Danmark - Tsjekkia kvartfinale Fotball-EM

Advarer mot dette!

Stor stemning i Danmark da sterke Nederland røk ut av EM. Men danske fans tar feil. De kunne ikke fått en verre motstander.

GLEDE PÅ FORSKUDD? Danske fans gledet seg over å møte Tsjekkia i stedet for fotballstormakten Nederland. Det er en misforståelse. FOTO:.Foto: Svein Ove Ekornesvg / NTB
GLEDE PÅ FORSKUDD? Danske fans gledet seg over å møte Tsjekkia i stedet for fotballstormakten Nederland. Det er en misforståelse. FOTO:.Foto: Svein Ove Ekornesvg / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fotball-EM 2021

EM-program

letter danske myndigheter på strenge reiseforbud og lar virus være virus for at landets fotballfans skal få følge EM-heltene sine videre til Baku i dette mesterskapet.

Sjeldent har fotballrusen vært sterkere. Danskene føler med rette at dette kan bli deres mesterskap igjen. Men om du av gammel vane synes Danmark var heldige som slapp fotballstorheten Nederland i kvartfinalen, så glem det:

  • Tsjekkias mer trauste kvaliteter passer danskene mye dårligere enn kvikkere, men mer taktisk ustabile nederlendere.

Det ble synlig for alle da VAR-dommerne grep inn med forsøksvis blind rettferdighet et kvarter ut i andre omgang, og reduserte Nederland til ti mann på grunn av viljehandsen til midtstopper Matthijs de Ligt.

HAR du sett fotball en stund, skjønte du nok det som allerede var på gang:

  • Nederland manglet det nødvendige trøkket.

Denne synlige nederlandske svakheten går igjen i analysene i nederlandske medier i dag. Minutt for minutt overtok tsjekkerne dette røffe oppgjøret, og vippet de alltid trivelige oransje tilhengerne vekk fra fotball-EMs fargekart. Deres stjerner ble utslått av et bedre kollektiv. Totalt løpt tsjekkerne over en mil lenger i går kveld.

Mesterskapet er utvilsomt en attraksjon fattigere uten den nye nederlandske kraftpakka Denzel Dumfries, men Tsjekkia vant på tradisjonelle fotballkvaliteter.

Altså de samme som gir danskene så mye fortjent glede om dagen.

FOR i denne kvartfinalen møtes to bunn solid organiserte lag som er påpasselige med å holde den defensive balansen. Bare en eneste gang sprakk det tsjekkiske forsvaret totalt. Det var rett før utvisningen, og det som så ut som vendepunktet i kampen:

  • Men den hadde altså tippet lenge før.

Egentlig var nederlenderne bare klart best i åpningskvarteret. Så fikk tsjekkerne et fysisk overtak. De var tynge og tøffere i duellene, brydde seg mindre om dommeren, la mer kraft inn i det meste og dominerte luftrommet i egen boks.

BOMBE: Fotball-EMs første store overraskelse kom søndag. Vis mer

DESSUTEN holdt de for anledningen et skyhøyt pasningsnivå på små områder. Gang på gang kombinerte de seg framover med skreddersøm på høyrekanten, og slo farlig inn mot storscorer Patrik Schick.

Det ble ingen mål før pause. Men den arbeidsmoralen som gradvis gjorde at de kompenserte nivået til mer profilerte nederlandske stjerner, vippet ubønnhørlig denne kampen.

HØR nettopp på Patrik Schick; Bayer Leverkusen spissen som laget 2 - 0 mot Nederland og før i EM hadde drømmescoringen mot Skotland fra 54 meters hold. Han har fortalt en bra historie om betydningen av hard arbeid.

På juniorlaget til den hjemlige storklubben Spartak scoret han to ganger, i en prestisjekamp og var kjempefornøyd:

- Jeg ble kalt inn til sportsdirektøren Jaroslav Hrebik og ledelsen, og var sikker på at jeg skulle få massevis av ros, sa han:

- I stedet viste de meg video fra kampens høydepunkter. De påpekte at jeg ikke slåss, at jeg ikke hjalp til i forsvar og at jeg ikke jobbet for laget.

- Så sa de at jeg like gjerne kunne henge støvlene på en knagg i garderoben. Jeg ville aldri bli noen proff, mente de, og avsluttet med å si at de ikke kunne forstå hvorfor så mange mente jeg hadde talent.

ETTER den tiraden ble Patrik Schick sendt på lån til bynaboen Bohemians; en tradisjonsrik klubb som i det tsjekkiske fotballmiljøet den gang var kjent for sin disiplin og kampvilje. Der måtte Schick jobbe hardt.

Tilbake i Spartak fikk han ikke plass på A-laget, og forsvant til italiensk fotball. Der var det samme leksa på nytt etter et sjeldent innbytte for Sampdoria og en scoring mot Juventus:

- To dager seinere hadde jeg et par dårlige pasninger på treninga. Da hylte treneren hysterisk til meg: Du må ikke tro at du er noe selv om du har scoret mot Juventus, fortalte Schick.

Og så hadde han begynt å lære, og startet reisen mot Bundesligaen og suksess i EM.

dette tsjekkiske laget er det likevel flere som jobber langt tøffere enn toppscoreren sin. Det er dette trøkket og den sterke disiplinen som kjennetegner hele laget. Og gjør at altså Danmark risikerer å få smake sin egen medisin.

Det skjønner selvsagt den kloke landslagstreneren Kasper Hjulmand:

- Jeg vil bare si til alle dere som synes det er fantastisk å møte Tsjekkia. Tro om igjen, sier han til fansen:

- Jeg ville helst ha møtt Nederland. De har et par enkeltspillere som kanskje en for en ser litt flottere ut enn tsjekkerne. Men jeg synes Tsjekkia er det klart beste laget, fortsetter Danmarks suksesstrener, og forklarer den traurige sannheten på nytt for dem som ikke fulgte med godt nok da Nederland i går kveld tapte fortjent:

- For første gang møter vi et lag som holder samme intensitet som oss. De har flere spillere som sprinter hele tida, og som kaster seg inn i taklingene, sier Kasper Hjulmand til Viaplay, og konkluderer:

- Jeg synes Tsjekkia er et superflott lag.

PASSE nervøse og kalkulerende fotballtrenere sier helst sånt om kommende motstandere, men her er det presist. Det er laget Tsjekkia som er flott; akkurat som det danske kollektivet.

Da danske myndigheter i går ga grønt lys for hvite og røde fans til å reise til Baku for å se lørdagens kvartfinale, var det et coronaunntak gjort i glede etter noen helt spesielle EM-uker.

Men mot Tsjekkia blir det altså ikke noe helt spesielt ute på banen.

Og akkurat det er Danmarks utfordring.

FOTNOTE: Belgia, verdens beste fotballnasjon ifølge FIFA-rankingen, kom på defensiven etter at suverene Kevin De Bruyne måtte gå skadet av banen rett etter pause. Til slutt ble det en heldig 1 - 0 seier over Portugal. Men med de Bruyne på plass igjen, er kvartfinalen mot Italia enda et helt åpent EM-oppgjør. Det er bemerkelsesverdig tett mellom Europas sterkeste lag i et svært morsomt mesterskap.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer