for Elixia Hønefoss - mener alt handler om å ha med seg hodet.

- Jeg kan ikke huske at vi på den tida brukte mye energi på å tilpasse dresser og annet utstyr. Nå pusher alle nasjoner dette veldig hardt. Den som skal vinne Hoppuka må være flinkest til å samle energi. Kommer du inn med et lass av selvtillit hjelper det på.

Stabilt

Sigurd Pettersen mener Norge som lag har framstått stabilt i år. Daniel-André Tande og co. har vunnet alle tre lagkonkurransene. I tillegg ligger Tande på tredjeplass i verdenscupen. Johann André Forfang er nummer seks og Robert Johansson ti.

- I Hoppuka er det ikke nok å være i form. Du må også ha den nødvendige dyktigheten og flaksen for å være på topp etter fire renn. Jeg var skikkelig heldig med forholdene, spesielt i det andre hoppet i Oberstdorf, forteller Pettersen, som i dag er lærer på Høgskolen i Innlandet.

Svevet han sikter til er den gjeldende bakkerekorden på 143,5 meter i Schattenbergbakken.

Dagens renn er utsolgt, det vil si 27 000 tilskuere. Interessen skyldes ikke minst de tyske forhåndsfavorittene Richard Freitag og Andreas Wellinger. Førstnevnte vant fredagens kvalifisering. Johann André Forfang ble beste nordmann på 5. plass.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!