Advarer mot ny slanketrend

Som et gufs fra 80-tallet har Hilde Gjermundshaug Pedersen i år sett flere norske langrennsjenter som forsøker å nå toppen ved å slanke seg syltynne.

- Denne sesongen har jeg sett farlige tendenser til slanking blant norske løpere utenfor landslagsmiljøet. Dette er løpere på vei opp og på tur inn i verdenscupsirkuset som ikke har tatt signalene, sier Hilde Gjermundshaug Pedersen til Dagbladet.

Hun presiserer at løpere hun går sammen med på landslaget har et sunt forhold til sin egen kropp.

- Verken jeg, Marit Bjørgen eller Vibeke Skofterud er sylfider, og vi er forhåpentligvis sunne forbilder. Hos oss er det et betryggende miljø. Vi har blant annet med oss ernæringsfysiologer og jobber langsiktig med kosthold, sier Hilde, som først gikk ut med sin frykt på langrenn.com.

Veteranen på 39 år velger helt bevisst å rope varsku fordi hun vet hvor galt det kan gå for langrennsjenter som forsøker å slanke seg til topps.

- Dette er et skremmeskudd. Det er ingen snarvei til toppen. Det er viktig å få yngre løpere til å forstå dette. Riktig trening og riktig kosthold over mange år er den eneste veien å gå for å bli en god langrennsløper, sier Hilde.

Vekker vonde minner

Landslagsjentene har ifølge Hilde diskutert temaet flere ganger.

- Vi ser jo at det er noen av jentene i miljøet som har problemer, sier hun.

Sjøl la Hilde opp som langrennsløper på toppnivå på grunn av slankepress midt på 80-tallet. Hun følte seg mobbet ut fordi hun ikke klarte å slanke seg. Hun utviklet en psykisk sperre som førte til at hun hadde tapt før start. Den gangen ble utøvere snudd ryggen til om de ikke kom inn i størrelse XS. Flere løpere fikk alvorlige spiseforstyrrelser.

Etter noen år i verdenstoppen i skiorientering valgte Hilde Gjermundshaug Pedersen i 1998 å komme tilbake til en langrennssport hun - når det gjelder slanking - oppfattet som friskmeldt. Helt til nå.

- Jeg er bekymret for langrennssporten om slanking får utvikle seg igjen. Da har vi det snart som på 80-tallet. Jeg vil ikke være med på dette en gang til. Jeg ser signalene jeg så den gangen, og synes ikke det er morsomt å være en del av et slikt miljø, sier Gjermundshaug Pedersen.

Spiser godt hjemme

Hilde er sjøl mor til tvillingdøtrene Eli og Ida (16) som begge er stortalenter i langrennsløypa.

- Hjemme hos oss har vi ikke fokus på kropp. Vi spiser det vi trenger når vi har trent. Og slik må det være, sier Hilde.

Hun mener det nå er opp til langrennsledere på klubbnivå å ta ansvar for å stoppe utviklingen hos unge langrennsjenter som ikk e spiser det de bør.

- Det er ledere på klubbnivå som må passe på sånne ting. Slanking gir bare en kortsiktig gevinst. Dette er en advarsel og en oppfordring til yngre jenter om å bruke fornuft. Dette et er helvete som jeg ikke vil oppleve en gang til, sier hun.

Ved slanking drar langrennsjentene med seg oksygenopptaket i starten. Men etter hvert begynner kroppen å tære på musklene. Og da kommer kjempesmellen.

- Det kan man dra på i mange år etterpå, sier Hilde.

Brer seg raskt

For Hilde GP er det avgjørende at ondet ryddes av veien raskt. For slanking er smittsomt. Foreløpig tror hun ikke problemet er omfattende. Men fra 80-tallet vet hun at en slik tendens brer seg uhyre raskt i et prestasjonsfokusert miljø.

- Det gjelder rett og slett å være i forkant. Dette er et forferdelig sårt tema som er forferdelig å bli blandet opp i, sier hun.

Hilde har foreløpig ikke registrert samme tendens blant utenlandske konkurrenter.

- Nå må vi konsentrere oss om det som skjer i Norge, sier hun.

Hun innrømmer at det er både slitsomt og skuffende at slanking nå er på vei inn i langrennssporten igjen. Hun har allerede bestemt seg for å legge opp etter årets sesong. Men er blitt enda sikrere nå.

- Hadde jeg satset videre, hadde jeg valgt et miljø hvor dette ikke var tema, sier hun.

SUNN LANDSLAGSSTJERNE: Hilde Gjermundshaug Pedersen på kjøkkenet hjemme, der det lages sunn, norsk mat - i dette tilfellet boller. - Hjemme hos oss har vi ikke fokus på kropp. Vi spiser det vi trenger når vi har trent, sier hun.