Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Advarer mot smørefiasko i 2018-OL: - Vi kan fort gå på en ny «Sotsji-smell»

Norges smøreteam tester i disse dager OL-løypene i Pyeongchang. Der møter smørerne store utfordringer.

USIKKER: Smøresjef Knut Nystad synes forholdene i Pyeongchang er utfordrende. Her driver han skitesting under OL i Sotsji. Foto: Thomas Rasmus Skaug
USIKKER: Smøresjef Knut Nystad synes forholdene i Pyeongchang er utfordrende. Her driver han skitesting under OL i Sotsji. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

(Dagbladet): Norge har stort sett alltid gode ski, og smørerne er en viktig del av norsk langrenns suksesshistorie. Men det finnes enkelte unntak.

Akkurat det er helt naturlig. Problemet er timingen. Den grusomme timingen.

Smørefiaskoene er få, men vanskelige å glemme. Smørefiaskoene huskes godt og svir fortsatt. For smørefiaskoene bruker å inntreffe som regel når det gjelder som mest - i OL.

Det er derfor Norge har vært verdens beste langrennsnasjon i nesten hver eneste uke i år etter år med unntak av OL-ukene. Det er derfor Sverige faktisk har tatt flere langrennsgull enn Norge på herresiden i de tre siste OL-ene.

Både i OL i Torino i 2006, i Vancouver i 2010 og ikke minst i Sotsji i 2014 slet nordmennene med skiene - med alt fra «is i rubben», mangelfulle produkter og feil slipeteknikker. Det gjorde blant annet at verdens kanskje fire beste kvinnelige langrennsløpere gikk Norge inn til en sensasjonell 5. plass på kvinnestafetten i Sotsji.

Den store frykten er at det skal gjenta seg om to år.

Olympiatoppen, Norges Skiforbund og Norges Skiskytterforbund satser derfor 14 millioner kroner frem mot OL i Pyeongchang i 2018 på å ha verdens beste ski.

- Blåser jævlig mye De norske smørerne er på plass i OL-byen for å teste ut snøforholdene fram til 22. februar. Der har smøresjef Knust Nystad og resten av teamet opplevd alt fra plussgrader, skitten snø og pøsregn til 14 minusgrader, kraftig vin og snøvær.

Været veksler enormt, men én ting er konstant: vinden. Den kraftfulle, forstyrrende og utfordrende vinden.

Traséen er nemlig lagt på en åpen golfbane, hvor vinden kommer fra alle kanter.

- Det blåser jævlig mye. Det er vind hele tiden og overalt. Det føles ut som at det blåser i fjeset uansett hvor man går. Det er motvind både oppover og nedover, sier smøresjef Knut Nystad til Dagbladet.

- Det er krevende forhold. Det er en del kunstsnø, men også litt natursnø, som blåser rundt. Det har vekslet mellom veldig mange ulike værforhold. Det er bra at vi har opplevd såpass mange ulike værtyper, slik vi får testet ut mest mulig.

Frykter ny fadese De norske smørerne gjør alt for å unngå den samme smørefiaskoen som i Sotsji for to år siden. Det gjorde de også i forkant av de olympiske lekene i både Sotsji, Vancouver og Torino.

Derfor er Nystad ydmyk og litt bekymret når han snakker om problematikken. Han kan ikke gi noen garantier mot en ny fadese.

- Det kommer til å bli flest konkurranser ut på kvelden. Kveldsrennene kan gi en ekstra utfordring, i tillegg til snøen og vinden. Det er ingen garantier mot at vi unngår en smørefiasko i OL. Vi kan fort gå på en «Sotsji-smell», forteller Nystad.

- Vi er fortsatt usikker på hva Pyeongchang har å by på. Vi må bruke disse dagene her godt. Vi er ikke de eneste som tester nå. Sverige og Canada er også her. Det blir spennende å se hva vi finner ut og hvordan det går i OL.

Utfordringer I Sotsji møtte de norske smørerne en annen type snø og et annet vær enn hva de vanligvis jobber i. Det samme er tilfellet i Pyeongchang. Det betyr mye hodebry og store utfordringer før OL i 2018.

- I går var det sol og kaldt. I dag er det mildere og snøvær. På grunn av vinden blåser det meste bort, men utpå kvelden stilnet vinden og det la seg noen centimer med lett snø.

- En ting er sikkert: I Koreas eneste langrennsløype er det mye vær som sikkert kan by på noen utfordringer for oss under OL. Den tid, den sorg, advarer Nystad.

Traséen er altså lagt på en åpen golfbane, hvor vinden kommer fra alle kanter. Det kan få konsekvenser for hvordan langrennsløperne legger opp taktikken i OL.

- Det er ikke noe poeng å dra i denne motvinden. Det vil lønne seg å ligge bak i feltet, hvis det blir sånn i OL også. Det vet jo vi ikke, men det virker som det blåser her hele tiden, sier smøresjefen.

La seg langflat
I Sotsji for to år siden la Nystad seg paddeflat og tok på seg mye av skylden for de tidvis svake resultatene.

- Det ser jo ut som om vi er inkompetente nå. Det er ikke vits i å si noe annet nå, sa Nystad den gang.

- Vi har fått bekrefta at det fins ting som ikke vi har fått. Det har vi fått bekrefta fra leverandørene.
De norske smørerne har testet og retestet dag og natt de siste dagene. De har ikke funnet svaret på hva som er galt, fotvilte han.

Det hele utartet til å bli en trist sorti for smørerne. I de olympiske lekene i Pyeongchang får de muligheten til å slå tilbake.