Tour de Ski

Advarer Karlsson

Frida Karlsson kollapset, men vant årets Tour de Ski. Den svenske kometen takker Therese Johaug, som kontrer med en advarsel.

TIDLIGERE RIVALER: Therse Johaug og Frida Karlsson sammen på Lillehammer i 2021. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TIDLIGERE RIVALER: Therse Johaug og Frida Karlsson sammen på Lillehammer i 2021. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

VAL DI FIEMME / HAMAR (Dagbladet): Frida Karlsson gikk på en smell og kollapset i målområdet, men greide likevel å mobilisere krefter nok til å vinne årets Tour de Ski.

Det var den svenske kometens tredje forsøket på touren, men den første gangen hun fullførte. Et uheldig møte med en dørkarm og en disk har stoppet henne før, men i år holdt det akkurat, til tross for dramatiske scener i målområdet.

Har slitt

Karlsson har hatt flere utfordringer de siste åra. Hun fikk startnekt av helsemessige årsaker i desember i 2019, og i et intervju med Dagbladet i 2020 fortalte hun at til og med å våkne opp var slitsomt.

23-åringen sleit også voldsomt med smerter i beina en periode, og fikk etter hvert spesiallagde såler.

TRØBLET: Frida Karlsson under Tour de Ski i 2021. Foto: Terje Pedersen / NTB
TRØBLET: Frida Karlsson under Tour de Ski i 2021. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Karlsson forteller at kampen hun har vært gjennom har gitt henne mer ro:

- For to år siden hadde jeg det bare vondt, og jeg kunne ikke gå bra i det hele tatt. Jeg har lært mye, forklarer hun til Dagbladet.

24-åringen retter også en takk til Therese Johaug for forvandlingen denne sesongen.

- Hva betyr det for deg mentalt at hun har lagt opp?

- Nå kan jeg senke skuldrene og bare gå avslappet og bra. Tidligere hadde jeg en følelse av at jeg måtte overprestere for å vinne. Jeg måtte starte i høy fart og holde den farten for å vinne. Da kunne det briste eller bære. Enten vant jeg, eller så endte jeg litt lenger bak på resultatlista, forklarer Karlsson.

Selv om det kanskje ikke var det hun viste på tourens siste etappe, har det vært en gjenganger tidligere i sesongen.

Johaugs advarsel

Dagbladet var på plass på Idrettsgallaen på Hamar lørdag kveld. Der fikk Johaug prisen for årets kvinnelige utøver.

IDRETTSGALLAEN: Therese Johaug åpner opp om graviditeten. Reporter: Celina Morken. Foto: Klaus Fjellro / Rød Løper Vis mer

Hun lo godt da Dagbladet viderebrakte Karlssons ord fra Val di Fiemme, som for orden skyld ble levert før søndagens kollaps:

- Hun må ikke slappe av for mye, for da kommer de andre og tar henne, advarer Johaug og smiler lurt.

- Hva syns du om det Frida har prestert i år?

- Hun har vist en veldig fin og god form så langt, men jeg tror på en måte at Frida, og det sa hun til meg på Beitostølen også, har lagt opp et annet løp enn i fjor. Da var hun i form veldig tidlig. Jeg tror hun ønsker å få ut toppotensialet i VM, forklarer den triple gullvinneren fra Beijing.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer