Roy Johansen om hodeskader i ishockey

Advarer mot ny hockeytrend - frykter flere skrekktaklinger

Vålerengatrener og tidligere landslagssjef kritiserer hockeyforbundet og mener debatten er totalt fraværende.

STYGT: Lillehammers Emil Nyhus ble utsatt for en stygg takling av Stavanger Oilers' Daniel Røkseth og ble liggende på isen i flere minutter da de to lagene møttes i Get-ligaen i oktober. Video: TV 2 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Vålerenga-trener Roy Johansen er bekymret over at bredden innsnevres på stadig flere norske ishockeybaner i Get-ligaen.

Etter den amerikansk/kanadiske modellen. Det inviterer til flere fysiske sammenstøt på isen.

Publikumsvennlig, men også med en forsterket risiko for skadekonsekvens, mener den tidligere landslagstreneren.

- Hodeskader

- Det kan medføre at antallet alvorlige skader vil øke. Og jeg er spesielt bekymret for hodeskader, sier han til Dagbladet.

Hans egen klubb er i ferd med å få sin nye bane ferdigstilt på Jordal.

Den blir fire meter smalere enn den tidligere bredden på 30 meter.

Det har Roy Johansen liten sans for.

- Faktisk går hele verden bort fra trange baner. I Sverige er det bestemt at bredden skal være 30 meter. Og trenden rundt i verden er at bredden legges på mellom 28 og 30 meter. Det gjelder også i NHL, forteller Johansen.

Han sier:

Her i Norge går vi stikk motsatt vei. Debatten har vært totalt fraværende.

Roy Johansen kritiserer hockeyforbundet:

- Ledelsen i norsk hockey har vært merkelig passive. Det er ikke lagt noen føringer fra ledelsen inn mot halleierne, sier Vålerenga-treneren.

- Det vil medføre et spill vi helst ikke ønsker. Det blir en helt annen hockey på en bane som har en bredde på 26 meter enn en på 30 meter, sier Roy Johansen.

BEKYMRET: Vålerengatrener og tidligere landslagssjef Roy Johansen er bekymret over at nye baner som kommer i Get-ligaen har endrede og smalere profiler. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
BEKYMRET: Vålerengatrener og tidligere landslagssjef Roy Johansen er bekymret over at nye baner som kommer i Get-ligaen har endrede og smalere profiler. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Han er bekymret fordi han mener at kompetansenivået på spillerne ikke ligger helt på nivået til NHL.

Farlige situasjoner

Og at det dermed vil oppstå flere farlige situasjoner på de norske banene som bygges etter normene til NHL.

En smalere bane medfører hardere forechecking over hele isflaten.

Spillerne får mindre tid på seg når de mottar pucken.

Skrekktaklingen

Lillehammer-spiller Emil Nyhus er på vei tilbake på isen etter skrekktaklingen han ble utsatt for i kampen mot Stavanger Oilers på DNB Arena 17. oktober.

- Jeg føler meg bra. Men jeg har ikke fått trent hele denne uka på grunn av influensa. Jeg håper å være klar igjen tirsdag eller torsdag i neste uke etter en ny hodetest. Oktober har ikke akkkurat vært min måned, sier Nyhus til Dagbladet.

Han pådro seg en kraftig hjernerystelse i taklingen. Han husker ingenting av det som skjedde. Men han har sett opptak i etterkant.

Han kommenterer:

- Jeg er i ferd med å miste pucken og ser ned for å finne den igjen. Da kommer motstanderen inn i min blindsone. Derfor er jeg totalt uforberedt. Det var uflaks med i bildet. Hadde jeg blitt truffet i brystet ville taklingen vært helt rein. Men så ble jeg truffet i hodet.

Nyhus forteller om banen:

- Oilers har en av de trangeste banene i landet. Akkurat i denne situasjonen skal jeg ikke påstå at det er banestørrelsen som ble avgjørende, selv om det er spillere foran, ved siden av og han som kom mot meg rett før det smalt.

Også Nyhus mener at det lett oppstår farlige situasjoner på grunn av de trange banene.

- Det er naturlig at det blir en tettere og mer fysisk hockey når flaten å spille på blir mindre, sier Emil Nyhus.

DELER BEKYMRINGEN: Styreleder Bjørn Viggo Nilsen i Stjernen Hockey deler bekymringen til Roy Johansen om mindre baner. Foto: Stjernen Hockey
DELER BEKYMRINGEN: Styreleder Bjørn Viggo Nilsen i Stjernen Hockey deler bekymringen til Roy Johansen om mindre baner. Foto: Stjernen Hockey Vis mer

Styreformann Bjørn Viggo Nilsen i Stjernen deler oppfatningen til Roy Johansen.

- I snitt har de vel rundt et sekund på seg før de har en motspiller over seg. Det sier seg selv at det vil oppstå risikable situasjoner når en spiller ikke får tid til å orientere seg skikkelig, sier Nilsen til Dagbladet.

Stjernehallen blir byttet ut med Arena Fredrikstad om få år. Også her blir målene smalere enn slik de var tidligere.

- Alt går raskere

Styreformannen kan styre sin begeistring.

- Det spørs om det er så klokt. Alt går raskere i dag, og farlige situasjoner kommer tettere, sier Bjørn Viggo Nilsen.

Roy Johansen mener at det er medvirkende faktor i at spillerne er større og veier mer i dag enn tidligere.

- De er mye mer trent og er fysisk større. Det betyr tøffere trøkker i duellene, sier Roy Johansen.

Innkaller til møte

I oktober ble uttrykket skrekktakling benyttet i flere artikler i norske medier etter forskjellige situasjoner i Get-ligaen.

Det har vært flere stygge episoder på isen denne sesongen. Noe som medfører at omdømme står på agendaen til et møte der ishockeyforbundet har innkalt samtlige klubber i Get-ligaen i neste uke.

- Det medfører riktighet at det blir et slikt møte. Det er ingen hasteinnkalling. Men temaet kommer opp etter noen episoder som har medført matchstraff, forteller organisasjonssjef Kristoffer Holm til Dagbladet.

Barneidretten

Han forteller:

- Det har skjedd diskuterbare situasjoner som kommer innunder omdømmeproblematikken. Vi ønsker å holde fokus på å beskytte spillerne på isen. Vi har også et ansvar for barneidretten som er så å si fri for slåssing og stygt spill i dag. Og slik ønsker vi at det skal være også i framtida.

Holm ønsker ikke å kommentere bekymringen til de to ishockeylederne.

Hjelmer og vant

- Jeg har ikke kompentanse til å gå inn på struktur og form på selve banene. Men jeg kan si at det er bra at det blir et større fokus på hodeskader. Men jeg vil gjerne presisere i den forbindelse at det gjøres mye på den siden også. Hjelmene utvikles til å beskytte bedre. Og jeg kan også nevne at alle vantene i Get-ligaen er blitt skiftet ut fra harde vant til såkalte fleksi-vant som gir etter.

Han avslutter:

- Vi holder fokus på sikkerhet. Skadefrekvensen i ishockey er faktisk ikke så høy som i de fleste andre lagidretter.

TETTE DUELLER: NHL preges av tette dueller. Her er det Washington Capital-forward T.J. Oshie som får smake det av Buffalo Sabres-forsvarer Jake McCabe i en kamp 7. november. Foto: NTB Scanpix
TETTE DUELLER: NHL preges av tette dueller. Her er det Washington Capital-forward T.J. Oshie som får smake det av Buffalo Sabres-forsvarer Jake McCabe i en kamp 7. november. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer