Advarer mot ny stil

Solveig Gulbrandsen advarer Bjarne Berntsen mot å lytte til kritikken av det norske forsvarsspillet etter stygge ti baklengsmål i løpet av EM.

BLACKBURN (Dagbladet): Gulbrandsen mener at Norge bør satse enda mer offensivt. I går tapte de norske jentene fullt fortjent 3- 1 i EM-finalen mot Tyskland.

-  Jeg hater å tape, sier Gulbrandsen.

På fem kamper i EM har Norge nøyaktig to mål i gjennomsnitt - feil vei. Bare Italia med 12 baklengs på sine tre innledende kamper har svakere baklengsstatistikk enn Norge av de åtte lagene i sluttspillet. Samtidig har Norge scoret ti mål rette veien. Bare gullvinnerne Tyskland med 13 har bedre offensiv statistikk.

Full åpning

Norge har med andre ord framstått som et lag med full åpning begge veier. Underholdende har det vært. Men også frustrerende. Og ikke tett nok til å vinne gull.

-  Vi har en del å rette på defensivt, innrømmer landslagssjef Berntsen.

Det samme sier Ingvild Stensland - Norges jevneste og beste spiller i EM.

-  Vi slipper inn for mange mål. Dette må vi jobbe med fram mot VM-kvaliken. Vi må prioritere det defensive når vi kommer hjem, sier hun.

 SØLVFEST: De norske fotballjentene tok av på banketten i natt, tross tapet i EM-finalen. Fra venstre Solveig Gulbrandsen, Lise Klaveness, trener Bjarne Berntsen, Ingvild Stensland og Maritha Kaufmann. Foto: Keith Hammett
SØLVFEST: De norske fotballjentene tok av på banketten i natt, tross tapet i EM-finalen. Fra venstre Solveig Gulbrandsen, Lise Klaveness, trener Bjarne Berntsen, Ingvild Stensland og Maritha Kaufmann. Foto: Keith Hammett Vis mer

Uenig

Men det er ikke Solveig Gulbrandsen enig i.

-  Vi scorer jo ti mål. Det har vi vel aldri gjort før. Jeg mener at det blir feil å tenke på det defensive nå. Vi bør heller satse på å få 15- 5 i målforskjell i det neste mesterskapet. Vi bør være enda mer offensive neste gang. Husk at dette er første gangen noensinne at vi har stått så høyt med forsvarslinja. Det er direkte unorsk. Ingen av spillerne er vant med dette fra klubbfotballen. Se på Tyskland. De står igjen med bare to spillere og pøser på framover. Dette er veien å gå for oss også, sier Gulbrandsen til Dagbladet.

Hun får støtte av Dagny Mellgren, som fylte 27 år i går og feiret med å score Norges eneste mål.

-  Jeg er enig med Solveig. Vi må utvikle den offensive linja videre. Men jeg mener også at vi kan bli enda bedre til å gjøre det vi allerede gjør, sier hun.

For treige med ball

Det er Bjarne Berntsen enig i - både når det gjelder framover på banen og bakover.

-  Jeg føler at vi har spilt god fotball og underholdt mange i dette mesterskapet. Både her på tribunene og hjemme på TV. Nå etter finalen er jeg mest skuffet over at vi ikke klarte å utnytte alle mulighetene vi hadde framover. Vi fikk rom å gå i, men ble for upresise i pasningene. Vi velger for vanskelige løsninger på den siste tredjedelen av banen, sier han og bekrefter frustrasjonen over at flere av spillerne bruker for lang tid med ballen istedenfor å tørre å slå på første mulighet.

-  Akkurat. Og dette har vi jobbet kolossalt mye med på trening, sier han. Bakover på banen var det spesielt 2- 0-målet Berntsen ristet på hodet over.

-  Elendig forsvarsspill. Det er en kommunikasjonsfeil mellom Ane (Stangeland) og Trine (Rønning), og Mittag får komme helt aleine, sier han.

Nå begynner hverdagen igjen. Og Bjarne Berntsen drister seg til en direkte oppfordring til ledelsen i Fotballforbundet.

-  Jeg føler at vi var nokså nære denne gangen. Skal vi bli best i VM i 2007 og OL i 2008, må forholdene legges til rette for det. Da håper jeg at det kan dryppe litt kroner fra den store TV-avtalen på oss også.

Ingen løfter

Men generalsekretær Karen Espelund i NFF gir ingen slike løfter:

-  Vi er veldig klare på at vi ikke er klare til å disponere noe som helst foreløpig, sier hun.

Men legger til at hun er storfornøyd med innsatsen til jentene.

-  Dette laget er bygd for framtida, sier hun.

Det kan neppe tolkes annet enn positivt for Berntsen og spillerne. Men i går dvelte verken Berntsen eller spillerne lenge ved hva som hadde gått galt, eller hva som må skje for at Norge skal nå nivået til Tyskland, USA og Brasil i VM om to år.

-  Dritkul fest

Skuffelsen over finaletapet varte til jentene var ferdigdusjet.

Pyntet til fest var det gleden over sølvet - en medalje knapt noen hadde tiltrodd dem på forhånd - de fokuserte på. Prestasjonen under ett er det ingen som kan ta dem på. Og derfor var også Bjarne Berntsen klar for å hygge seg:

-  Vi tapte finalen, og da skal vi i alle fall ikke tape banketten, sier Berntsen.

-  I natt blir det en dritkul fest. Tviler på at det blir noe søvn, sier Ingvild Stensland til Dagbladet.

SER FRAMOVER: - Jeg hater å tape, sier Solveig Gulbrandsen (bak). - Vi bør være enda mer offensive neste gang, sier hun, her sammen med Marit Fiane Christensen.