Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Advarer langrennsstjernene: - En helserisiko

Ole Morten Iversen er bekymret for det ekstreme opplegget som venter de norske landslagsløperne.

STJERNER: Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg må gå mange renn og gjøre det svært godt for å vinne verdenscupen sammenlagt. Foto: NTB scanpix
STJERNER: Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg må gå mange renn og gjøre det svært godt for å vinne verdenscupen sammenlagt. Foto: NTB scanpix Vis mer

KVITFJELL/FORNEBU (Dagbladet): De norske langrennsstjernene går en mesterskapsløs sesong i møte, men det mangler ikke på mål og ambisjoner hos løperne. Verdenscupen sammenlagt henger høyt for en rekke av nordmennene, og i tillegg kommer Tour de Ski og den nye norsk-svenske touren.

Det går verdenscupløp i Ruka, Lillehammer, Davos, Planica, Lenzerheide, Toblach, Val di Fiemme, Dresden, Nove Mesto, Oberstdorf, Falun, Östersund, Åre, Storlien/Meråker, Trondheim, Lahti, Drammen, Oslo, Quebec, Minneapolis og Canmore. Mange steder er det flere løp per helg, og programmet er med andre ord stappfullt november til mars.

Siden verdenscupen er det viktigste for de fleste, mener landslagstrener Ole Morten Iversen at man må være påskrudd fra første til siste renn.

STIKK: Det skal ha vært en isfront mellom Kristine Stavås Skistad og svenskenes yndling Frida Karlsson. Den norske jenta begynner å le når hun får spørsmål om et noe frekt Instagram-stikk mot rivalen. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

- Det blir en litt annerledes sesong enn når det er mesterskap. Hvert renn blir litt viktigere, og det blir nødvendig å gå litt flere skirenn enn man burde. Her må man være med hele tiden, og satse på at det går. De vil nok stå over noen renn, men det blir en knalltøff sesong fordi hvert renn er like viktig for å gjøre det best mulig sammenlagt, forteller 60-åringen til Dagbladet.

- Komme oss velberget gjennom

Iversen er trener for de kvinnelige landslagsutøverne. Han mener det er en stor fare for at belastningen på utøverne blir for stor gjennom det tettpakkede vinteren.

- Ja, det er opplagt. Rennprogrammet som er i år, med de tourene, koster mer enn folk flest tror for både kropp og hode. Det å trene hardt sammenhengende noen dager er en ting, men med konkurransene og all reisingen det innebærer, utgjør det en helserisiko. Det gjør det ikke lettere at de går i kjelleren annenhver dag i en periode, sier han.

Han har likevel troa på at hans løpere står godt rustet til utfordringene som kommer.

- Jo bedre forberedt vi er fram til midt i november, jo større sjanse er det for at vi kommer oss velberget igjennom, mener Iversen.

LÆRER OG ELEV: Iversen sammen med Therese Johaug. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LÆRER OG ELEV: Iversen sammen med Therese Johaug. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Tøft opplegg

Hans Christer Holund (30) er en av herrene som skal gjennom det tøffe løpsopplegget.

30-åringen fikk sitt store karrierehøydepunkt forrige vinter, da han gikk til topps på femmila i VM. Holund har derimot aldri tatt en verdenscupseier, og har femmila i Kollen som sitt store mål denne sesongen.

- For norske løpere er det liksom OL, VM og Kollen som gjelder, sier han, og illustrerer gradene nedover med hendene.

22-24. november er det nasjonal sesongåpning på Beitostølen. Da tror Holund at det er viktig å stille uthvilt og klar til en lang vinter i skiløyper rundt omkring i Europa og Nord-Amerika.

- Det er et tøft opplegg, men vi er såpass bra trent at vi skal tåle det. Men det blir viktig å gå inn i sesongen med både fysisk og mentalt overskudd. Vi går skirenn nesten hver helg over tre måneder, så man skal være litt mentalt på hugget òg. Jeg er glad i å gå skirenn, så det skal gå bra.

- Skikkelig på hugget

Ingvild Flugstad Østberg sikter seg inn på verdenscupen sammenlagt. 28-åringen vant den i fjor, og tok i tillegg seieren i Tour de Ski og fem VM-medaljer.

Hun mener at hun må tenke litt annerledes denne sesongen kontra i fjor.

- I mesterskapssesonger kan du legge inn en treningsperiode for å bli sånn eller sånn før et mesterskap eller inn mot en tour. Nå er det vanskelig å finne de rommene. Hvis du har tenkt til å henge med i verdenscupen sammenlagt, noe jeg har lyst til, må man legge opp litt annerledes, sier Flugstad Østberg.

I likhet med Holund tror hun at hun er godt nok trent til å holde ut hele veien.

- Jeg er jo trent til å stå gjennom en hel sesong, uten å ha lange perioder med trening i sesong. Men man må være skikkelig på hugget hele veien, slik at man har nok trening, men også overskudd til å prestere.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media