Advarer Klæbo - spår VM-drama og kaos

Sprintløypa i Seefeld byr på utfordringer helt annerledes enn de aller fleste løypene i verdenscupsirkuset. Ola Vigen Hattestad advarer Klæbo mot hans vanlige taktikk.

ADVARER: Slovenias landslagstrener Ola Vigen Hattestad, tidligere olympisk og verdensmester i sprint, mener sprintløypa i Seefeld gir Johannes Høsflot Klæbo og co. en stor taktisk utfordring. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SEEFELD (Dagbladet): Et stort dilemma venter verdens beste herresprintere i sprinten i Seefeld. En lang utforkjøring midtveis i sprinten kan gjøre det til en stor fordel å være i en posisjon lenger bak i feltet på toppen av løypa.

Derfor spør både de norske og de utenlandske utøverne seg om det er verdt å trykke til fra start underveis i heatene. Johannes Høsflot Klæbo har i flere sprinter, blant annet under OL for ett år siden, brukt motbakkene til å kvitte seg med konkurrentene. Det er det ikke sikkert han kan eller vil gjøre her.

- Det er en vanskelig løype, den er tøff, men midtpartiet der avgjør ganske mye. Du kan komme fra ganske langt bak i posisjon og likevel være først i bunn. Det gjør at løypa her er utfordrende, forklarer Klæbo.

TAKTIKER: Ola Vigen Hattestad sier til Dagbladets Øyvind Godø at Klæbo og de andre får det vanskelig taktisk i Seefeld. Foto: Afterski/Dagbladet
TAKTIKER: Ola Vigen Hattestad sier til Dagbladets Øyvind Godø at Klæbo og de andre får det vanskelig taktisk i Seefeld. Foto: Afterski/Dagbladet Vis mer

Advarer Klæbo

Slovenias landslagstrener Ola Vigen Hattestad, tidligere olympisk og verdensmester i sprint, mener sprintløypa i Seefeld gir Johannes Høsflot Klæbo og co. en stor taktisk utfordring. Overfor Dagbladet advarer han nå Klæbo mot å kjøre sin sedvanlige taktikk med full spiker fra start.

- Normalt er det betydelig enklere å legge en taktikk, men for herrene i denne sprintløypa er det veldig vanskelig. Jeg vil ikke anbefale Klæbo å kjøre full fart fra start. Hva som er den ideelle taktikken og å identifisere det ideelle tidspunktet for å sette inn støtet, har sjelden vært vanskeligere, i hvert fall for herrene, sier Ola Vigen Hattestad til Dagbladet.

Sprinttrener Arild Monsen mener posisjonen på toppen av bakken kommer til å bli avgjørende og at det er avgjørende hvordan de norske er posisjonert der.

- Det blir som alltid viktig å være greit nok plassert der vi ønsker å være på toppen, sier Monsen.

Samtidig har han et håp om at det skal bli kjørt et tøft tempo fra start av heatene, noe han mener vil være gunstig for sine menn.

Afterski #1: Dagbladet er på plass i Seefeld med TV-programmet "Afterski". Se det første programmet nå! Programleder: Øyvind Godø. Fotograf: Kristoffer Løkås. Redigering: Fredrik N. Filtvedt. Vis mer

- Vi håper at vi bidrar og andre bidrar til å få litt fart. Det skal koste litt å være med til toppen og ikke bare vært lav fart. Kanskje særlig i finalen, for da blir det veldig tight kjøring med seks mann nesten skulder til skulder. Da kan alt skje, da kan det bli knall og fall, sier Monsen til Dagbladet.

- Er det mulig å få en stor luke i første motbakke?

- Ja, absolutt. Men da skal du være utrolig mye bedre og ha gode nerver på at du skal klare å sprenge feltet der, for det kan jo koste litt mye og da kan du få helt hammeren til slutten. Det er akkurat det som vel er den vanskelige avgjørelsen for en del av de aller beste, sier Monsen.

- Litt bingo

I fjorårets prøve-VM var det ingen som ønsket å ta på seg ansvaret med å være først i feltet over toppen. Finalen gikk derfor 16 sekunder saktere på første halvdel enn i de innledende heatene. Skulle det bli slik også i dag, kan løpet utvikle seg til kaos mener Monsen og Klæbo.

- Jeg tror det kommer til å bli et tøft løp, i tillegg til at det i enkelte heat kan bli veldig taktisk. Det kan være litt bingo, så man må være veldig offensiv og på hugget, sier Klæbo.

- Jo mer uthvilte folk du har på toppen, jo tøffere, farligere og mer posisjonskamp blir det ned kjøringen og mot andre siden av stadion. Da blir det en vill kamp, sier Monsen.

I utforkjøringen kommer utøverne opp i en fart på over 60 kilometer i timen, en av de heftigste som langrennsløperne møter i løpet av en sesong. Derfor vil fordelen av å ligge i rygg og slippe luftmotstanden være av enda større betydning.

Toer i prøve-VM, Lucas Chanavat, sier at han forventer seg et renn som likner på det som skjedde for ett år siden.

- Jeg tror det blir ganske likt som i prøve-VM i fjor. Jeg håper det, for det var bra for meg. Jeg tror det blir raskt føre, og kanskje ganske tøft opp den første bakken. Jeg tror mange er klare for morgendagen, sier Chanavat.

Oppløpet endret

Det er gjort en stor forandring på VM-løypa. Etter kritikk fra utøverne så arrangøren ingen av annen utvei enn å rive et hus på stadion for å kunne utvide oppløpet med 25 meter.

Med både OL- og VM-gull er Hattestad en av tidenes beste langrennssprintere og sammen med Dagbladet testet han VM-løypa da han gjestet VM-programmet Afterski onsdag ettermiddag.

I samtale med Dagbladet på målstreken i Seefeld spår Hattestad kaos på VM-sprinten med et oppløp som er utvidet med 25 meter siden prøve-VM.

- Ja, det kan bli litt kaotisk. Vi så Gleb Retivykh i prøve-VM skyte voldsomt i utforkjøringen inn mot oppløpet. Samtidig kan man ikke være for langt bak før den siste utforkjøringen. Å være topp tre der, er nok avgjørende der, sier Hattestad til Dagbladet.

Det er Klæbo enig i. Til tross for at trønderen har herjet på de norske treningene i forkant av mesterskapsåpningen sier også Klæbo at man er nødt til å være topp-3, eller dårligst fire inn på oppløpet.

Den olympiske mesteren fra sprinten i Sotsji i 2014 og doble verdensmesteren fra VM i Liberec i 2009 mener løypa passer nevnte Retivykh bedre enn landsmannen Sergej Ustjugov. Han anser Klæbo som den største gullfavoritten etterfulgt av Federico Pellegrino.

- Men jeg har også stor tro på Sindre Bjørnestad Skar i denne løypa. Jeg tror han tar medalje her, sier Hattestad.

Den slovenske landslagstreneren har også tro på de fire kvinnene han har ansvaret for, Katja Visnar, Eva Urevc, Celena Cebasek og Anamarija Lampic, som alle er gode nok for en VM-finale på en god dag.

Se og Hør Hattestads analyse fra målstreken i Seefeld i VM-magasinert Afterski her:

Torsdag

21. februar

Kl 12.00 Prolog sprint: Sprint fristil kvinner og herrer
Kl 14.00 Finaler: Sprint fristil kvinner og herrer

Fredag

22. februar

Kl 10.30 Hopp storbakke: Kombinert (HS120 i Innsbruck)
Kl 16.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Lørdag

23. februar

Kl 11.00 15 kilometer skibytte: Kvinner
Kl 12.30 30 kilometer skibytte: Herrer
Kl 14.30 Hopp Storbakke: Herrer

Søndag

24. februar

Kl 09.15 Semifinaler lagsprint: Langrenn kvinner og herrer
Kl 10.30 Hopp lagsprint: Kombinert
Kl 11.30 Finaler lagsprint: Sprint fristil langrenn kvinner og herrer
Kl 13.30 Lagsprint kombinert 2 x 7,5 kilometer langrenn
Kl 14.45 Lagkonkurranse hopp: I Innsbruck

Tirsdag

26. februar

Kl 13.30 10 kilometer klassisk: Kvinner
Kl 16.00 Kvalifisering hopp: Kvinner

Onsdag

27. februar

Kl 14.00 15 kilometer klassisk: Herrer
Kl 16.15 Hopp: Kvinner

Torsdag

28. februar

Kl 11.00 Hopp normalbakke: Kombinert
Kl 13.00 Stafett langrenn: Kvinner, 4x5 kilometer
Kl 15.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Fredag

1. mars

Kl 13.15 Stafett langrenn Herrer, 4x10 kilometer
Kl 16.00 Hopp Herrer, normalbakke

Lørdag

2. mars

Kl 11.00 Lagkonkurranse kombinert: Hopp normalbakke
Kl 12.15 30 kilometer: Kvinner, fristil
Kl 14.45 Lagkonkurranse kombinert: Langrenn, 4x5 kilometer
Kl 16.00 Mixed lagkonkurranse hopp: normalbakke

Søndag

3. mars

Kl 13.00 50 kilometer: Herrer, fristil

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer