Ebba Andersson i Dagbladet-intervju:

Advarer Johaug

Ebba Andersson advarer Therese Johaug og Heidi Weng om hva de har i vente i neste duell i monsterbakken i Tour de Ski. Samtidig hemmeligholdes Frida Karlssons motbakkekapasitet.

KAPASITETSDRONNINGER: Therese Johaug, Ebba Andersson og Frida Karlsson er langrennssportens sterkeste motbakkeklatrere sammen med Heidi Weng. Andersson forteller at hun har enda mer å gå på enn det hun viste i monsterbakken i Tour de Ski. Foto: Annika Byrde / NTB
KAPASITETSDRONNINGER: Therese Johaug, Ebba Andersson og Frida Karlsson er langrennssportens sterkeste motbakkeklatrere sammen med Heidi Weng. Andersson forteller at hun har enda mer å gå på enn det hun viste i monsterbakken i Tour de Ski. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert

Ebba Andersson vant karrierens første verdenscupseier da hun under denne sesongens utgave av Tour de Ski klatret raskest opp den beryktede monsterbakken i Val di Fiemme.

Dette var også første gang 23-åringen prøvde seg på denne stigningen. Ettersom de norske langrennsstjernene ikke deltok der i år, har Andersson aldri fått måle krefter mot Therese Johaug, Heidi Weng og de øvrige norske essene i en slik stigning.

I dette intervjuet med Dagbladet kommer den svenske skiyndlingen med en advarsel til de norske essene.

- Å gå først i monsterbakken var en stor opplevelse. Det var noe helt annet i virkeligheten enn hva det ser ut som på TV, forteller Ebba Andersson til Dagbladet.

- På hvilken måte da?

- Det var mindre bratt enn jeg kunne forvente. Jeg har gått en liknende stigning i Gällivare, hvor det faktisk er enda brattere. Samtidig er alpinbakken i Val di Fiemme lenger med disse serpentinsvingene, som var uvant å gå i, svarer 23-åringen.

Nettopp serpentinsvingene i alpinbakken er svært uvant kost for langrennsløperne. Her kan mange sekunder hentes, noe Astrid Uhrenholdt Jacobsen viste da hun i 2014 bare ble slått med 39 sekunder av Johaug i bakken, mye på grunn av hvordan hun løste svingene.

FULL STOPP: Gunde Svan blir intervjuet av Dagbladets Øyvind Godø. Så kommer Charlotte Kalla forbi. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet. Vis mer

Heidi Weng har tidligere fortalt Dagbladet at hun har lært av nettopp Jacobsen hvordan svingene skal løses optimalt og har oppnådd store resultater i monsterbakken med denne strategien.

Advarer Johaug

Når også Ebba Andersson knekker denne koden i svingene, hvor hun tapte en del til Jessica Diggins, vil hun bli enda sterkere. I de bratteste partiene er hun allerede på et skyhøyt nivå.

- Det var vanskelig å vite hva som var best taktisk. Jeg gikk inn i bakken med et tempo jeg visste jeg kunne holde. Nå som jeg har testet ut bakken, tror jeg at jeg kan gå enda raskere neste gang, forteller Andersson til Dagbladet.

Det må hun også for å kunne slå Johaug i slike stigninger.

Dagbladets tallknusing viser at den sterke prestasjonen til Ebba Andersson likevel var et stykke unna Johaugs prestasjoner i samme stigning.

- På tide at noen slår Johaug

I de to siste utgavene Therese Johaug har gått monsterbakken i Tour de Ski, har hun slått henholdsvis 34 prosent og 36 prosent av herrene i selve alpinbakken. Ebba Andersson slo til sammenlikning i underkant av 10 prosent av herrene i den samme beryktede Alpe Cermis-stigningen.

- Hvordan tror du at du ville gjort det sammenliknet med Therese og Heidi i denne bakken, Ebba?

- Jeg liker ikke å spekulere. De ville uten tvil vært sterke konkurrenter. Therese er den vi alle jager. Vi er klar for å slå henne. Det er på tide at noen gjør det, men det er enklere sagt enn gjort, sier Ebba Andersson.

Lagvenninna og motbakkespesialisten Frida Karlsson har ennå til gode å prøve seg i monsterbakken hvor Andersson debuterte tidligere denne måneden.

Jokeren Frida Karlsson

Karlsson banket i sommer Anderssons rekord i motbakkeløpet Hallstatesten, hvilket kan indikere at Karlsson har enda større potensial i monsterbakken enn sin landskvinne.

- Tror du Frida ville gått enda raskere enn deg i monsterbakken om hun ikke skadet seg og måtte bryte Tour de Ski?

- Jeg vet at både Frida og jeg har våre styrker i dette terrenget og at Frida er et råskinn i slike bakker. Jeg lar dere spekulere i dette. Mer vil jeg ikke si, svarer Ebba Andersson til Dagbladet med et lurt smil om munnen og lar spørsmålet henge i lufta.

Hun er glad for at de norske langrennskvinnene er tilbake i verdenscupsirkuset igjen etter det lengre oppholdet.

- Det har vært tøffe konkurranser uten nordmennene også, men jeg må si: De norske utøverne har vært savnet. De er veldig velkomne tilbake, sier 23-åringen til Dagbladet.

- Har det ikke vært litt deilig å slippe å konkurrere mot Johaug i en periode?

- Haha, nei, slik tenker ikke jeg. Jeg vil konkurrere med alle de beste på startstreken. Jeg liker å konkurrere mot de beste, tydeliggjør Ebba Andersson.

I helga møtes Kalla, Johaug og resten av langrennseliten i verdenscuprennene i Falun. 10/15 km fristil intervallstart, 10/15 km klassisk fellesstart og sprint står på programmet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer