Advarer mot å gjøre dette

Nå vil det få konsekvenser dersom utøvere protesterer mot Donald Trump.

PROTEST. amerikanske Race Imboden kneler under nasjonalsangen. Foto: Jose SOTOMAYOR / Lima 2019 / AFP / NTB Scanpix
PROTEST. amerikanske Race Imboden kneler under nasjonalsangen. Foto: Jose SOTOMAYOR / Lima 2019 / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

USA-president Donald Trump har blitt møtt med store protester i sin regjeringstid - også i idrettsverden.

Den siste i rekken av idrettsutøvere som misliker Trump er den amerikanske fekteren Race Imboden (26).

Under medaljeseremonien, etter å ha vunnet lagkonkurranse i et sør- og nordamerikansk mesterskap i fekting, valgte Imboden å knele under avspillingen av «The Star-Spangled Banner».

- Vi må etterlyse en endring. Denne uka er jeg stolt av å representere Team USA på panamerikanske lekene, der vi tar gull og bronse. Min stolthet har likevel blitt avkortet på grunn av flere mangler i landet som jeg holder så kjært, skrev Imboden på Twitter etter seieren.

Han sendte også et stikk mot Trump i sin Tweet:

- Rasisme, våpenkontroll, mishandling av immigranter og en president som sprer hat er på toppen av ei lang liste. Jeg valgte å ofre mitt øyeblikk i dag på toppen av podiet for å rette oppmerksomhet mot problemene som jeg mener må bli adressert. Jeg oppfordrer andre til å bruke sine plattformer for å vise selvstendighet og endring.

Resten av Imbodens lagkamerater sto oppreist på podiet med hånda på hjertet da nasjonalsangen ble spilt, og hendelsen har skapt ny debatt i USA.

KAPPLØP: Hekkeløper Amailie Iuel svarer på om det er mulig å løpe raskere enn T-banen. Vis mer

Vil få konsekvenser

Ikke alle ga Imboden støtte etter opptrinnet, og nå får amerikanske utøvere varsel om at det vil få «konsekvenser» dersom de skulle finne på å protestere under OL neste år. Det skriver BBC.

Leder for OL-komiteen, Sarah Hirshland, skriver i et brev til Imboden og sleggekaster Gwen Berry, som også protesterte ved å heve hånda under en konkurranse nylig, at hun «respekterer utøvernes perspektiv», men at hun er uenig i «øyeblikket og måten» det ble gjort på.

Imboden ble ikke straffet med utestengelse, men fikk 12 måneders prøvetid etter stuntet. Det vil sannsynligvis ikke være tilfelle for dem som kommer etter ham.

«Det er viktig for meg å påpeke at, i framtida, vil det å gi andre utøvere en reprimande i liknende tilfeller ikke være nok», skriver Hirshland i brevet.

Hun legger til at de må definere hva det skal bety for de amerikanske utøverne om de bryter reglene i framtida. Hirshland kommer ikke inn på hva straffen kan innebære.

OL-avtale

Alle utøvere som deltar under OL må skrive under på en avtale som innebærer at de ikke skal framføre noen politiske, religiøse eller rasistiske budskap under deltakelsen.

Når sommer-OL utspilles i Japan neste år, vil det skje under den amerikanske valgkampen i forkant av presidentvalget som finner sted november 2020.

Det er derfor grunn til å tro at utøvere ønsker å protestere i den forbindelse for å få mest mulig oppmerksomhet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer