Advarer mot hjernedoping

Den russiske dopingeksperten Nikolai Durmanov mener dopingslaget er tapt, og at framtida allerede er her: hjernedoping.

- Kampen mot doping er for lengst tapt, og antidopingbyråer som WADA må våkne opp og innse dopingens omfang, sier russeren - som er utpekt av president Putin som øverste ansvarlig for antidopingkampen i Russland.

Ler av dopingjegerne

Durmanov sier i et intervju med den franske sportsavisa L'Equipe at toppidrettsutøvere ler av dopingjegerne når de forsøker å finne vanntette testmetoder for å avsløre designerdopet THG.

Dette middelet er et kunstig framstilt steroid, men Durmanov hevder nå at slike stoffer allerede er historie.

«Hjernedop»

- Jeg føler meg ganske overbevist om at bruk av designerdop allerede er fortid. Nå er det helt andre stoffer som teller. Det er stoffer som går på hjernen, og som får hjernen til å pumpe bestemte stoffer ut i kroppen, sier russeren.

Han mener at forholdene i Russland ligger til rette for å utvikle både dop og idrettsutøvere i framtida.

- I Russland finnes det tusenvis av arbeidsledige kjemikere, en helt ukontrollert kjemisk industri og titusenvis av unge, lovende talenter. Dette kan føre til at Russland utvikler seg til å bli det samme for Europa når det gjelder doping, som Colombia er for USA når det gjelder narkotika.

Kontroversiell

Durmanov var også leder for antidopingarbeidet i Russland under de olympiske lekene i Salt Lake City i 2002. Da ble både Larissa Lazutina og Olga Danilova tatt for doping og fratatt gullmedaljer, i tillegg til Johan Mühlegg. Durmanov sa da til den russiske avisa Pravda at verken de russiske jentene eller Mühlegg skulle vært fratatt noen ting.

- Det var ikke kjent før lekene at man kunne finne darbepoietin (brukes til å øke antall røde blodlegemer i blodet, journ. anm.) i dopingtester. Da skal man heller ikke kunne bli tatt for det, fordi olympiske leker ikke skal brukes til å teste ut nye metoder.

Hjernedop: Framtidas doping vil påvirke hjernen og få denne til å pumpe spesielle stoffer rundt i kroppen hevder den russiske dopingeksperten Nikolai Durmanov.