Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Advarer Karlsson

Therese Johaug snakker av erfaring, og tviler på at Frida Karlsson (20) blir like god i år.

KLAR: Therese Johaug var suveren i det meste hun stilte opp på i forrige sesong. Før årets sesong sender hun en advarsel til en av sine konkurrenter i Sverige. Foto: Marte Nyløkken Helseth og NTB Scanpix. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

KVITFJELL (Dagbladet): Therese Johaug jublet og konkurrentene fortvilet. Det var gjennomgangsmelodien i skisporet forrige sesong. Den norske stjerna var nærmest utilnærmelig, og vant samtlige distanserenn med unntak av ett. Der ble hun nummer to, 0,2 sekunder bak Stina Nilsson.

31-åringen har ingen planer om å ta foten av gasspedalen. Johaug har oppnådd det meste som skiløper, og i jakten på nye triumfer ser hun ingen behov for å endre på «den samme gamle oppskrifta».

- Jeg føler at jeg har lyktes med det tidligere, og ikke minst i fjor. Jeg tror at det er veldig, veldig, veldig små marginer som skal gjøre at jeg blir mye bedre, så jeg tror det er bedre å kjøre litt «safe». Det er viktig å bli utfordret på litt ting her og der, men i bunn og grunn er det akkurat den samme treninga som jeg har gjort alle de andre åra, forteller hun til Dagbladet.

- Kan bli vanvittig god

Ei som fremdeles er i utvikling, og ennå ikke har funnet en klokkeklar gulloppskrift, er det svenske stjerneskuddet, Frida Karlsson.

20-åringen slo for alvor gjennom forrige sesong, og sjokkerte mange med sin enorme kapasitet. I VM i Seefeld var svensken på alles lepper, og truet lenge Johaug på 10-kilometeren. Det endte med 2.-plass og sølv foran Ingvild Flugstad Østerberg, 12 sekunder bak skidronninga fra Dalsbygda.

To dager seinere tok hun stafettgull med Sverige, og en stjerne var født.

- Hun kan bli en vanvittig god skiløper, og beviste det allerede i fjor i Seefeld, skryter Johaug, men som kommer med en advarsel til Karlsson før den kommende sesongen.

VM-MEDALJER: Ingvild Flugstad Østberg, Therese Johaug og Frida Karlsson. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VM-MEDALJER: Ingvild Flugstad Østberg, Therese Johaug og Frida Karlsson. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- En hard overgang

Johaug har selv være en veldig god, men ung skiløper, og sier at det kan være vanskelig å gjenskape store prestasjoner uke etter uke som ung utøver.

- Jeg tror hun kommer til å gå veldig gode skirenn til vinteren også, men jeg tror også at hun ikke kommer til å ha stabile topplasseringer. Det imponerer meg om hun er på pallen i alle løpene hun stiller til start på neste år. Hun kan klare det, for all del, men den overgangen fra junior til senior er ganske hard. I et juniorrenn kan du vinne på en litt mindre god dag, mens marginene er mye, mye større i et World Cup-renn med seniorer, sier den norske gullgrossisten.

- Snakker du av egen erfaring?

MERITERT: Therese Johaug er den mestvinnende aktive langrennsløperen i verden. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MERITERT: Therese Johaug er den mestvinnende aktive langrennsløperen i verden. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg tok bronse i Sapporo (VM 2007), og gikk fort der. Men sesongen etterpå ble det ikke mange pallplasser i verdenscupen. Jeg tror kanskje Frida har et litt høyere nivå enn jeg hadde da, så hun kan absolutt klare det, men jeg tror prestasjonene vil variere mer, svarer Johaug.

Karlsson: - Ble for mye

Karlsson ble av en rekke medier døpt til «den nye Therese Johaug» etter braksuksessen. Med sitt blonde hår og enorme kapasitet, er det flere likhetstrekk mellom de to, men presset ble for mye for Karlsson forrige sesong.

- Jeg skal innrømme at det var litt nytt for meg. Jeg har bra folk rundt meg som hjelper meg, men det var vanskelig å lande etter det jeg hadde gjort den sesongen. Jeg tok nok ikke den nødvendige pausen i vår for jeg hadde virkelig behøvd å stresse ned. Midt i alt dette holdt jeg på å flytte. Det ble for mye, enkelt og greit, har Karlsson uttalt til Expressen.

Forventer konkurranse

Sesongstarten er som alltid på Beitostølen, og arrangeres denne gangen 22-24. november. Helga etter åpner verdenscupen i Ruka, Finland.

Johaug vet at omverden forventer at hun skal vinne alt, men tar forventningene med knusende ro. Hun vet at flere har ambisjoner om å vinne verdenscupen i en mesterskapsløs sesong, og tror konkurrentene kan nærme seg ytterligere i år.

- Ja, det tror jeg. Du har mange av de norske jentene, først og fremst, men også de svenske jentene som tok store steg i fjor. Jeg tror de kommer til å ta ytterligere steg i år. De er ung, og kan ta store steg sesong for sesong. Det blir veldig spennende.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media