Advarer mot superreserven: - Han er i kanonform

Verdensmester Sjur Røthe kommer inn som en virkelig superreserve på 15 kilometer klassisk. Resultatene fra vinteren forteller at Røthe er en klar medaljekandidat.

ANGRIPER: Verdensmester Sjur Røthe får en ny sjanse til edelt metall etter at han fikk den siste plassen på Norges lag til 15 kilometer klassisk. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ANGRIPER: Verdensmester Sjur Røthe får en ny sjanse til edelt metall etter at han fikk den siste plassen på Norges lag til 15 kilometer klassisk. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

SEEFELD (Dagbladet): I en norsk VM-tropp hvor alt har gått på skinner fra første stavtak i VM ligger noe av nøkkelen til suksessen i den norske lagfølelsen.

Det kom godt til syne da det norske laget til herrenes 15 kilometer klassisk skulle tas ut. Johannes Høsflot Klæbo var i utgangspunktet en av de fire norske landslagstrener Eirik Myhr Nossum hadde tatt ut til distansen. Men etter en nøye vurdering og samtaler med sprinttrener Arild Monsen valgte Klæbo å gi bort plassen sin etter en helhetsvurdering.

Det åpnet opp en plass for lørdagens verdensmester på skiathlon, Sjur Røthe.

- Jeg er jo ekstremt glad for å få gå og utrolig imponert over at han i et VM gir meg den sjansen. Jeg har takket ham for at han ga meg en mulighet, sier Røthe.

- Det er en stor avgjørelse av en stor idrettsmann. Det å stå over VM-øvelser når han er i den formen, for å gi den til en som han mener er en større kandidat til å ta medalje, det står det veldig respekt av. Jeg er imponert over den voksne avgjørelsen det tross alt er, sier Nossum.

STÅR OVER: Johannes Høsflot Klæbo står over 15-kilometeren onsdag, det bekrefter trener Eirik Myhr Nossum her. Video: NTB Scanpix Vis mer

I angrepsposisjon

Dermed kommer Røthe inn som en skikkelig joker i den norske firerbanden. Røthe han særdeles godt med på det tøffe tempoet Bolsjunov og Niskanen satte opp på klassiskdelen av skiathlon-øvelsen og beviste at formen er upåklagelig.

Derfor var det enkelt å takke ja til plassen da Nossum fortalte at det var en ledig plass.

- Når Eirik ga meg beskjed om at Johannes ville gi fra seg plassen måtte jeg ta den imot med begge hender. Jeg hadde utrolig gode ski på tremila, så jeg håper og tror at vi skal få det til igjen sammen med smøreteamet, sier Røthe.

Røthe har vært uhyre solid også i klassisk denne sesongen. Om man ser på resultatene til vossingen. Med unntak av fellesstarten i Val di Fiemme, nest siste dag i Tour de Ski, har 30-åringen en 7. plass som dårligst på distansen denne sesongen og det er også eneste gang han ikke har vært blant de tre beste norske på start.

Sånn sett kunne det argumenteres for at Røthe var godt kvalifisert for det norske mannskapet allerede før Klæbo stilte sin plass til disposisjon. Selv mener gullvinneren fra lørdag at han er en utfordrer på distansen onsdag.

- Jeg vil si at jeg er i en angrepsposisjon som får muligheten i siste liten. Jeg har gått gode klassiskrenn også før mesterskapet så jeg har en trygghet på at 15 kilometer klassisk passer meg bra og formen kjennes ut som den er høvelig brukbar, sier Røthe med et smil om munnen.

Også lagkompisene ser på Røthe som en skummel mann om forholdene skulle bli som på lørdagens skiathlon. Etter det rennet vurderte Iversen å gi fra seg plassen til nettopp Røthe.

- Det er klart hvis det er sånn føret som i dag, så er kanskje Sjur Røthe den første man skulle tatt ut på laget, sa Iversen etter tremila.

I stedet for Iversen ble det Klæbo som ga fra seg plassen til karen fra Voss.

Avviser overbelastning

Det norske laget blir dermed Martin Johnsrud Sundby, Didrik Tønseth og Emil Iversen i tillegg til Røthe. I motsetning til forrige sesong, hvor nordmennene sleit mer med å henge med de aller beste i klassisk, har det norske laget flere reelle medaljekandidater. Selv om Røthe i utgangspunktet var reserve er Nossum klar på at han har en god mulighet på medalje.

- Ja, ja. Jeg har fire ganske jevne gutter, tror jeg. Der er det marginer som bikker den ene eller andre veien hvem som blir beste norske. Det er som jeg sa tidligere, jeg er ekstremt fornøyd og stolt over at vi står med fire reelle medaljekandidater på start, sier Nossum.

Med et gull allerede i bagasjen og to gode medaljemuligheter igjen i stafetten og femmila ble det stilt spørsmål på pressekonferansen om Røthe biter over for mye når han også stiller på 15 kilometer. Det avviser landslagstreneren.

- Det er han klar for. Han har visst siden Otepää at han er førstereserven på den distansen her. Han er i kanonform og er godt nok trent til å gå flere distanser. Det har ingen innvirkning på hans medaljemuligheter på femmila om han går en ekstra distanse, sier Nossum til Dagbladet.

- Det er dumt å stå over skirenn når du er i den formen der, legger treneren til.

Det er Røthe enig i.

- Jeg diskuterte det jo litt med Eirik, men sånn treningsmessig skal jeg tåle godt å gå flere distanser. Jeg var ganske sliten etter tremila, men har kommet meg godt siden.

To mann stafettklare

En annen ting som kom fram på den norske pressekonferansen tirsdag var at Nossum allerede har snakket med to norske utøvere om spesifikke etapper på stafetten fredag.

Nossum ville ikke bekrefte hvem de to utøverne er, men mye tyder på at det gjelder Johannes Høsflot Klæbo på sisteetappen og Røthe på den tredje.

Heller ikke Røthe ville bekrefte at han hadde snakket med Nossum om etappen, men han er klar på at han mener han sitter med gode kort for å få gå etappen.

- Jeg har vel ikke fått noe klarsignal, men synes i alle fall selv at innsatsen her om dagen bør være såpass at jeg er ganske nærme.

- Du har oppfattet det slik at du kan forberede deg til det?

- Nei, altså... Etter mine beregninger skal jeg ha en god mulighet til å få gå en stafettetappe, svarer Røthe lurt.

Med skøyteetappene nærmest i boks, vil morgendagens femtenkilometer i stor grad avgjøre hvem som får gå klassisketappene på stafetten. Nossum bekrefter at det rennet vil bli lagt stor vekt på når uttaket skal gjøres.

- Det er viktig. Det er det ikke noe tvil om at det er viktig. Vi har gått viktige skirenn før også, så det er ikke nødvendigvis et amerikansk uttak, men at det er et veldig viktig renn i forhold til klassisketappene, ja, bekrefter Nossum.

Torsdag

21. februar

Kl 12.00 Prolog sprint: Sprint fristil kvinner og herrer
Kl 14.00 Finaler: Sprint fristil kvinner og herrer

Fredag

22. februar

Kl 10.30 Hopp storbakke: Kombinert (HS120 i Innsbruck)
Kl 16.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Lørdag

23. februar

Kl 11.00 15 kilometer skibytte: Kvinner
Kl 12.30 30 kilometer skibytte: Herrer
Kl 14.30 Hopp Storbakke: Herrer

Søndag

24. februar

Kl 09.15 Semifinaler lagsprint: Langrenn kvinner og herrer
Kl 10.30 Hopp lagsprint: Kombinert
Kl 11.30 Finaler lagsprint: Sprint fristil langrenn kvinner og herrer
Kl 13.30 Lagsprint kombinert 2 x 7,5 kilometer langrenn
Kl 14.45 Lagkonkurranse hopp: I Innsbruck

Tirsdag

26. februar

Kl 13.30 10 kilometer klassisk: Kvinner
Kl 16.00 Kvalifisering hopp: Kvinner

Onsdag

27. februar

Kl 14.00 15 kilometer klassisk: Herrer
Kl 16.15 Hopp: Kvinner

Torsdag

28. februar

Kl 11.00 Hopp normalbakke: Kombinert
Kl 13.00 Stafett langrenn: Kvinner, 4x5 kilometer
Kl 15.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Fredag

1. mars

Kl 13.15 Stafett langrenn Herrer, 4x10 kilometer
Kl 16.00 Hopp Herrer, normalbakke

Lørdag

2. mars

Kl 11.00 Lagkonkurranse kombinert: Hopp normalbakke
Kl 12.15 30 kilometer: Kvinner, fristil
Kl 14.45 Lagkonkurranse kombinert: Langrenn, 4x5 kilometer
Kl 16.00 Mixed lagkonkurranse hopp: normalbakke

Søndag

3. mars

Kl 13.00 50 kilometer: Herrer, fristil

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer